motion banneri

Norjalaishiihtäjät surevat onnettomuudessa menehtynyttä Vibeke Skofterudia

Vibeke Skofterud. Kuva: Laiho/NordicFocus

Vibeke Skofterud. Kuva: Laiho/NordicFocus

Maastohiihdon olympiavoittajan ja maailmanmestarin Vibeke Skofterudin traaginen kuolema on koskettanut norjalaisia. Monet Skofterudin takavuosien maajoukkuetoverit ovat ilmaisseet surunsa ja osanottonsa kuolleen ex-hiihtäjän läheisille.

Marit Björgen ja Skofterud viettivät maajoukkueessa yhdessä vuosikausia.

- Rakas Vibeke, tämä tapahtui aivan liian aikaisin. Olen äärimmäisen onnellinen kaikista hienoista hetkistä, joita meillä oli yhdessä. Kovaa kilpailua ladulla, mutta mikä tärkeintä: lämpimin, kiltein, kovin ja hauskin nainen maailmassa kuvaili Björgen Norjan hiihtoliiton tiedotteessa.

Petter Northug kuvaili Skofterudia väriläiskäksi, joka erottui muista ihmisistä. Therese Johaug kertoi menettäneensä yhden parhaista ystävistään.

- Ystävä, joka toi valon huoneeseen tullessaan ja joka antoi kaikille paljon energiaa, rakkautta ja empatiaa, Johaug kirjoitti Norjan hiihtoliiton kautta tulleessa tiedotteessa.

Johaug aikoo pitää mielessään kaikki hiihtoa ja hiihdon ulkopulista elämää koskevat opit, joita hän sai Skofterudilta. Johaug voitti sekä olympiakultaa että maailmanmestaruuden Skofterudin kanssa samassa viestijoukkueessa.

Vibeke Skofterud voitti kaksi maastohiihdon viestimaailmanmestaruutta ja yhden olympiakullan. Hänen paras henkilökohtainen saavutus on Oslon MM-kisojen 2011 kuudes sija naisten 30 kilometrin vapaan kilpailussa. Salt Lake Cityn olympialaisissa 2002 hän oli samalla matkalla perinteisen kilpailussa kahdesas.
Uransa loppuvaiheessa Skofterud kilpaili myös maratonhiihtojen puolella. Hän voitti ensimmäisenä norjalaisnaisena Vasaloppetin vuonna 2012. Skofterudin voittoaika on edelleen Vasaloppetin naisten reittiennätys. Uransa Skofterud lopetti vuonna 2015.

Skofterudin kotikylässä Slitussa liput liehuivat puolitangossa sunnuntaina.

- Tämä on surullisin päiväni kunnanjohtajana, totesi menehtyneen hiihtäjän kotikunnan Eidsbergin kunnanjohtaja, entinen urheilutoimittaja Erik Unaas.

Vietti aikaa vesiskootterin parissa

Skofterud katosi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä vesiskootterillaan lähellä mökkiään Arendalissa Etelä-Norjassa. Hänet löydettiin kuolleena sunnuntaina puoliltapäivin. Poliisin ensimmäisten arvioiden mukaan kuolema johtui onnettomuudesta. Norjan median tietojen mukaan Skofterud vietti aikaa vesiskootterin päällä erittäin paljon.

Skofterudin perhe on pyytänyt, että saisi surra menetystä rauhassa. Skofterudin avopuoliso Marit Stenshorne kirjoitti Instagramissa muistosanat Skofterudille. 

Vibeke Skofterud työskenteli uransa jälkeen muun muassa Eurosportin tv-kommentaattorina. Hän oli kuollessaan 38-vuotias.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri