CHXL 550x90px webbanneri

Ustjugov yksi dopingepäilyistä - Venäjän ampumahiihtoliitto ei ole auttamassa kaksinkertaista olympiavoittajaa

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kaksinkertainen ampumahiihdon olympiavoittaja Jevgeni Ustjugov on paljastanut venäläisviestimille olevansa yksi neljästä venäläisampumahiihtäjästä, jotka ovat kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n dopingepäilyjen alla.

Ustjugov on voittanut kaksi olympiakultaa: Vancouverin yhteislähtökilpailussa sekä Sotshin viestissä. Lisäksi hänellä on Vancouverista viestipronssi ja kaksi MM-hopeaa Khanty-Mansiyskin kisoista vuodelta 2011.

Ustjugovin mukaan Venäjän ampumahiihtoliitto ei ole halukas auttamaan häntä tapauksessa.

- Viikko on mennyt keskustellessa ja tukea etsiessä. Valitettavasti he antoivat ymmärtää, etteivät ole valmiita auttamaan meitä, Ustjugov kertoi maansa ampumahiihtoliiton toiminnasta uutistoimisto RIA Novostille.

Venäjän ampumahiihtoliiton edustajat ovat kertoneet, etteivät he ole saaneet Ustjugovilta virallista avunpyyntöä. Asiasta on kyllä käyty keskusteluja.

- Riippuu avusta. Jos puhutaan taloudellisesta avusta, se on yksi asia. Toinen on juridinen apu. On vaikea sanoa, mitä hän tarkoitti, koska en ole nähnyt tai kuullut hänen lausuntoaan, Venäjän ampumahiihtoliiton puheenjohtaja Vladimir Dratshev totesi.

Ei muuta mahdollisuutta kuin puolustautua

Ustjugov pitää dopingsyytöksiä naurettavina.

- Niin kauan kuin lakimiehet ovat asian parissa en voi antaa yksityiskohtaista tietoa, mutta kaikki nämä väitetyt dopingrikkeet perustuvat Rodchenkovin syytöksiin, Ustjugov viittasi Yhdysvaltoihin loikanneeseen Grigori Rodchenkoviin.

Rodchenkov oli avainhenkilö, kun Venäjän laaja dopingskandaali tuli ilmi. Kaikki venäläiset eivät ole tosin yksimielisiä siitä, että Rodchenkov puhuisi totta.

- Minulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin puolustaa nimeäni, Ustjugov lisäsi.

Hän myös painotti, että dopingnäytteitä säilytetään kahdeksan vuotta, joten IBU:lla on täysi oikeus avata säilytettyjä näytteitä ja tutkia niitä. Ustjugov lopetti uransa keväällä 2014.

Venäläistiedotusvälineiden mukaan epäiltyjen joukossa on myös toinen olympiavoittaja, Svetlana Sleptsova. Hän saavutti Vancouverissa viestin olympiakultaa. Sleptsova lopetti uransa vuoden 2017 keväällä.

Kaksi muuta tapaukseen nimettyä ampumahiihtäjää ovat Alexander Pechenkin, Alexander Chernyshov, joista Pechenkin ei vielä ole ilmoittanut lopettaneensa uraansa. Hän ei kuitenkaan ole mukana Venäjän maajoukkueen toiminnassa.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri