swix asut banneri

IBU: Ampumahiihdossa yhteislähtökilpailuun voidaan ottaa 60 urheilijaa – osa hiihtää pidemmän lenkin ennen ammuntaa

Ampumahiihdossa on ampumapaikkoja vain 30 urheilijalle kerrallaan. Kuva: NordicFocus

Ampumahiihdossa on ampumapaikkoja vain 30 urheilijalle kerrallaan. Kuva: NordicFocus

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU piti kongressia viime viikolla ja puheenjohtajavalinnan sekä palkitsemisten lisäksi liitto teki sääntöihin muutoksia.

Yksi muutosten kohteena ollut matka on yhteislähtökilpailu, jota maailmancupissa käydään 30 urheilijan kilpailuna. Ensi kaudella voidaan kilpailla myös 60 urheilijalla yhteislähdössä, joskin uutta matkaa ei nähtäne maailmancupissa.

Yhteislähdön ongelmana on se, että ampumahiihtostadioneilla on 30 ampumapaikkaa, joten 60 urheilijan saapuminen ensimmäiseen ammuntaan lähes yhtä aikaa on käytännössä mahdotonta. Peräpään pitäisi odottaa, että kärki saa ammuttua.

Uudessa formaatissa ongelma on ratkaistu siten, että ensimmäisen viiden kilometrin aikana kukin urheilija käy ampumapenkalla vain kerran. Numeroilla 1-30 kilpailevat ampuvat 2,5 kilometrin jälkeen, mutta numeroilla 31-60 kilpailevat jatkavat suoraan seuraavalle kierrokselle saapuen ammuntaan vasta viiden kilometrin kohdalla. Vastaavasti tässä vaiheessa numeroilla 1-30 kilpailevat hiihtävät suoraan ampupaikkojen ohitse seuraavalle hiihtokierrokselle.

Jokaisen urheilijan toinen ammunta tapahtuu aiempaan tapaan siten, että johdossa oleva urheilija asettuu ykköspaikalle, toisena tuleva kakkospaikalle ja niin edelleen. Naisten kilpailussa tilanne on sama, mutta naiset hiihtävät 12 kilometriä eli kunkin hiihtokierroksen pituus on kaksi kilometriä.

 

 

Käytössä IBU-cupissa

Kansainvälisen ampumahiihtoliiton IBU:n urheilupäällikkö Felix Bitterling selvitti asiaa IBU:n twitter-tilillä julkaistulla videolla. On myös mahdollista, että 60 urheilijan kisassa erot urheilijoiden välillä ovat niin pienet, että toisella ampumapaikalla kaikille ei riitä tauluja.

- Teoriassa se on mahdollista, mutta erittäin epätodennäköistä. Tämä näkyi myös tekemissämme testeissä, Bitterling kertoo.

Sama teoreettinen tilanne on mahdollinen jo nyt takaa-ajokilpailuissa, joissa on mukana 60 urheilijaa. Käytännössä erot urheilijoiden välillä ovat kuitenkin aina riittävän isot jo takaa-ajon lähtöjärjestyksen määrittävän pikakilpailun perusteella, jolloin jonotusta ei nähdä.

Bitterling kertoo myös, että 60 urheilijan takaa-ajoa käytetään maailmancupia alemmissa kilpailuissa, eikä se ole ainakaan vielä korvaamassa maailmancupin 30 urheilijan yhteislähtöä.

- Tämä on erinomainen mahdollisuus IBU-cupissa, jossa meillä on paljon urheilijoita, jotka pitää saada kilpailemaan.

Oletettavasti IBU haluaa nähdä, miten yhteislähtökilpailu toimii 60 urheilijalla IBU-cupissa, ennen kuin se tekee päätöksiä mahdollisista muutoksista maailmancupiin.

Lyhennetty normaalikilpailu haastavissa sääolosuhteissa

Sääntöjä muutettiin myös normaalikilpailun osalta. Järjestäjät voivat pitää lyhennetyn normaalikilpailun, jossa matkana olisi miesten 20 kilometrin sijaan 15 kilometriä. Ohilaukauksesta napsahtaisi lyhennetyllä matkalla vain 45 sekunnin sakko perinteisen minuutin sijaan.

- Ideana ei ole korvata aikaisempia perinteisiä henkilökohtaisia kilpailuja. Tämä on vain lumenpuutetta tai muita säätilasta johtuvia ongelmia varten, Bitterling täsmentää.

Lisäksi IBU päätti jakaa ampumahiihdon MM-kisat 2021 Slovenian Pokljukalle ja 2023 kisat Oberhofille. Jo aiemmin päätetyt vuoden 2019 kisat käydään ensi keväänä Östersundissa ja vuoden 2020 MM-ampumahiihdot Anterselvassa Italiassa.

Lisäksi IBU teki pieniä muutoksia maailmancupin kiintiöpaikkoihin antoi vapaammat kädet päättää muun muassa siitä, missä järjestyksessä miehet ja naiset kilpailevat sekaviestissä ja sekapariviestissä.

-Juho-Veikko Hytönen

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri