motion banneri

Didrik Tönseth ennätysvauhdissa hiihtäjien ylämäkitestissä, Kläbo kaukana viime syksyn ajasta

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Trondheimin seudun hiihtäjät juoksivat keskiviikkona perinteisen hiihtäjien testijuoksun Bråtestenin. Testissä juostaan viisi kilometriä, joka sisältää 207 nousumetriä.

Didrik Tönseth on voittanut urallaan useita ylämäkijuoksuja, eikä keskiviikko tuonut poikkeusta. Mies on kunnossa, sillä 27-vuotias hiihtäjä pesi muut osallistujat lähes minuutilla.

Tönsethin aika 18.05 on hänen ennätyksensä kahdella sekunnilla ja se jäi vain 14 sekuntia Johan Buggen reittiennätyksestä. Hiihtosivusto Langrenn.comin mukaan Bugge on norjalainen vuorijuoksija, joka sijoittui lajin MM-kisoissa Andorssa viime viikonloppuna viidenneksi.

Viime syksynä Tönseth kaatui Livignon harjoitusleirillä rullahiihtoharjoituksessa ja löi päänsä. Aivotärähdyksestä toipuminen vei viikkoja. Näin ollen viime vuoden testi jäi väliin. Aivotärähdyksestä huolimatta Tönseth saavutti jo kakkostilan Rukan maailmancupin perinteisen kilpailussa ja kauden huipennus oli viestin olympiavoitto Pyeongchangissa.

Viime kaudella Johannes Hösflot Kläbo toimi olympiaviestijoukkueen ankkurina ja oli selvästi Tönsethiä parempi hiihtäjä. Keskiviikkona hänellä ei kuitenkaan ollut mitään mahdollisuuksia Tönsethiä vastaan. Kläbo oli 51 osallistujan joukossa vasta sijalla 15 yli kaksi ja puoli minuuttia voittajaa nopeampana. Kläbon mäkiaika oli myös 35 sekuntia heikompi kuin vuotta aiemmin.

Bråtesten on hiihtäjälegenda Oddvar Brån vuonna 2006 kehittämä testi, jonka tarkoituksena on testata huippuhiihtäjien fyysistä kapasiteettia. Merkitty reitti on milloin tahansa juostavissa, mutta perinteisesti syksyisin on järjestetty erillinen testipäivä, joka on kerännyt parisataa hiihtäjää ja muiden kestävyyslajien edustajaa mäkitestiin.

- Juho-Veikko Hytönen

Bråtestenin tulokset

Aiempien vuosien tulokset löytyvät tapahtuman sivuilta

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri