swix asut banneri

Jessica Diggins: ”Olympiakullan jälkeen haluaisin viedä USA:han kristallipallon”

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Pyeongchangissa Kikkan Randallin kanssa parisprintin olympiakultaa voittanut Jessica Diggins odotti kilpailukauden viiden kuukauden matkusteluputken jälkeen rauhallista kevättä, mutta sai todeta, ettei sellainen olympiavoittajana ollut entiseen tapaan mahdollinen.

(Haastattelu on julkaistu alun perin italiaksi fondoitalia.it -sivustolla)

Mutta kiireinen kevätkään ei hillinnyt Digginsin kestohymyä, jota hän on tehnyt tutuksi teini-ikäisestä asti laduilla ympäri maailmaa ja levittäessään maastohiihdon ilosanomaa Yhdysvalloissa loputtomalla energiallaan ja intohimollaan.

Vastineeksi Diggins kertoo saaneensa niin paljon lämpöä ja rakkaudenosoituksia kaikilla luennoilla ja tapahtumissa, joihin hän on osallistunut, että motivaatio on kasvanut entisestään. Palattuaan kisakaudelta olympiavoittajana ja maailmancupin kokonaiskilpailun kakkosena Diggins sai perinteisen huhtikuuloman sijan suunnata pitkälle kiertueelle kotimaassaan Yhdysvalloissa. Kiertueeseen kuului tapaamisia median ja eri tahojen kanssa.

Digginsin kotikaupunki Afton vastaanotti hiihtosankarin juhlakulkueella ja suurella kansalaisjuhlalla. Diggins vieraili entisessä koulussaan ja kertoi nuorille intohimostaan maastohiihtoon.

NHL:n pudotuspeleissä Diggins kävi kunniavieraana katsomassa lempijoukkueensa Minnesota Wildsin peliä ja heitti avaussyötön Minnesota Twins -baseballjoukkueen pelissä.

Diggins02032017ThibautNFKuva: NordicFocus

Aftonissa nimettiin katu Digginsin mukaan ja paikallinen yritys kehitti uuden Digginsin mukaan nimetyn jäätelön.

Kaikista ylpein Diggins on kuitenkin puheesta, jonka hän piti Washington DC:ssä USA:n kongressi-istunnossa. Diggins puhui Protect Our Winters -ilmastokampanjan puolesta. Järjestön tavoite on taistella globaalia lämpenemistä vastaan.

Toukokuussa oli aika hypätä jälleen suksille, jatkaa harjoittelua, tavata taas maajoukkuetoverit ensimmäisellä harjoitusleirillä Oregonissa, jättää hiihdon ulkopuoliset asiat ja keskittyä siihen, mitä Diggins on rakastanut lapsesta saakka. Juhlien aika oli ohi.

Kovan kilpailuhengen omaavan naisen oli jälleen aika valmistautua uuteen kauteen, asettaa uudet tavoitteet ja löytää motivaattorinsa.

Jessica syntyi 27 vuotta sitten Aftonissa, kolmentuhannen asukkaan pikkukaupungissa noin 40 kilometriä Minneapoliksen kaupungista itään. Hän päätyi maastohiihdon pariin jo 2-vuotiaana. Vanhemmat Clay ja Deborah Diggins kantoivat tytärtä mukana pitkillä hiihtolenkeillä. Ensimmäiset suksensa Jessica sai 3-vuotiaana ja innostui heti.

DigginsRandall21022018ModicaNFJessica Diggins (vas.) ja Kikkan Randall voittivat parisprintin olympiakultaa Pyeongchangissa. Kuva: NordicFocus

High schoolissa Diggins liittyi hiihtoseuraan ja menestyi alueellisissa ja kansallisissa kilpailuissa. Jo noissa kilpailuissa syntyi Digginsin tapa levittää glitteriä poskille tärkeimpiin kilpailuihin: ”Glitter muistuttaa minua siitä high school -tytöstä, jolla oli niin kivaa hiihtämässä ja joka halusi aina mennä täysillä. MM-kilpailuissa ja olympialaisissa on usein kovat paineet, mutta samalla ne ovat hyvin jännittäviä päiviä. Glitter poskilla muistuttaa minua siitä, että rakastan maastohiihtoa, rakastan sitä mitä teen, ja rakastan urheilua.”

High schoolin päättymisen jälkeen Digginsin tarina on tuttu kaikille hiihtofaneille ympäri maailmaa. Ensimmäiset merkittävät saavutukset tulivat nuorten MM-kilpailuista, joita seurasi kultamitali Val di Fiemmen MM-kisoissa 2013 ja mitalit Falunin ja Lahden MM-kisoista. Kaiken kruunasi Yhdysvaltain ensimmäinen naisten hiihtokulta olympialaisista.

Digginsistä ei ehkä koskaan tule täydellisen hiihtotekniikan mallia, mutta sen hän korvaa päättäväisyydellään: ”Tekniikkani ei ole aina ole parhaasta päästä, mutta olen pirun hyvä tuottamaan maksimivauhtia tasaisilla osuuksilla ja vielä kiihdyttämään siinä vaiheessa, kun lähdetään nousuun. En olisi yhtä kova kuin nyt, jos pyrkisin muuttamaan näitä ominaisuuksiani, ne tekevät minusta nopean.”

DigginsWeng07012018ModicaNFJessica Diggins (vas.) ja Heidi Weng Tour de Skillä. Kuva: NordicFocus

Diggins on juuri palannut Uudesta-Seelannista kolmen viikon pituiselta lumileiriltä, jota hän kuvailee ”parhaaksi ikinä”. Hän vastaa kysymyksiin tutusti hymyillen.

Mitä ajattelit, kun kuuntelit Yhdysvaltain kansallishymniä Pyeongchangissa kultamitalin jälkeen? Kerro meille tuosta hetkestä, josta olit aina unelmoinut.

Ajattelin vain miten erityistä on olla olympialaisissa podiumilla. Se oli tosi jännittävää, sillä vanhempani ja kihlattuni olivat katsomassa palkintojenjakoa. Ajattelin, että saavutus oli tärkeä paitsi minulle ja Kikkanille myös koko joukkueellemme, valmentajilleni ja koko Yhdysvaltain hiihdolle. Menestyksen takana on koko joukkueellinen ihmisiä, jotka tekivät työtä saavutuksen eteen ja auttoivat meitä kaikkien vuosien aikana.

Mistä löydät olympiakullan jälkeenkin motivaatiota ja tahtoa harjoitella niin kovaa ja tuntikaupalla päivästä toiseen?

On vielä monia juttuja, jotka haluan saavuttaa urallani. Tunnen voivani edelleen kehittyä paljon. Yksi tavoitteeni on saavuttaa MM-mitali 4x5 km viestissä USA:n tyttöjen kanssa. Tai parantaa sijoitustani maailmancupissa yrittämällä voittaa Tour de Ski, mutta se ei ole koskaan ollut minulle pakkomielle.

Toinen tavoitteeni on yrittää voittaa MM- tai olympiakultaa henkilökohtaisella normaalimatkalla. Olympiaohjelmassa on edelleen viisi matkaa, joita en ole voittanut. Se pitää motivaation korkealla kaikissa harjoituksissa ja tulevilla kausilla.

Diggins23092017ModicaNFKuva: NordicFocus

Kadutko sitä, että jätit Lahden maailmancup-kisat väliin viime kaudella? Jäit lopulta Heidi Wengille vain 40 pistettä kokonaiskilpailussa.

En kadu ollenkaan Lahden väliin jättämistä. Nuo 40 pistettä olen voinut hävitä missä vain Tour de Skillä tai muissa maailmancupin osakilpailuissa ennen olympialaisia. Sitä ei voi miettiä kilpailun jälkeen. Olympialaisten jälkeen halusin käydä Yhdysvalloissa. Lahdessa on usein tosi kylmät ja vaikeat olosuhteet. Jos olisin ollut siellä, olisin voinut vaikka sairastua tai joutua menemään Drammeniin ja Holmenkollenille väsyneempänä, enkä olisi silloin saanut niin paljon pisteitä kuin nyt Norjasta sain. Kokonaiskilpailussa en kadu mitään, eikä menneitä voi muuttaa.

Onko kristallipallo seuraava iso tavoitteesi ensi kaudella? Ja onko perinteisellä hiihtotavalla kehittyminen tärkeä kesätavoitteesi maailmancupin kokonaiskilpailussa taistelemisen kannalta?

Varmasti haluan taistella ensi talvena kristallipallosta. Se olisi todella merkittävä saavutus amerikkalaiselle hiihtäjälle, mutta minulla on vielä monta vuotta edessä. Perinteisen hiihtoni on parantunut vuosi vuodelta, erityisesti yli 10 km matkoilla. Teen kesällä töitä sen eteen, ja tiedän, että voin edelleen kehittää tekniikkaani.

Mitä odotat Therese Johaugin paluulta kahden kauden kilpailukiellon jälkeen?

On vaikea sanoa, millaisella tasolla Therese palaa kahden vuoden kilpailemattomuuden jälkeen. Hän on varmasti erittäin motivoitunut, ja luulen että Rukalla tulemme näkemään Johaugin tutun korkealla tasollaan. Hän on tehnyt tosi kovasti töitä, mutta kukapa tietää. Ei voida kuin odottaa.

Diggins7318ThibautNFKuva: NordicFocus

Miten kuvailisit maastohiihdon asemaa Yhdysvalloissa? Oletteko sinä ja joukkuetoverisi saaneet aiempaa enemmän huomiota suurilta amerikkalaisyrityksiltä, sponsoreilta ja ihmisiltä yleensä?

Olympiakulta on varmasti auttanut kasvattamaan suosiotamme niin urheilijoina kuin lajina. Nyt monet amerikkalaiset tietävät nimemme. Amerikkalaisille olympialaiset ovat ylivoimaisesti tärkein urheilutapahtuma. TV-näkyvyys on todella laaja, paljon suurempi kuin maailmancupilla tai MM-kisoilla, varsinkin kun verrataan kahden viimeksi mainitun merkitystä Euroopassa ja Amerikassa. Olympialaiset näkyvät kaikissa medioissa ja kaikilla on ollut mahdollisuus katsoa maastohiihtoa ja nähdä menestyksemme. Monissa vuosittaisissa kilpailuissa aikaero on katsojien kannalta ongelma: vain muutama todellinen fani herää katsomaan kisoja kolmelta tai viideltä aamulla. Mutta yleisesti ottaen median kiinnostus on lisääntynyt ja media tuo lajia lähemmäs ihmisiä.

Maailmancup tekee monien vuosien jälkeen lopulta paluun USA:han maaliskuussa 2020, kun Minneapoliksessa hiihdetään osakilpailu. Tiedän, että olet ollut avainasemassa hoitamassa tätä projektia. Voitko kertoa meille enemmän tästä osakilpailusta, joka hiihdetään lähellä kotikaupunkiasi Aftonia? Ladut, paikat ja kotiyleisön merkitys?

Vielä en voi sanoa tästä projektista paljon mitään, sillä Minneapoliksen osakilpailu julkistetaan virallisesti vasta lähipäivinä. Se tulee olemaan osa loppukauden Pohjois-Amerikan touria, ja Minneapoliksessa hiihdetään kaksi kilpailua, joista toinen on sprintti. Olen tehnyt paljon töitä sen eteen, että saamme maailmancupin Yhdysvaltoihin, jotta nuoret fanit saisivat mahdollisuuden nähdä kansainväliset hiihtohuiput läheltä. Osakilpailusta ollaan jo kiinnostuneita. Nuorelle hiihtäjäsukupolvelle se on tärkeää, niin kuin se on minullekin, päästä hiihtämään kotiyleisön edessä.

Diggins070120182ModicaNFKuva: NordicFocus

Miksi nuoren pojan tai tytön kannattaisi valita urheilulajikseen maastohiihto?

Koska maastohiihto on niin coolia! Se ei ole kontaktilaji, jossa tulisi paljon vammoja. Hiihdossa ollaan aina yhteydessä luontoon ja sitä voi harrastaa ihan nuoresta yli 70-vuotiaaksi ilman mitään ongelmia. Se on aina hauskaa, terveellistä urheilua, josta saa paljon jännitystä elämään. Hiihdossa voi valita pitkän tai lyhyen reitin oman tason ja halujen mukaan.

Mikä on kestohymysi salaisuus? Hymyilet ennen kisaa, kilpailun aikana ja kisan jälkeen. Onko sinulla ollenkaan huonoja hetkiä?

Tottakai minullakin on päivän huonot hetkeni, mutta yritän aina katsoa asioita positiivisesti. Tulen vihaiseksi itselleni, jos teen virheitä, mutta sitten yritän aina löytää asioista positiivista. Jos kisat tai joku muu asia ei mene odotusten mukaan, voi aina valita positiivisena pysymisen ja yrittää uudestaan. Pidän itseäni hyvin onnekkaana, ja valitsen aina positiivisen asioita tehdessäni, koska rakastan sitä mitä teen. Uusiin kavereihin tutustuminen ja matkustaminen ympäri maailmaa hiihtokisoissa tekevät minut kiitolliseksi.

Teini-iässä sinulla oli syömishäiriö, josta pääsit menestyksekkäästi yli. Onko sinulla mitään vinkkejä nuorille hiihtäjille, jotka kamppailevat saman ongelman kanssa?

Syömishäiriöt ovat urheilussa paljon tavallisempia kuin ihmiset yleensä luulevat. Tärkeintä on, ettei tarvitsisi hävetä ongelman myöntämistä. Sellainen voi tulle kenelle tahansa. Se ei ole oma virhe. Suureksi osaksi kyse on henkisestä puolesta. On tärkeää etsiä apua, jos kärsii syömishäiriöstä, eikä jäädä kamppailemaan yksin. Okei, minulla on tämä ongelma, mutta voin silti pysyä positiivisena. Häiriöstä puhuminen perheen tai lääkärin, läheisen ystävän tai samanlaisesta tilanteesta selvinneen henkilön kanssa auttaa varmasti.

Diggins15022018ModicaNFKuva: NordicFocus

Olet aktiivisesti mukana Protect Our Winters -kampanjassa. Mitä me kaikki voimme tehdä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ja kunnon talvien ja sulavien jäätiköiden pelastamiseksi?

On tärkeää, että me kaikki saamme oikeaa tietoa tilanteesta. Globaali lämpeneminen on todellinen, vaarallinen uhka. On tärkeää planeetallemme, että talvet säilyvät. Yksi juttu mitä voi tehdä on selvittää hyvin poliitikon ja puolueen ajatukset ja äänestää niitä, jotka tosissaan tekevät töitä ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi.

On kiistatta totta, että talvet lyhenevät ja jäätiköt kutistuvat. Me hiihtäjät näemme sen selvästi, sillä vierailemme jäätiköillä ja eri talviurheilukeskuksissa harjoitus- ja kilpailukauden aikana ympäri maailmaa. Haluan että lapsenlapsillanikin on mahdollisuus hiihtää samanlaisissa olosuhteissa kuin meillä nyt. Jokainen meistä voi tehdä jotain ja kansanedustajien ja alueellisen hallinnon painostaminen voi olla hyvä alku.

- Paolo Romano
englanninkielisestä versiosta suomentanut Outi Hytönen

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri