swix asut banneri

Kiilopäähiihto avaa pitkien matkojen kauden tunturien kaamoksessa

Kilpasarjan lähtötunnelmia vuonna 2016. Kuva: Samsa Sulonen

Kilpasarjan lähtötunnelmia vuonna 2016. Kuva: Samsa Sulonen

Suomen Ladun Kiilopäällä 24.11.2018 järjestettävässä massahiihtokauden avauksessa on tarjolla kauden avaus kilpailumielellä suksiville ja tunturielämys retkihiihtäjille.

(Yhteistyössä Suomen Ladun kanssa)

Kiilopäähiihdon kilpasarjan matkaa on hiihtäjien palautteen perusteella lyhennetty viime vuosista kymmenellä kilometrillä: nyt kilpaillaan 40 km reitillä, joka hiihdetään kahtena 20 km kierroksena.

Retkisarjan hiihtäjät pääsevät nauttimaan erämaatunnelmasta ainutlaatuisella reitillä, kun järjestäjät ovat suunnitelleet retkisarjojen ladut tunturiselänteen takaa Sivakkaojan varrelle. Retkihiihtäjät voivat valita 15 km tai 30 km pituisen reittien välillä. Pidempi retkisarjan reitti kiertää osan laduista kahteen kertaan.

‒ Nämä retkisarjan ladut eivät yleensä ole auki marraskuussa, mutta haluamme tarjota retkihiihtäjille vielä aiempaa hienomman tunturielämyksen kansallispuiston maisemissa. Retkisarjan ladut pidetään auki tällä erää vain tapahtumaviikonloppuna, kertoo Kiilopäähiihdossa Suomen Ladun hiihtoasiantuntijana toimiva Wilhelm Stenbacka.

Tarvittaessa retkihiihtojen reittisuunnitelmia muutetaan lumitilanteen mukaan, mutta viime vuosina lumitilanne on joka kerta sallinut tapahtuman viemisen läpi suunnitelmien mukaan. Kilpasarjalaiset hiihtävät valaistuilla laduilla, jotka ovat lumivarmimpia reittejä alueella.

Kiilopaahiihto2PanuKononenRetkisarja hiihdetään kansallispuiston tunturimaisemissa. Kuva: Panu Könönen

Kausi käyntiin Kiilopäältä

Kilpasarjalaisille Kiilopäähiihto on oiva tilaisuus testata alkukauden kuntoa pitkällä matkalla. Vuonna 2015 ensimmäisen kerran järjestetyn tapahtuman idea olikin täyttää alkukauden aukkoa maratonhiihtojen kalenterissa.

‒ Kiilopäähiihtoon voi lähteä rennolla mielellä. Ei tarvitse tehdä kauden parasta suoritusta, vaan pääsee mittaamaan omaa alkukauden kuntoa, Stenbacka kannustaa.

Reittikin sopii alkukauteen. Vahvat tasatyöntäjät selviävät matkasta ilman pitoja, mutta sen verran pitkiä loivia nousuja löytyy, että Stenbacka kehottaa suunnittelemaan taktiikkaa ja suksenvalintaa omien vahvuuksien mukaan.

Yksi iloinen hahmo Kiilopäähiihdossa on suomalaisen ulkoliikunnan lähettiläs, Mikko ”Peltsi” Peltola, joka Stenbackan tietojen mukaan nähdään mukana kilpasarjassa. Ei muuta kuin Peltsiä haastamaan!

KiilopaahiihtoKaamosSamsaSulonenTalvinen maasto on kaamosaikaankin kaunis näky. Kuva: Sampsa Sulonen

Maltilla suksille

Etelämpää tulevilla hiihtäjillä ei todennäköisesti ole marraskuussa paljon hiihtokilometrejä alla. Parasta olisi päästä totuttelemaan hiihtoon asteittain ja hyödyntää mahdollisuudet käydä tykkiladuilla ja hiihtoputkessa. Stenbacka kuitenkin muistuttaa, ettei pitkäjänteisesti kesästä asti rakennettu kunto mihinkään katoa, vaikka suksille ehtisi vain pari kertaa ennen Kiilopäähiihtoa.

‒ Lappiin päästyä ei kannata innostua hiihtämään itseään tukkoon intoilemalla liikaa parina kolmena päivänä ennen hiihtoa. Paras tulos tulee, kun pääsee tuoreena lähtöviivalle. Tapahtuman jälkeen voi sitten keskittyä kilometrien keräilyyn, Stenbacka vinkkaa.

Toiseksi onnistuneen suorituksen avaimeksi hän vinkkaa uusien välineiden sisäänajamisen.

‒ Pitkään suoritukseen ei kannata ottaa liikaa uusia välineitä. Suksien olisi hyvä olla tutut ja luotettavat, samoin hanskojen, remmien ja sauvankahvojen. Uudet monot kannattaa ajaa sisään ennen pitkää hiihtoa.

KiilopaahiihtoPanuKononenKiilopäähiihdon lähtö ja maali sijaitsevat Kiilopään tunturikeskuksessa. Kuva: Panu Könönen

Lämmin tunnelma kaamoksessa

Kiilopäähiihdon ainutlaatuisuus syntyy Stenbackan mielestä retkihiihdon tärkeästä roolista.

‒ Tapahtumassa on lämmin tunnelma. Retkihiihto tuo mukaan rentoutta, eikä tunnelma ole niin totinen kuin monissa kuntourheilutapahtumissa.

Retkihiihtoreitin varrella on kaksi elämyksellistä huoltopistettä. Talkoolaiset ovat ainakin aiempina vuosina tarjonneet huollossa rempseää huumoria ja keventäneet näin monen matkaa.

Monet suuntaavat Lapin laduille kevään aurinkoisilla keleillä. Myös kaamos on kokemisen arvoinen.

‒ Hämärähkö valaistus yhdistettynä lumiseen tunturimaisemaan… Kaamos on uniikki kokemus, erityisesti kauempaa tuleville hiihtäjille.

-Outi Hytönen

Kiilopäähiihdon tapahtumasivut

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri