swix asut banneri

Petter Northug vihaa ruotsalaisia – erityisesti Hellneriä

Ruotsalaiset joutuvat Northugin hampaisiin uudessa elämäkertakirjassa Northug. Minun tarinani. Kuva: Daniel Tengs/Red Bull Content Pool

Ruotsalaiset joutuvat Northugin hampaisiin uudessa elämäkertakirjassa Northug. Minun tarinani. Kuva: Daniel Tengs/Red Bull Content Pool

Petter Northug toistelee omaelämäkerrassaan, ettei voi sietää ruotsalaisille häviämistä:

”Vihollisasetelma ruotsalaisia kohtaan oli minulle lapsuudesta tuttu, mutta siinä ei ollut mitään henkilökohtaista ennen kuin Hellner ilmestyi kilparadoille.”

Norjan ja Ruotsin välillä on vuosikymmeniä vallinnut samantapainen jatkuvan maaottelun asetelma kuin Suomen ja Ruotsinkin välillä. Hävitä saa, kunhan ei häviä ruotsalaisille, oppi Northug pienestä pitäen. Mutta mikä teki Marcus Hellneristä Northugin voitonhimoa entisestään kasvattavan tyypin? Miksi juuri hän ärsytti Northugia erityisen paljon?

Northug on tunnettu suorasanaisista lausunnoistaan, mutta hänen oli vaikea kestää sitä, että Hellner uskalsi uhota murskaavansa Northugin. Ehkä Northug tosiaan näki Hellnerin samaan aikaan nousevana lupauksena olevan uhka hänen vallalleen:

”Hän oli nuori lupaus ja uuden ajan hiihtäjä, joka suoriutui hyvin sekä sprintillä että pitkillä matkoilla. Sitä paitsi hän oli nopea.”

Northug on uransa aikana herättänyt moneen kertaan keskustelua epäurheilijamaisella käytöksellään, mutta latutapahtumista veriä kiehautti ehkä eniten Northugin maaliintulo Oslon MM-kilpailuiden viestissä. Ankkuriosuudella kultakamppailussa oli vastassa kukas muu kuin Hellner.

”Katsoin ylös, nostin sormen suulleni, suoristin selkäni ja ajattelin: Kuulehan, Hellner, nyt annan sinulle muiston, jonka saat viedä hautaasi. Tämä on minun lahjani sinulle. Pysähdyin hetkeä ennen maalia, aivan kuin olisin odottanut häntä. Sitten liu’uin hallitusti maaliin juuri ennen kuin hän sai minut kiinni. Nostin etusormeni kohti taivasta.”

NorhugHellnerviesti2011LaihoNFPetter Northug sai tästä maaliintulotavasta palautetta Oslon MM-viestin jälkeen. Takana Marcus Hellner. Kuva: Laiho/NordicFocus

Suomalaisista Northug ei paljon kirjassaan puhele. Juha Lallukka mainitaan kahdesti ja Matti Heikkinen kerran.

Johan Olsson voisi Northugin mukaan olla hyvä tyyppi – jos ei olisi ruotsalainen.

- Outi Hytönen

 Mainos
Tilaa Petter Northugin 30.10. ilmestyvä kirja Northug – Minun tarinani

Tilaa nyt!

 

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri