swix asut banneri

Krista Pärmäkoski on harjoitellut haarakäyntiä sukset jalassa nurmikolla

Krista Pärmäkoski on harjoitellut Kläbo-tyyliä kesän aikana. Kuva: Aapo Laiho/Snowframes

Krista Pärmäkoski on harjoitellut Kläbo-tyyliä kesän aikana. Kuva: Aapo Laiho/Snowframes

Menestys hiihtoladuilla vaatii fyysistä kuntoa, mutta myös tekniikkaa. Krista Pärmäkoski onkin hionut hiihtotekniikkaansa kesän aikana.

Kehityskohteina ovat olleet vapaan hiihtotavan sauvoitta hiihto ja perinteisen osalta ylämäkiin juoksu. Näissä urheilijan tunne myös on, että eteenpäin on menty.

‒ Talvi näyttää sitten, mihin asti se riittää.

Juoksevaa haarakäyntiä jyrkempiin ylämäkiin on harjoiteltu pitkin kesää: oikeat sukset jalassa nurmikolla. Harjoitus on tehty perinteisestä nopeustreenistä tuttua kaavaa noudattaen 2 x 5 x noin 10 sekuntia.

Pärmäkosken mukaan nurmikko on lähes lajinomainen alusta ylämäkijuoksun harjoittamiseen. Ainoa ero on siinä, että kuivalla nurmella suksi on täysin pitävä.

Jos haarajuoksuharjoittelu olisi jätetty Val Senalesin lumileirin varaan, olisivat harjoituskerrat jääneet vähäisiksi.

‒ Suomessa on hiihtoputkia, mutta niissä ei ole jyrkkiä ylämäkiä, Pärmäkoski muistuttaa.

Se, lyökö kläbomainen tekniikka läpi naisten hiihdossa, jää nähtäväksi. Valmentaja Haavisto uskoo, että kokeiluja nähdään kansallisissa kisoissa, mutta kansainvälisillä areenoilla voi kynnys olla liian suuri. Mutta nyt Pärmäkoski on ainakin tehnyt satoja toistoja, joten tarvittaessa kynnys on matalammalla.

Urheilija itse uskoo, että normaalimatkoilla ei juoksua nähdä. Toisin on lyhyemmällä matkalla.

‒ Voi olla, että pertsan sprinteissä nousussa hyödynnetään nopeita jalkoja ja sitten on taas käsissä voimaa jatkaa.

Myös arvokisaladut on saatava tutuiksi. Pärmäkoski on hiihtänyt tulevan MM-kisojen latua KIHUn matolla, jossa ruudulle on heijastettu ladun maisemat ja jossa maton nousukulma muuttuu oikean profiilin mukaan.

‒ Krista on hiihtänyt kisalatuja matolla vakiovauhtia. Ei kisavauhtia, muttei mitään läpsyttelyäkään. Lahden MM-vuonna mattoa hyödynnettiin eniten, nyt ei enää yhtä paljon. On siinä ainakin se hyöty, että profiili ja maisemat jäävät urheilijan mieleen, valmentaja Matti Haavisto perusteli.

- Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri