swix asut banneri

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto pääsi pois Kansainvälisen olympiakomitean pannasta

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on poistanut kaikki Kansainväliselle ampumahiihtoliitolle IBU:lle asetetut sanktiot, jotka se asetti kesäkuussa.

Yksi kovimmista pakotteista oli taloudellisen tuen maksamisen lopettaminen. KOK maksaa kansainvälisille lajiliitoille tukea, joka on peräisin KOK:n järjestämien tapahtumien, eli pääosin kesä- ja talviolympialaisten tuloista.

Syynä KOK:n tuen pysäyttämiseen oli lahjusskandaali IBU:n johtavien henkilöiden keskuudessa. Aiemmin tänä vuonna paljastui, että IBU:n johdossa peiteltiin venäläisten ampumahiihtäjien dopingkäryjä. Tapaus lähti liikkeelle kansainvälisen antidopingtoimiston Wadan aloitteesta ja IBU:n Itävallassa sijaitsevaan pääkonttoriin tehtiin jopa poliisiratsia.

Tuen palauttamiselle KOK asetti monia ehtoja, joista yksi oli muun muassa puheenjohtajan vaihtaminen. Aiemmin liittoa johtanut norjalainen Anders Besseberg erosi puheenjohtajan paikalta. Ranskalaislehti Le Monde kirjoitti keväällä, että venäläiset olisivat maksaneet Bessebergille satojen tuhansien dollareiden lahjuksia venäläisampumahiihtäjien dopingtapausten peittelystä. Toiminnan väitettiin jatkuneen vuosien ajan. Besseberg on itse kiistänyt syytökset, mutta jätti puheenjohtajan paikan oltuaan IBU:n johdossa vuodessa 1993 lähtien.

KOK vaati muutoksia myös IBU:n hallintoon, eettisiin ohjeisiin sekä antidopingsääntöihin. KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach ja IBU:n ruotsalainen puheenjohtaja Olle Dahlin tapasivat perjantaina Lausannessa, jossa tiedotettiin myös pakotteiden purkamisesta.

- KOK:n antama luottamus sekä rohkaisee että velvoittaa meitä. Rajoitusten purku sekä tuen palauttaminen osoittavat, että olemme oikealla tiellä muutosprosessimme suhteen ja se myös sitoo meitä tähän prosessiin, kertoi Dalin IBU:n tiedotteessa.

IBU:n hallitus on koolla Lausannessa viikonlopun ajan, jolloin liitossa viedään eteenpäin muutoksia läpinäkyvämmän toiminnan suuntaan.

-Juho-Veikko Hytönen

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri