swix asut banneri

Kahdeksan kysymystä Krista Pärmäkoskelle ja Kristan kahdeksan vastausta

Kuva: Aapo Laiho

Kuva: Aapo Laiho

Kestävyysurheilu.fi tapasi tulevaan hiihtotalveen valmistautuvan Krista Pärmäkosken tiistaina Vierumäellä. Intensiivisen mediapäivän aikana Kestävyysurheilu.fi:llä oli hetki aikaa tavata hiihtäjä kasvotusten ja kysyä kahdeksan kysymystä.

Tässä kysymykset ja vastaukset:

1. Mikä on suosikkitreenisi?

Pidän tehoharjoituksista. Ei tarvitse olla sellaisia, että oksennus kurkussa vedetään, niitä tulee harvoin. Mutta pidän sellaisista harjoituksista, jossa tulee happoja kroppaan. Ne saattavat jopa kiukuttaa vähän ennen treeniä. Se on tietyllä tapaa keskittymistä ja valmistautumista itse treeniin. Sitten kun tulee treenistä, on todella hyvä fiilis. Omalla kohdallani tehoharjoitukset epäonnistuvat aika harvoin. Niissä saa todella mitata itsestään, missä menee.

2. Entä suosikkileiripaikkasi?

Pontresina tai Seiser Alm. Molemmat ovat korkealla, mutta viihtyisiä paikkoja. Ehkä siellä saa niitä happoja helpommin kroppaan, jolloin ne tehoharjoituksetkin tuntuvat vielä pahemmalta.

3. Millä paikkakunnalla tykkäät kilpailla eniten?

Olen aina sanonut, että tykkään Davosista. Kisalatujen ympärillä muut latuverkostot ovat todella kivat, tosin sielläkin on viime vuosina ollut huono talvi. Ruka ja Lahti ovat tietenkin aina kiva hiihtää, sillä siellä on todella kova kannustus.

Ulricehamnissa (Ruotsi) oli pari vuotta sitten 30 000 katsojaa. Se oli sellainen kokemus, että ”Vau! Vitsi jos olisi aina oli tämmöinen yleisö!” Se oli erilainen kilpailu. Eihän sielläkään luonnonlunta ollut, mutta yleisön suhteen ei sellaista ole ollut kuin Norjassa. Ulricehamn on taas tänä vuonna ohjelmassa.

ParmakoskiKristaSauvarinneALaihoKuva: Aapo Laiho

4. Kuka on läheisin kilpakumppanisi ulkomaalaisista hiihtäjistä?

Eniten olen jutellut norjalaisista Heidi Wengin, Ingvild Östbergin ja Maiken Caspersen Fallan kanssa. He ovat kaikki suunnilleen omanikäisiäni ja heidän kanssaan olen kilpaillut ihan junnusta asti. Jonkin verran tulee myös puhuttua (Charlotte) Kallan kanssa ja tietenkin jenkkien kanssa. He ovat todella sosiaalisia.

5. Ammattisi on hiihtäjä ja elät varmasti monella tapaa unelmaasi. Mutta mitä vaihtaisit hiihtäjän ammatista pois, jos saisit valita? Tai mitä et jää kaipaamaan, kun ura loppuu?

Tämä on kyllä karua sanoa, mutta julkisuus. Se on sellainen asia, mihin on jo tässä vaiheessa uraa kasvanut ja oppinut, että se kuuluu osana tähän. Mutta välillä tuntuu, että olisi kiva tehdä hommia niin ettei ketään kiinnosta. Toisaalta kyllähän sen tietää, että tässä ammatissa olisi aika huonossa tilanteessa, jos ketään ei kiinnostaisi.

Ehkä sitä ei sitten enää kaipaa (uran loputtua). Tai vaikea sanoa. Ainakin tällä hetkellä tuntuu välillä tympeältä, kun ovista ja ikkunoista näkee itsestään juttuja ja aina kysellään, että voiko sinne mennä ja voiko tänne tulla.

ParmakoskiKristaSauvajuoksu2ALaihoKuva: Aapo Laiho

6. Mitä muuttaisit maailmancupin tai kotimaan kilpailukalenterissa, jos saisit diktaattorin valtuudet?

Vaikea sanoa. En oikein tiedä paremmasta, joten en välttämättä muuttaisi mitään. Paitsi että kaikki sprintit voisivat olla pertsalla. Se olisi minulle parempi (naurua). Toki kisoja on paljon, eivätkä kaikki haluaisi hiihtää niin montaa starttia. Mutta itse olen sen tyyppinen urheilija, että runsas kilpaileminen sopii minulle, joten en sitäkään ottaisi pois.

Sitä olen miettinyt, pitäisikö Tour de Ski muuttaa alkavaksi joulusta ja se voisi loppua jo ennen uutta vuotta. Siinä jäisi pidempi aika arvokisoihin. Silloin se voisi kiinnostaa enemmän urheilijoita. Maailmancup voisi myös alkaa vähän myöhemmin ja se voisi kestää vaikka huhtikuulle. Meillä on Lapissa kuitenkin todella kauniit olosuhteet keväällä. Aurinko paistaa ja on hyvät kelit.

Kotimaassa Suomen Cup on hyvä konsepti, mutta maailmancupin hiihtäjille kisakalenteri on todella tiivis, joten pitää tarkkaan miettiä, mitä kotimaan kisoja voi hiihtää. Nytkin tilanne on se, että keskitalven SM-kisoissa ei varmaankaan pysty kaikkia kolmea matkaa hiihtämään. On pakko jättää jotain hiihtämättä, vaikka haluaisin osallistua. Arvokisojen ehdoilla tässä kuitenkin mennään.

ParmakoskiKrista3MediapaivaALaihoKuva: Aapo Laiho

7. Kohta alkaa tiukka kilpailuputki. Pystytkö missään vaiheessa kilpailukaudella ottamaan täysin rennosti, huilaamaan tai viettämään aikaa esimerkiksi ei-hiihtävien ystäviesi kanssa?

Kisojen välissä, jos on mahdollisuus, niin olen kotona koiran ja aviomiehen kanssa. Harvemmin kutsun kavereita kylään siinä vaiheessa. Esimerkiksi Tour de Skin jälkeen väsymys on sitä luokkaa, ettei siihen voi haalia mitään ylimääräistä ohjelmaa. Silloin ihmisen ja kehon pitää rauhoittua. Äitini muistaa hyvin, kun tulin ensimmäiseltä Tour de Skiltä kotiin. Hän soitti minulle, mutta olin niin väsynyt, etten jaksanut vastata puhelimeen, enkä edes soittanut heti takaisin. Varmasti se on kaikilla ihmisillä sama ammatista riippumatta: kovan työrupeaman jälkeen on pakko saada rauhoittua.

Lepokaudella pystyn lepäämään kunnolla, ja silloin en ulkoile kuin koiran kanssa. Toisaalta minua on todella vaikea saada viikoksi makaamaan etelän lomalle. Usein kauden avausleiri on tietynlainen loma, jossa myös ystävät ovat mukana. Nytkin keväällä Mallorcalla oli lämpö ja samalla sai harjoitella kavereiden kanssa. Sellainen on itselleni paras kombinaatio. Onhan tämä samalla myös elämäntapa. En voisi kuvitella olevani sisällä koko ajan. Ja ystäväpiirikin pyörii aika lailla urheilun ympärillä.

8. Mikä on paras tapa irrottaa ajatukset hiihdosta?

Katson tv-sarjoja esimerkiksi Netflixistä ja luen kirjoja. Viime aikoina olen lukenut paljon elämäkertoja. Kesällä saatan lepopäivänä käydä kahvilla tai liikkua kylillä. Kisakaudella ajanviete on rentouttavampaa: laitan aivot narikkaan ja katson hömppäsarjoja.

Krista Pärmäkosken kilpailukausi käynnistyy viikon kuluttua Rovaniemen Suomen Cupissa. Kansainvälinen kausi käynnistyy Rukan maailmancupin osakilpailuissa marraskuun lopussa.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri