motion banneri

Rovaniemellä kovat hiihtokisat torstaina: lähtöviivalla 12 Pyeongchangin olympiamitalistia!

Pyoenchangin talviolympialaisten miesten viestipronssinelikko hiihtää Rovaniemellä. Kuvassa Adrien Backsheider tuulettaa pronssia maalissa. Kuva: NordicFocus

Pyoenchangin talviolympialaisten miesten viestipronssinelikko hiihtää Rovaniemellä. Kuvassa Adrien Backsheider tuulettaa pronssia maalissa. Kuva: NordicFocus

Torstaina Rovaniemellä nähdään yksi kovatasoisimpia Suomen kamaralla tällä kaudella järjestettäviä kilpailuja. Ounasvaaralla hiihdetään FIS-Santasport -hiihdot, jossa hiihdetään 15 ja 10 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla.

Muun muassa Venäjän, Ranskan ja Italian maastohiihtomaajoukkueet ovat lumileirillä Lapissa ja kilpailuihin on ilmoittautunut käytännössä kaikkien näiden maiden kovimmat hiihtäjät. Ladulla nähdäänkin pikaisen laskujen mukaan peräti 12 Pyeongchangin viime talven olympialaisissa mitaleita saavuttanutta urheilijaa, joisa muutama otti useammankin mitalin.

Mukaan ovat ilmoittautuneet muun muassa kaikki Venäjän ykkösmiehet Alexander Bolshunovin, Denis Spitsovin ja Aleksei Chervotkinin johdolla. Saman maan naisista mukana ovat Anastasia Sedova, Natalia Neprjajeva sekä Julia Belorukova.

Ranskan tunnetuin nimi on Maurice Manificat, mutta lähtölistalta löytyvät myös viestipronssille Pyeongchangissa hänen kanssaan hiihtäneet Jean-Marc Gaillard, Clement Parisse ja Adrian Backscheider. Italian sprinttitykki Federico Pellegrino on myös ilmoittautunut kisaan testaten vauhtiaan normaalimatkalla.

Karsintaa Rukalle

Kello 11 alkavat arkikilpailut eivät ole ihan jokapäiväistä Suomessa, mutta Lapissa leireilevät maajoukkueet ja valmentajat haluavat startteja alle ennen Rukan maailmancupia. Kestävyysurheilu.fi tavoitti kilpailunjohtaja Janne Hyypän Ounasvaaran ladun varresta.

- Kansainvälisten asiakkaiden toiveissa oli, että järjestettäisiin kisat, jossa karsitaan ja katsastetaan joukkueita Rukan maailmancupiin, Hyyppä perustelee.

Belorukova13022018ModicaNFJulia Belorukova voitti kaksi mitalia Pyeongchangin talviolympialaisissa. Kuva: NordicFocus

Hyyppä ei tiedä tarkkaan, mikä painoarvo torstain starteilla on ulkomaalaisten maailmancup-valintojen suhteen, mutta lähtölistan nimet antavat jotain osviittaa.

- Ranskalla ja Venäjällä näyttää olevan kova rosteri paikalla, hän sanoo.

- Arkipäivä valikoitui kisapäiväksi siksi, etteivät meidän kisat menisi päällekkäin muiden kisojen kanssa, Hyyppä viittasi viime viikonlopun Oloksen ja Rovaniemen kisoihin sekä tulevan viikonlopun FIS-hiihtoihin Saariselällä.

Ulkomaalaisten lisäksi kilpailussa on mukana myös suomalaishiihtäjiä. Miehissä venäläiset, ranskalaiset ja italialaiset olympiamitalistit haastaa muun muassa Ounasvaaran Hiihtoseuran Tero Similä ja 14 muuta suomalaismiestä. Naisissa mukana on viisi suomalaista.

Haasteita ladulla

Rovaniemellä hiihdettiin Suomen Cupia vesikelissä ja vesisateet ovat jatkuneet tämänkin viikon puolella. Suoraan lumilapion varresta tavoitetun Hyypän mukaan kisaorganisaatio on paiskinut kovasti töitä pitääkseen ladun kunnossa ja haasteita on riittänyt.

- Lunta on ajettu kertaalleen lisää ja isolla talkooporukalla ollaan mukana. Mutta kisat saadaan pidettyä, kilpailunjohtaja vakuuttaa.

Spitsov23022018ModicaNFDenis Spitsov esitteli mitalejaan Pyeongchangin talviolympialaisten päätteeksi. Kuva: NordicFocus

Katastrofaaliseksi Hyyppä ei kuitenkaan tilannetta luonnehdi.

- Latu on monin paikoin erittäinkin hyvässä kunnossa, ja pääosin yhtä hyvässä kunnossa kuin viikonloppuna Suomen Cupissa.

Työpäivät ovat asettaneet haasteita myös talkooporukan kokoon saamiseksi, mutta väkeä on riittänyt. Hyypän apuna on myös 24 opiskelijaa Santasport Lapin Urheiluopiston liikunnanohjauksen perustutkintolinjalta. He suorittavat samalla tapahtumajärjestämiseen liittyvää kurssia FIS-hiihtojen yhteydessä.

-Juho-Veikko Hytönen

FIS-Santasport -hiihtojen lähtölista

Motion Nora boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri