swix hf banneri

Matti Heikkinen - Kesällä päivätyöläinen, leireillä hommia paiskiva yrittäjä

Matti Heikkinen (oik.) pettyi viime vuoden saavutuksiinsa. Kuva: NordicFocus

Matti Heikkinen (oik.) pettyi viime vuoden saavutuksiinsa. Kuva: NordicFocus

Hiihtäjä torjuu viime kauden väsymystä harjoittelun 5+2-rytmityksellä.

Maanantaista perjantaihin kovaa harjoittelua ja viikonloppu lepoa. Hiihtäjä Matti Heikkisen harjoituskauden viikkorytmi ottaa mallia päivätöitä tekevän taviksen elämästä. Vuodenvaihteessa Heikkinen tajusi tarvitsevansa enemmän lepoa ja palasi harjoittelussa tuttuun 5+2-malliin.

Välillä Heikkinen oli kaivanut kropastaan liikaa irti, eikä väsynyt keho enää tuottanut kunnollisia tuloksia.

Viime kauden saavutuksiinsa Heikkinen, 34, pettyi syvästi. Olympialaisten paras sijoitus oli kymmenes, ja maailmancupin hyvä alku kääntyi väsyneen miehen hiihtelyksi.

– Kun tulee pitkän aikavälin väsymystä, siitä ei viikossa tai kahdessa palaudu. Viime talvena rupesin tajuamaan, ettei tilannetta pysty oikaisemaan kauden aikana, Heikkinen kertoi STT:n puhelinhaastattelussa.

Hän piti keväällä puolentoista kuukauden loman ja palasi lenkille vasta, kun ulkoilu alkoi tuntua mukavalta.

Matalalla teholla pitkään

Viittä harjoituspäivää seuraavien kahden lepopäivän avulla Heikkinen ja hänen valmentajansa Toni Roponen ovat pyrkineet varmistamaan, ettei hiihtäjän malja vuoda talvella yli.

– Kesäkuussa huomasin jo muutaman viikon perusteella, ettei harjoittelu ole enää puuroutunutta, Heikkinen tiivisti.

Heikkinen11022018ModicaNFKuva: NordicFocus

Hän on painottanut kesän ja syksyn harjoittelussaan pitkäkestoisia, matalatehoisia lenkkejä. Viime vuosina hän teki jopa viikoittain rullahiihtoharjoituksia Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (Kihu) testimatolla, mutta ne ovat saaneet väistyä.

– Mattoharjoittelu on kuormittavaa harjoittelua. Käyn yhä matolla, mutta vain kontrolleissa, elpymiseen keskittyvä Heikkinen kertoi.

Koko perhe jouluksi Italiaan

Heikkinen harjoitteli kesän kotioloissa Jyväskylässä, mutta syksyn leireillä hänestä kuoriutui taas kovemmalla tahdilla hommia paiskiva yrittäjä. Vertaistukea tarjosi olympiavoittaja Iivo Niskanen, jonka mukaan Heikkisen kanssa leirillä tehty hidasvauhtinen peruskestävyyslenkki (pk) saattoi vaihtua syksyllä "pikkukovaksi".
Heikkinen tunnustaa Niskasen edun harjoituskaverina.

– Tasatyönnössä olen selvästi heikompi kuin Iivo, ja vapaan harjoittelu on Iivolle sellaista, josta hän pystyy ammentamaan apuani parhaiten, Heikkinen tuumasi.

Leirioloissa Heikkinen on keskittynyt myös hyödyntämään vuoristo-olot täysimääräisesti. Seefeldin MM-hiihtojen maalialue on 1 200 metrissä, joten korkean paikan leirityksestä on Heikkisen mielestä selvää etua.

Ennen Sotshin 2014 olympialaisia Heikkinen vietti kesiä kivuten ylämäkiä Ranskan vuoristossa. Sen jälkeen MM-Falun, MM-Lahti ja Etelä-Korean olympialaiset on kisattu lähellä merenpintaa, joten vuoristoharjoittelun tarve on ollut vähäisempi.

Myös vuodenvaihteen Tour de Ski -kiertueella on roolinsa MM-vireen tavoittelussa. Heikkisen tavoitteena on päästä Tour de Ski -kiertue maaliin asti.
Joulukuun ahkeran kisaamisen jälkeen Heikkinen jää Keski-Eurooppaan ja viettää ensi kertaa perhejoulua Italian Toblachissa, Tour de Ski -kiertueen tämänkertaisella avauspaikkakunnalla.

– Saa nähdä, mitä kieltä joulupukki puhuu, kolmen lapsen isä Heikkinen naurahti.

STT–KAIJA YLINIEMI

Lue myös: Heikkinen haki kisoista tehoja ja tuntumaa uusiin suksiinsa

swix liguid boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri