swix asut banneri

Rukalla kymmenenneksi hiihtänyt Didrik Tönseth haluaa hiihtää maailmancupin 30 km ja juosta EM-maastot peräkkäisinä päivinä – ei saa lupaa

Didrik Tönseth hiihti Rukalla kymmenenneksi sunnuntaina. Kuva: NordicFocus

Didrik Tönseth hiihti Rukalla kymmenenneksi sunnuntaina. Kuva: NordicFocus

Matkasuunnitelmakin oli jo olemassa, mutta urheiluliitot eivät hyväksy suunnitelmia.

Maastohiihdon kaksinkertainen viestimaailmanmestari Didrik Tönseth haluaisi kilpailla joulukuun toisena viikonloppuna kunnianhimoisella suunnitelmalla: maailmancupin 30 kilometriä Norjan Beitostölenissä lauantaina ja maastojuoksun EM-startti Alankomaiden Tilburgissa sunnuntaina.

Tönseth juoksi itsensä EM-joukkueeseen lokakuun puolivälissä voittamalla Norjan maastojuoksumestaruuden. Puolitoista viikkoa sitten Norjan hiihtokauden avauksessa hän voitti perinteisen 15 kilometriä ja viikonloppuna Rukalla hän oli sunnuntain kilpailussa kymmenes seitsemän sekuntia sijalle 7 suksineen Iivo Niskasen takana.

Norjan yleisurheiluliitto julkisti joukkueen EM-maastoihin, mutta Tönsethin nimi puuttuu. Syynä on se, ettei hän saa maansa urheiluliitoilta lupaa osallistua peräkkäisinä päivinä kahden eri lajin kansainvälisiin kisoihin.

Hiihtoliitto olettaa Beitostölenissä hiihtämistä, yleisurheiluliitto toisenlaista valmistautumista

Tönseth on kiinnostunut hiihtämään Seefeldin MM-kisoissa, eikä hänellä ole varaa jättäytyä pois maailmancup-starteista. Aiemmin marraskuussa hiihtomaajoukkueen valmentaja Eirik Nossum totesi norjalaisviestimille, että Tönsethin on hiihdettävä Beitostölenissä EM-maastojen sijaan, mikäli hän on kiinnostunut MM-kisoista.

- Hänen tehtävänsä on mennä suksilla kovaa. Hän on aiemmin sanonut haluavansa hiihtää Seefeldissä sekä 30 että 50 kilometrillä ja hän kyllä tietää, mikä siinä tapauksessa on tärkeää, ja se on Beitostölenissä lähtöviivalle ilmestyminen, Nossum totesi NRK:lle kuluvan kuun alussa.

Tämän myötä Tönseth itse haluaisi hiihtää Beitostölenissä vapaan 30 kilometriä ja matkustaa heti sen jälkeen Alankomaihin kilpaillakseen 24 tuntia myöhemmin 10,3 kilometrin maastojuoksuradalla Tilburgissa.

NorjanMiehetLahtiViesti03032017ThibautNFDidrik Tönseth (vas.) hiihti viestin maailmanmestariksi Lahdessa. Kuva: NordicFocus

Norjan yleisurheiluliitto ei vastaavasti suostu tähän.

- Odotamme toisenlaista valmistautumista. En ole edes ottanut selvää onko 30 kilometrin hiihtäminen lauantaina ja sen jälkeen matkustaminen ylipäätänsä mahdollista, sanoo yleisurheiluliiton urheilujohtaja Erlend Slokvik Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle.

Samalle medialle Tönseth kertoo, että olisi itse halunnut hiihtää lauantaina ja juosta sunnuntaina. Hän kuitenkin ymmärtää, että molemmat lajiliitot peräänkuuluttavat ammattimaisuutta.

- Valitettavasti en ole maastojuoksussa mukana. Tiedän, ettei 30 kilometrin kisahiihto päivää ennen juoksua ole optimaalista valmistautumista, ja ymmärrän heidän haluavan sinne tuoreita jalkoja, joten sinä viikonloppuna on osaltani luvassa vain hiihtoa, Tönseth kertoo.

Hiihtäjä oli tarkistanut, että matka olisi ollut mahdollinen: Amsterdamiin olisi voinut lentää sunnuntaina puoli seitsemän lennolla ja siitä hiihtäjä olisi ehtinyt Tilburgiin vielä kello kahdeksi.

- Toivoin, että olisi voinut olla mukana molemmissa, hän harmitteli.

Norjan joukkueessa maastojuoksun EM-kisoissa nähdään muun muassa kolme Ingebrigtseniä ja naisissa Karoline Grövdal. Mutta ei Didrik Tönsethiä.

-Juho-Veikko Hytönen

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri