swix asut banneri

Ampumahiihtolegenda Ikola otti ensimmäisen suomalaisvoiton maailmancupissa

Ampumahiihdon maailmancup on muuttunut vuosien saatossa. Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Ampumahiihdon maailmancup on muuttunut vuosien saatossa. Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Ampumahiihdon maailmancupissa kisataan miehissä jo 42. ja naisissa 37. kautta.

Suomalaisittain mc-historia henkilöityy tietysti pitkälti kolminkertaiseen kokonaisvoittajaan ja 23-kertaiseen osakilpailuvoittajaan Kaisa Mäkäräiseen, mutta jo cupin aamuhämärissä saatiin nauttia suomalaismenestyksestä.

Kaikkien aikojen parhaiden ampumahiihtäjien joukkoon lukeutuva Heikki Ikola otti sekä ensimmäisen suomalaisen palkintopallipaikan (toinen Sodankylässä 1978) että ensimmäisen voiton. Ikola juhli normaalimatkan MM-kultaa Lahdessa 1981, ja samalla tuli ensimmäinen suomalainen mc-voitto.

Kun cup talvella 1978 alkoi, kisoja oli nykyiseen verrattuna selkeästi vähemmän. Silti ne olivat erittäin tervetullut lisä ampumahiihtäjien kauteen.

– Sanoisin jopa mahtava lisä. Meillä oli siihen mennessä ollut kansainvälisiä kisoja arvokisojen lisäksi vain Pohjoismaiden mestaruuskisat ja Neuvostoliittoa vastaan käydyt sotilasottelut. Kyllä se lisäsi mielenkiintoa, Ikola, 71, muistelee.

Sen jälkeen lajimäärä on kasvanut tuolloisesta, mutta vielä enemmän ovat kasvaneet palkinnot. Ainakin lompakkoa ajatellen: tällä kaudella jaossa on henkilökohtaisissa cup-kisoissa kaikkiaan 3,1 miljoonaa euroa. Jokaisesta kisavoitosta jaetaan voittajalle 15 000 euroa.

– Silloin ei rahaa jaettu lainkaan, Ikola kertoo neljän vuosikymmenen takaisesta cupista.

– Ei ajateltukaan, että rahaa olisi saatu. Mahdottoman isoja palkintopyttyjä kylläkin tuli, niitä oli vaikea kuljettaa maailmalta kotiin, lajilegenda nauraa.

(STT)

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri