swix asut banneri

Svenska Dagbladetin kultamitali olympiavoittaja Hanna Öbergille – ”Se oli täydellinen päivä”

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Ampumahiihtäjä Hanna Öberg on saanut ruotsalaissanomalehti Svenska Dagbladetin kultamitalin eli tuttavallisemmin Bragdguldet -palkinnon vuosimallia 2018.

Palkinto jaetaan sellaiselle urheilijalle, jonka katsotaan tehneen Ruotsin urheiluvuoden merkittävimmän suorituksen.

Öberg voitti sensaatiomaisesti olympiakultaa Pyeongchangin normaalikilpailussa ja hopeaa viestissä, jonka lisäksi hän saavutti henkilökohtaisilta matkoilta sijat 5, 5 ja 7. Ennen olympialaisia hänen paras sijoituksensa maailmancupin osakilpailussa oli 21. Öberg venyi olympialaisissa melkoisesti, sillä viime kauden maailmancupin kokonaispisteissä ruotsalainen oli vasta sijalla 38 lähes 700 pistettä Kaisa Mäkäräisen takana.

Valinnan teki raati, joka koostuu 14 urheilun parissa toimivasta henkilöstä. Etukäteen vahvin suosikki palkinnon saajaksi oli Öbergin ohella seiväshyppääjä Armand Duplantis, joka voitti EM-kultaa kesällä.

Palkinto on arvostettu Ruotsissa siksi, että se on jaettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1925 asti. Palkinto on myös vastapaino maan urheilugaalan palkinnoille myös siksi, ettei urheilulajien suosion suuren yleisön keskuudessa sanota vaikuttavan palkinnon saajaan.

Expressen-lehden haastattelema 23-vuotias Öberg oli tiistaina Slovenian Pokljukassa valmistautumassa torstain henkilökohtaiseen maailmancup-avaukseen. Etelä-Korean normaalikilpailun muisteleminen ei ollut vaikeaa.

- Se oli täydellinen päivä. Tein täydellisen suorituksen – en ole koskaan kulkenut suksilla niin kovaa ja ammuin täydellisesti, hän muisteli unohtumatonta päivää Expressenille.

Oeberg150218ManzNFKuva: Manzoni/NordicFocus

Öberg myös kiitti koko ruotsalaista ampumahiihtojoukkuetta sanoen palkinnon tulleen koko maajoukkueelle.

Kultamitali voidaan nykyään jakaa samalle urheilijalle korkeintaan kahdesti. Kestävyyslajien edustajista palkintoa ovat juhlineet monet kuuluisat nimet kuten Johan Olsson, Lisa Nordén, naisten ja miesten maastohiihtoviestijoukkueet, Helena Jonsson, Per Elofsson, Susanne Ljungskog, Torny Mogren, Gunde Svahn, Annichen Kringstad ja Nils ”Mora-Nisse” Karlsson.

Kaikki vuodesta 1925 lähtien palkinnon saaneet voi katsoa Expressenin sivuilta.

-Juho-Veikko Hytönen

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri