swix asut banneri

Katastrofialku toi painokelvotonta tekstiä päähän – Mäkäräinen taisteli kuitenkin loppuun asti

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Venla Lehtonen naisten maailmancup-avauksen suomalaisvalopilkku.

Kaisa Mäkäräisen haaveet hyvästä tuloksesta ampumahiihdon naisten henkilökohtaisen maailmancupin avauksessa murenivat harvinaisen nopeasti torstaina Pokljukassa. Ensimmäisellä ampumapaikalla taululle jääneet neljä mustaa täplää pilasivat muuten hyvän kisan jo alkuunsa.

Mäkäräisen ohilaukaukset olivat nätissä rykelmässä oikealla puolella. Ensidiagnoosi ampumapaikalla oli asentovirhe, mutta sen verran tarkkaa tiedettä ampumahiihtäminen on, että muihinkin katastrofin syihin on lopulta aikalailla yhtäläiset mahdollisuudet.

– Kaksi senttiä kun olisivat olleet enemmän vasemmalla, niin nätisti olisivat siinä kymppiä kiertäneet. Jostain syystä kuitenkin jäivät sinne oikealle. Ei siinä tuullut niin paljon, ehkä pieni asentovirhe. Mutta voi olla jotain muutakin, ei näistä koskaan saa absoluuttista totuutta. Arvailua vain, Mäkäräinen totesi.

Ampaistuaan takaisin ladulle neljä sakkominuuttia harteillaan, olivat ajatukset jo kaiken kokeneella urheilijallakin hieman sekaisin. Eikä ihme, sillä mieleen ei muistunut, milloin kisa olisi viimeksi alkanut neljällä hudilla.

– Ne ajatukset siinä? Eivät ole painokelpoisia, Mäkäräinen nauroi.

Dzhima150318ManzNFTorstain voittaja Julia Dzhima. Kuva: NordicFocus

Maalissa tosiaan oli yllättävänkin hyväntuulinen kilpailija. Syynä siihen oli paitsi tietysti se vanha totuus "näitä sattuu joskus", myös se, että kolme muuta ampumapaikkaa Mäkäräinen takoi vakuuttavan puhtaasti ilman sakkoja. Ja tietenkin myös se, että hiihtoajassa Mäkäräinen oli jälleen kerran nopein. Lopputulos oli 30:s sija eli 11 maailmancupin pistettä.

– Joskus kun ampuu yhden sakon jokaiselta paikalta, se armahdetaan enemmän kuin tällainen nelonen ja kolme nollaa. Se ei olisi niin katastrofaalinen, vaan ihan siedettävä. Noin ajattelin kisan aikana, ja että olisi tässä vielä mahdollisuus pärjätä, jos lisäsakkoja ei tule. Ja siihen pystyin, ihan hyvä itsensä kokoaminen sen alun jälkeen.

Päävalmentaja Jonne Kähkönenkin allekirjoitti Mäkäräisen nelosen "työtapaturmaksi".

– Syynä voi olla asento tai tähtäinsymmetria eli on hyvä kasa, mutta ei siellä, missä olettaa sen olevan. Mutta hyvä oli nähdä, että fyysisellä puolella Kaisa kulkee ehdotonta kärkivauhtia. Ja hienosti kasasi itsensä tuollaisen iskun jälkeen.

 Lehtonen230318TumaNFVenla Lehtonen onnistui torstain normaalikilpailussa. Kuva: Tumashov/NordicFocus

Paras ammunta toi ensimmäiset pisteet

Suomalaisista toiseksi paras ei ollutkaan tutusti Mari Eder (45:s, 3 sakkoa), vaan 23-vuotias imatralainen Venla Lehtonen. Uran ensimmäiset maailmancupin pisteet tulivat 36. sijalla, johon Lehtonen ehti selvittämällä ammuntansa täysin puhtaasti. Hän oli yksi viidestä kisan täysosujasta.

– Ei ole koskaan ampunut neljää nollaa, ja tekee sen sitten maailmancupin kisassa. Se on kova suoritus, päävalmentaja Kähkönen ihasteli.

Lehtonen myönsi, että lyhyempienkin kisojen kahden ammunnan "nolla-nollia" oli aiemmin tullut vain yksi.

– Tosi hyvä mieli ammunnasta. Ei jännittänyt yhtään penkalla, enkä miettinyt liikaa, että "pitää ampua nollat", vaan menin laukaus laukaukselta. Se toimi hyvin, Lehtonen iloitsi erityisen tiukasti muistoihin jäävästä itsenäisyyspäivästä.

STT–JANNE LEHIKOINEN

Tulokset

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri