swix asut banneri

Suomen hiihtomenestyksen vastuunkantajat vähissä

Iivo Niskanen on näillä näkymin Suomen harvoja mitalitoivoja talven MM-kisoissa. Kuva: Modica/NordicFocus

Iivo Niskanen on näillä näkymin Suomen harvoja mitalitoivoja talven MM-kisoissa. Kuva: Modica/NordicFocus

Katseet kääntyvät vääjäämättä Iivo Niskaseen, kun hiihtofanit puntaroivat suomalaisten menestysmahdollisuuksia Seefeldin MM-hiihtojen miesten matkoilla.

Tour de Skin sunnuntain piti nostattaa toiveita Matti Heikkisen vireen paranemisesta, mutta toisin kävi. Heikkinen jätti kiertueen kesken ja jää Italian Toblachiin harjoittelemaan ainakin viikoksi.

– Tämä oli paras ratkaisu. Kesä ja syksy menivät hyvin, eikä Matilla ole mitään terveydellistä ongelmaa. Jostain syystä vain aerobia ei toimi eli happi ei kulje lihaksiin, Heikkisen valmentaja Toni Roponen kertoi puhelimitse.

– Matin vahvuus on maksimaalinen hapenotto. Jos se ei toimi, hän on kansallisen tason hiihtäjä, Roponen latasi.

Heikkinen vahvisti 63. sijan tuoneella hiihdollaan valmentajansa arvion. Kärki karkasi yli kahden minuutin päähän.

– En pääse edes niihin vauhteihin, että voisin ajatella hiihtäväni hyvistä sijoituksista, Heikkinen luonnehti.

Heikkinen palaa kisoihin tuonnempana, mutta Niskasen vireestä saa kuvaa seuraavan kerran ensi viikonloppuna Skandinavia-cupissa Vuokatissa. Vapaaseen hiihtotapaan painottavalle Tour de Skille Niskanen ei halunnut lähteä.

Vastuunkantajat vähissä

Vielä selvemmin yhden kortin varassa näyttää olevan suomalaisnaisten hiihto, kun mittapuuksi ottaa joulukuun lopun tilanteen. Krista Pärmäkoski kulkee omalla tasollaan, ja muiden kunnosta on saatu vasta niukasti osviittaa. Pärmäkosken takana isoimmat plussat ovat olleet konkari ja keltanokka: Riitta-Liisa Roponen, 40, ja Eveliina Piippo, 20.

PiippoBeitostolenModicaNFEveliina Piippo kuuluu Suomen hiihdon tulevaisuuden toivoihin. Kuva: Modica/NordicFocus

– Kun Kerttu Niskanen toipuu ylirasitustilasta, Anne Kyllönen on ollut selkäleikkauksessa ja Aino-Kaisa Saarinen lopettanut, tason kapeuden näkee. Nuoria ei ole tullut riittävällä tahdilla, päävalmentaja Matti Haavisto sanoi.

Haavisto nosti silti esiin olympiajoukkueessa viime talvena hiihtäneen Johanna Matintalon. Iivo Niskasen tavoin hän jätti kiertueen väliin, perinteisen hiihtotavan ekspertti kun on.

STT–KAIJA YLINIEMI

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri