CHXL 550x90px webbanneri

Jörgen Brink voittoon Tartu Maratonilla

podium190212al007 introRuotsalaiset ottivat Tartu Maratonin kuuden miehen loppukirissä kolmoisvoiton Jörgen Brinkin johdolla. Toiseksi sijoittui Daniel Richardsson ja kolmanneksi Jimmie Johnsson.

podium190212al007miesten kärkikolmikko Rickardson, Brink, Johnsson. Kuva: Laiho/NordicFocusRuotsalaiset ottivat Tartu Maratonin kuuden miehen loppukirissä kolmoisvoiton Jörgen Brinkin johdolla. Toiseksi sijoittui Daniel Richardsson ja kolmanneksi Jimmie Johnsson. Brinkin voittoaika oli 2:43:20

Tuulinen keli oli raskas kärjessä hiihtäneille ja vetovuoroa vaihdeltiin avoimilla alueilla. Puolivälissä Kuutsen huoltopaikalla noin 20 miehen joukko oli irronnut minuutilla seuraavasta porukasta, jossa hiihti myös Team Hevoskuurin Jarmo Rissanen. Pasi Vuori oli jäänyt noin kaksi minuuttia ja hiihti neljän miehen porukassa.

Noin 20 miehen pääjoukko pysyi kasassa viimeiselle kympille asti. Siitä alkaen letka alkoi venyä ja ennen viimeisiä kilometrejä muun muassa Jörgen Aukland, Anders Högberg, Florian Kostner ja Børre Näss taipuivat terävimmän kärjen vauhdista, samoin kuin vetovuoroja hoidelleet Mathias Fredrikksson ja Audun Laugaland.

Kolme kilometriä ennen maalia Jimmie Johnsson yritti irtiottoa, johon kärkikaksikon lisäksi pystyivät vastamaan sijoille neljästä kuuteen sijoittuneet Anders Aukland, Thomas Alsgaard ja FIS Marathon Cupin kokonaiskilpailua johtanut ja edelleen johtava Stanislav Rezac. Viime vuoden voittaja Jerry Ahrlin tuli maaliin sijalla 14.

-Eilen tunsin oloni hyvin väsyneeksi suksia testatessa ja ajattelin, että haluan jäädä huomenna sängyn pohjalle. Tänään aamulla olo oli kuitenkin jo normaali ja hiihto tuntui yllättävän hyvältä, voittaja Brink kertoi.

Brink on osallistunut Tartu Maratonille jo useita kertoja. Miksi voittaminen onnistui tällä kertaa?

-Kunto ja sukset olivat paremmat, Brink vastasi.

Väsymystä valitteli myös toiseksi tullut Richardsson, joka oli oikein tyytyväinen sijoitukseensa. Loppukaudella ohjelmassa on ainakin maailmancupin osakilpailuja, kenties myös Vasaloppet.

Kolmanneksi sijoittunut Johnsson oli myös tyytyväinen kilpailuunsa ja hänellä oli voimia vielä yrittää lopussa irtiottoa. Kolmossijakin tyydytti. Johnsson nähdään Vasaloppetissa, samoin kuin päivän voittaja, joiden molempien tavoitteena on pysyä edelleen huippusijoituksilla.

Myös naisten kilpailu ratkesi vasta loppusuoralla, missä vahvin oli Ruotsin Susanne Nyström. Toiseksi sijoittui Jenny Hansson ja kolmanneksi sveitsiläinen Seraine Boner.

-Huippukilpailu minulta ja sukset toimivat, kommentoi iloinen Tartu Maratonin ensikertalainen Nyström.

Jarmo Rissanen paras suomalainen

Team Hevoskuurin Jarmo Rissanen sijoittui parhaansa suomalaisena 32:ksi ajalla 2:50:55. Hyvävoimaiseksi itsensä tuntenut Rissanen putosi harmikseen kärkiletkasta radan rankimmassa nousussa.

-Luulen, että olisin kyllä pystynyt roikkumaan porukassa, jos sen nousun olisin pysynyt tuntumassa, mutta eroa tuli semmoiset 50 metriä. Sen jälkeen jouduin hiihtämään noin kymmenen kilometriä yksin, mikä tuulisella radalla söi voimia, Rissanen kertoi.

Loppumatkan Rissanen tuli neljän miehen letkassa, muttei pystynyt vastaamaan porukalle enää loppusuoralle.

-Tuntui, että nesteet loppuivat ja väsyin lopussa. Meillä oli neljä juottopaikkaa, mutta olisi saanut olla vielä jokunen lisää. Suksi pelasi ihan hyvin, ei ollut liian hyvä pito, ettei luisto kärsinyt.

Neljä ja puoli minuuttia Rissasen jälkeen tuli maaliin Team Hevoskuurin toinen edustaja Pasi Vuori, jolla oli tällä kertaa erityisen raskas reissu. Viime vuoden kymmenes sija vaihtui 37:een.

-Alusta asti oli pidon kanssa isoja ongelmia. Voiteluista se ei johtunut, vaan valitsin yksinkertaisesti liian jäykän suksen. Jäin ihan jokaisessa ylämäessä ja olihan se henkisesti raskasta, kun jokaisen töppyrän jälkeen piti kiriä porukkaa kiinni, Vuori kommentoi.

-Tuuli ei muuten haitannut, mutta ladun se oli välillä pyryttänyt aivan umpeen. Tankkaus onnistui hyvin.

Vuoren ohjelmassa on seuraavana Vasaloppet, Rissanen hiihtää jo viikon päästä Finlandia-hiihdossa.

Tartu Maratonille osallistui tänä vuonna 333 suomalaista. Yhteensä osallistujia oli pitkällä 63 kilometrin radalla noin 7500 ja lyhyellä 31 kilometrin radalla noin 1500. Myös kannustusjoukot olivat mukana.
tartukannustusSuomalaisia kannustusjoukkoja Tartossa. Kuva: Outi Ojanen

-Outi Ojanen

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri