motion banneri

Visma Ski Classics: Ari Luusua odottaa lauantain Seefeldin kilpailusta rajua

Ari Luusua (kuvan numero 34) hiihti Petter Eliassenin takana Livignon prologiviikonlopun kilpailussa. Kuva: NordicFocus

Ari Luusua (kuvan numero 34) hiihti Petter Eliassenin takana Livignon prologiviikonlopun kilpailussa. Kuva: NordicFocus

Visma Ski Classicsin tammikuun kisaputki pyörähtää käyntiin Itävallan Seefeldistä Kaiser Maximilian Laufilla.

Alun perin 60 kilometrin mittaiseksi maratoniksi kaavailtu kilpailu lyhennettiin 40 kilometriin, sillä alueella on satanut lunta poikkeuksellisen paljon, eikä lumivyöryvaaran vuoksi hiihtäjien turvallisuutta voida taata alkuperäisen reitin joka osassa.

Kestävyysurheilu.fi tavoitti suomalaistalli Team Mäenpään hiihtäjän Ari Luusua Seefeldistä. Luusua pitää lauantain kilpailua lyhyestä matkasta huolimatta hyvin vaativana, sillä reittiä lyhennettiin juuri tasaisten pätkien suhteen.

- Ensimmäiset kahdeksan kilometriä on nousuvoittoista pätkää, eivätkä nousut ole ihan tyypillisiä näihin kisoihin. Siellä on jyrkkääkin kinkamaa seassa ja alussa voisi olla nopeampi edetä jopa vuorohiihdolla. Lisäksi rata on pehmeä ja sauvat uppoavat. Huomenna voi tulla ihan kaikennäköistä tulosta, Luusua ennakoi arvaamatonta kisaa.

Kilpailuun ei sovi liiemmin tankata, sillä Luusua arvelee, että lähdöstä tulee räväkkä, jolloin kehon on oltava heti valmiina kovavauhtiseen hiihtoon. Eroja kisassa voi reitin vuoksi syntyä. Tosin perjantai-iltana Seefeldissä alkoi lumentulo uudestaan ja yön yli jatkuvana se voi hillitä irtiottoja.

- Uskon kyllä, että vauhdin osalta on melkoista myrkytystä luvassa.

Haastava alkutalvi

Viime kaudella Luusua oli parhaimmillaan Visma Ski Classicsin osakilpailuissa kaksi kertaa kahdeksas. Alkutalveaan hän kuvaa haastavaksi. Joulukuu oli sairastelujen täyttämä, mutta nyt siitä kierteestä on selvitty.

- Oli jo hiihtämisen tuntua Vuokatissa ja tässä on vain yksi suunta ylöspäin joulukuulta, 30-vuotias hiihtäjä viittaa viime viikonloppuun.

Vuokatin Skandinavia Cupin 15 kilometrillä viime lauantaina Luusua hiihti sijalle 21. Neljänneksi nopein suomalainen jäi voittaja Iivo Niskaselle 1.54.

Seefeldin kilpailun jälkeen Luusuan seuraava Ski Classics -startti on kuun lopun Marcialongassa. Sen jälkeen ohjelmassa ovat Imatran SM-kilpailut. Myös reilun viikon päästä odottava Otepään maailmancupin 15 kilometriä kiinnostaa, mikäli valmennusjohto hänet sinne valitsee. Joukkueita ei ole vielä julkistettu.

- On tässä hyvin kisoja tulossa ja sitä varten on kausi treenattu. Tammikuu näyttää, mihin kunto menee, Luusua miettii.

Team Mäenpään vahvuudesta puuttuvat Christoffer Lindvall ja Evelina Bångman. Muuten tiimi on täydellä joukkueella mukana. Mäenpää tähtää kuluvan kauden joukkuekisassa 10 parhaan joukkoon.

- Kausi alkoi meidän osalta suunnilleen odotetusti. Tänä vuonna mukana on enemmän kovia norjalaisia joukkueita, tiivisti tallipäällikkö Kim Mäenpää Livignon prologiviikonlopun annin.

Kaiser Maximilian Lauf käynnistyy miesten osalta lauantaina kello 11. Naisten startti on 9.45.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri