motion banneri

Lipsuva suksi vei parhaimman terän Heli Heiskasen hiihdosta Seefeldissä

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Maratonhiihtojen Visma Ski Classics käynnistyi toden teolla viikonloppuna Itävallan Seefeldistä, jossa kilpailtiin Kaiser Maximilian Lauf.

Suomalaisista parhaiten sijoittunut Heli Heiskanen, joka hiihti sijalle 11. Ero kärkeen oli reilut yhdeksän minuuttia.

Lumivyöryvaaran vuoksi 40 kilometriin lyhennetty kilpailu tarjosi hiihtäjille lyhyestä matkasta huolimatta kovia haasteita, sillä runsas lumentulo aina kilpailuaamuun asti pehmensi latua ja vaikeutti huoltomiesten voitelutyötä: edellisillan testeistä ei latujen uuden kunnostuksen myötä ollut juuri hyötyä.

- Perjantaina ladut olivat hyvässä ja suht kovassa kunnossa, mutta kisassa ladut murtuivat todella helposti. Tämä tiesi sauvoihin suuria sompia ja raskaita olosuhteita niin tasatyönnöllä kuin perinteisellä kisaaville. Perinteisessä latu murtui potkussa ja tasatyönnössä työnnön voimasta, Heiskanen kertoi kisan jälkeen Kestävyysurheilu.fi:lle.

Luistelusukset jäivät kopille

Tsekkiläistä Vltava Fund Teamia edustava Heiskanen arpoi pitkään pitovoitelun ja luistelusuksien välillä. Kun pikkupakkasessa toimivaa pitoa ei saatu aikaiseksi Heiskanen valitsi tasatyönnön, mutta sitten paljastui uusi ongelma: huolto unohti luistelusukset voiteluhuoneeseen, eikä niitä enää ehtinyt hakea lähtölaukaukseen mennessä.

- Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi kisaaminen huonolla pidolla, mikä ei tiennyt helppoa tai rentoa hiihtämistä. Iso osa ylämäistä meni tasatyöntäessä ja haarajuostessa. Onnekseni suksi oli alamäkeen todella liukas, mikä hieman pelasti tilannetta.

Johansson12012019NorgrenBrittaKaiserMaximillianMagnusOsthVismaSkiClassicsBritta Johansson Norgren johtaa naisten kokonaiskilpailua. Kuva: Magnus Östh/Visma Ski Classics

Vaikka tulos ei hurraa-huutoja aiheuttanut Heiskanen on silti luottavainen omaan kuntoonsa. Kisanaikainen tunne oli hyvä, vaikkei se vielä hyväksi tulokseksi realisoitunutkaan. Visma Ski Classics jatkuu Sveitsissä hiihdettävällä La Diagonelalla, jossa Heiskanen aikoo kilpailla tasatyöntämällä.

Johansson Norgren kukisti Öyre Slindin lopussa

Kilpailun kärjessä nähtiin kissa-hiiri -leikki, kun tasatyöntämällä matkassa ollut Britta Johansson Norgren ja pidoilla hiihtänyt Astrid Öyre Slind vuorottelivat johdossa aina vallitsevan nousuprofiilin mukaan. Lopun laskujohteisella osuudella ruotsalainen Johansson Norgren oli vahvin.

- Ohittaessani hänet (Astrid Öyre Slindin) kuusi kilometriä ennen maalia keskityin vain tekniikkaani ja pitämään hänet takanani lopun nousuissa. Tämä oli kova kisa ja odotan näkeväni jälleen kovan otatuksen Astridia vastaan Sveitsissä, Johansson Norgren totesi järjestäjien tiedotteessa.

EliassenPetterMagnusOsthVismaSkiClassicsPetter Eliassen voitti miesten kilpailun lauantaina. Kuva: Magnus Östh/Visma Ski Classics

Miesten kilpailun voitti Petter Eliassen Team BN Bankin vahvan joukkuesuorituksen jälkeen. Ari Luusua (Team Mäenpää) oli parhaana suomalaisena sijalle 23. Mäenpään tallin Niko Koskelalla oli huonoa tuuria matkassa. Kestävyysurheilu.fi:n tietojen mukaan Koskelan sauva katkesi alun pitkällä ylämäkiosuudella. Hän joutui tasatyöntämään pitkään yhdellä sauvalla ennen varasauvan saamista. Koskela oli kilpailussa 33:s.

Sarjan kärjessä joulukuisen Livignon prologiviikonlopun ja Seefeldin kisan jälkeen ovat lauantain voittajat Britta Johansson Norgren (Team Lager 157) ja Petter Eliassen (Team BN Bank)

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri