motion banneri

Norjan hiihtoliitto: nuorten maajoukkuehiihtäjää hoidettu lähes kolme vuotta kasvuhormonilla

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Kuvituskuva. Kuva: NordicFocus

Norjan hiihtoliitto on julkaissut poikkeuksellisen tiedotteen kahden nuorten maajoukkueurheilijan lääkkeiden käytöstä.

Tiedote koskee juniorihiihtäjiä Helene Marie Fossesholmia ja Kristine Stavås Skitadia. Fossesholm on 17-vuotias ja Skistad 19-vuotias.

Molemmat ovat saaneet nuoruudessaan lääkehoitoa pituuskasvuun, mutta heidän tapauksensa eivät liity toisiinsa. Myös syyt ja hoitokeinot ovat olleet erilaiset.

Norjan hiihtoliitto on toiminut asian tiimoilta julkisesti ilmeisesti parin vuoden takaisten dopingsotkujen ja tuona aikana norjalaishiihtäjien lääkkeiden käytön ympärillä velloneiden kohujen johdosta. Tiedote on julkaistu myös siksi, että tiedotusvälineet ja muut tahot ovat kyselleet asiasta sekä urheilijoilta että liitolta.

Hiihtoliitto muistuttaa, että nyt esillä olevat tapaukset koskevat erittäin nuoria hiihtäjiä ja niiden taustalla olevat terveysseikat ovat äärimmäisen yksityisiä.

Täyttää WADAn kriteerit

Urheilijoiden ja perheidensä luvalla liitto kuitenkin tiedottaa, että Fossesholm on saanut lähes kolmen vuoden ajan kasvuhormonia lyhyestä pituuskasvusta johtuen. Fossesholmia on hoidettu lyhytkasvuisuuden vuoksi jo 8-9 -vuotiaasta asti. Hoito on annettu lastenlääkärin valvonnan alla.

- Hän oli 13-vuotiaana 137,5 senttiä pitkä. Siksi häntä hoidettiin kasvuhormonilla. Nyt Helene on 151,5 senttiä pitkä, lausutaan tiedotteessa.

Kasvuhormoni on WADAn kiellettyjen aineiden listalla ja Norjan hiihtoliitto muistuttaa, että kriteerit sen käyttöön urheilijoilla ovat äärimmäisen tiukat. Nämä kriteerit Fossesholm on kuitenkin täyttänyt ja hänellä on ollut siis erivapaus lääkkeen käyttöön vuosina 2014-2017.

Toisessa tapauksessa ei kiellettyjä aineita

Kristine Stavås Skistad on saanut vuonna 2012 kahta eri lääkeainetta viivästyneen murrosiän ja heikon pituuskasvun vuoksi.

- Kristinen hoito toteutettiin aineilla, jotka eivät ole WADA:n kiellettyjen aineiden listalla, tiedotteessa painotettiin.

Liitto myös huomautti, etteivät urheilijat tai heidän perheensä ole halukkaita kommentoimaan tapausta enempää.

Fosseholm hiihti norjalaisten kauden avauskisassa Beitostölenissä viidenneksi naisten kympin vapaalla reilut kaksi minuuttia Therese Johaugin takana. Skistad oli Lillehammerin maailmancupin sprintissä viides. Molemmat hiihtäjät kilpailevat ensi viikonloppuna käynnistyvissä Lahden nuorten MM-hiihdoissa.

-Juho-Veikko Hytönen

Norjan hiihtoliiton tiedotteen voi lukea norjaksi täältä

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri