swix asut banneri

MM-kisoihin kuukausi aikaa: Niskanen sai vahvistuksen kunnostaan

Niskanen tuuletti Otepäässä uransa kolmatta maailmancupin osakilpailuvoittoa. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Niskanen tuuletti Otepäässä uransa kolmatta maailmancupin osakilpailuvoittoa. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Epätietoisuus Iivo Niskasen kunnosta hälveni sunnuntaina kertaheitolla. Niskanen osoitti uransa kolmannella maailmancupin voitolla, että vuodenvaihteen tienoon harjoittelu koti-Suomessa oli onnistunutta.

Alkukaudella Niskanen ei vielä ollut palkintosijaan oikeuttavassa vauhdissa, mutta Viron Otepäässä hän voitti bravuurimatkansa 15 kilometrin kilpailun perinteisellä hiihtotavalla. Toiseksi hiihtänyt Venäjän Aleksandr Bolshunov jäi yli 15 sekunnin päähän.

– Vaikka omat tuntemukset ovat viime aikoina olleet hyviä, koskaan ei voi olla varma vireestään ennen kilpailua. Hyvä, että tunne näkyi tänään tuloksissa, Niskanen kertoi puhelimitse matkalla Otepäästä Tallinnan lentokentälle.

Hän matkusti Viroon myöhään torstaina voitokkaasta Urheilugaalasta ja oli hieman väsynyt.

– Eihän tämä ollut optimivalmistautuminen, mutta onneksi se toimi parhaalla mahdollisella tavalla.

Miesten kisan kärkihiihtäjät joutuivat bussimatkalle ilman loppuverryttelyä, lähes suoraan monot jalassa haastattelurumban jälkeen.

– Nyt jäivät vielä (maito)hapot jalkoihin, mutta ei tässä auta valittaa. Kun menee hyvin, niin tämä on positiivinen ongelma, Niskanen tuumasi ja mietti, käykö yöllä hölkällä, kun kotiin asti pääsee.

Valmentaja: Meni yläkanttiin

Kilpailun suurin merkitys oli Niskasen ja valmentaja Olli Ohtosen mukaan siinä, että kaksikko sai plusmerkkisen väliraportin harjoittelun onnistumisesta. Niskasen edellisestä maailmancupin kisasta oli kulunut yli kuukausi.

– Nyt ei tarvitse mennä erikoisiin harjoitusratkaisuihin, vaan voimme edetä kilpailukauden perusharjoittelulla, Ohtonen kertoi puhelimitse ja muistutti, että ennen MM-kisoja kaikkein tärkeintä on terveenä pysyminen.

Valmentaja seurasi suojattinsa hiihtoa ladun varrelta Virossa ja arveli, että kisa sujui pikkuisen jopa yläkanttiin raskaassa kelissä.

Niskanen ei vielä kisan jälkeen osannut sanoa, jatkaako hän ensi viikonlopuksi Ulricehamnin maailmancupiin vai rauhoittuuko harjoittelemaan kotimaisemissa. Sääennustukset vaikuttavat ratkaisuun, koska koviin pakkasiin ei kannata jäädä.

Hakola ylsi uran parhaaseen

Viidentoista kilometrin kilpailu 27. helmikuuta on Niskaselle MM-Seefeldin päämatka, mutta myös kolme päivää aiemmin hiihdettävä pariviesti houkuttaa. Seefeldissä pariksi on tarjolla vahvassa nousukunnossa oleva Ristomatti Hakola.

HakolaOtepaaThibautNFRistomatti Hakolalla oli Otepäässä hyvä viikonloppu. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Hakola hiihti Otepäässä uransa parhaan normaalimatkan kisan ja oli yhdeksäs.

– Harvoin pysyy voittajan peesissä metriäkään. Nyt oli mukava tulla Iivon peesissä, Hakola kertoi.

Niskanen lähti ladulle minuutti Hakolan perään ja otti tämän kiinni kympin jälkeen. Hakolan vauhti oli ladulla niin hyvää, että norjalaisen Didrik Tönsethin kolmossija jäi alle 15 sekunnin päähän.

– Eilen oli jo hyvää menoa sprintissä, mutta otin amatöörimäisesti kaksi kurvia huonosti. Onneksi sain nyt hyvän hiihdon, Hakola sanoi.

Tulokset

STT–KAIJA YLINIEMI

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri