swix asut banneri

Valnes ja Lundgren hiihtivät MM-kultaa - naisten finaali tarjosi dramatiikkaa, miehissä täysin ylivoimainen voittaja

Moa Lundgren Lillehammerin maailmancupissa joulukuussa. Kuva: NordicFocus

Moa Lundgren Lillehammerin maailmancupissa joulukuussa. Kuva: NordicFocus

Moa Lundgren ja Erik Valnes voittivat 23-vuotiaiden lähes parinkymmenen asteen pakkasessa käydyn sprintin maailmanmestaruudet Lahdessa maanantaina.

Perinteisen hiihtotavan sprintin naisten finaalissa nähtiin todellista draamaa, kun Norjan Tiril Udnes Weng ja Ruotsin Johanna Hagström karkasivat viimeisessä nousussa muilta. Hagström kuitenkin kompuroi omia aikojaan laskun alussa ja Weng näytti laskettelevan selvään maailmanmestaruuteen.

Takaa tuli kuitenkin toinen ruotsalainen, Moa Lundgren, joka saavutti Wengiä metri metriltä. Vielä loppusuoran alkaessa Wengillä oli selvähkö johtoasema, mutta ruotsalaisen tahti oli huomattavasti norjalaista parempi. Parikymmentä metriä ennen maalia Lundgren nousi tasoihin, eikä Weng kyennyt vastaamaan ruotsalaisen kiriin. Voittajaa selviteltiin pitkään maalikamerasta, mutta Lundgren oli kultamitalisti ja Weng hopealla. Pronssille hiihti Venäjän Aida Bayazitova lähes neljä sekuntia voittajan takana.

Seuraavat sijat menivät Valko-Venäjän Anastasia Kirillovalle ja Norjan Amalie Ous Haakonsenille. Mitalisuosikkina matkaan lähtenyt Hagström jäi kaatumisen myötä kuudenneksi.

Valnes dominoi miehissä

Miesten finaalissa hiihti kolme norjalaista, kaksi venäläistä ja yksi ruotsalainen. Erik Valnes hallitsi karsintaa ja eriä mielin määrin. Erähiihdot hän ratkaisi aina viimeisessä nousussa. Finaalissa norjalainen tasatyönsi ylämäkeen hirvittävällä tahdilla. Viimeiset metrit hän juoksi Kläbolta tutulla tekniikalla ja viimeiseen laskuun hän oli hankkinut niin suuren etumatkan, ettei kenelläkään muulla ollut enää mitään mahdollisuuksia voittaa.

Valnes saikin tuuletella voittoaan rauhassa loppusuoralla. Hopeasta kamppaili kolme miestä. Venäjän Sergei Ardashev oli lopulta toiseksi vahvin ja Joachim Aurland hiihti pronssille. Ivan Jakimushkin jätetiin neljänneksi. Finaalin viimeiset sijat menivät Norjan Sivert Wiigille ja Ruotsin Marcus Gratelle.

Suomalaiset jäivät maanantaina puolivälieriin.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri