swix asut banneri

Kasvun vuosi jalostui MM-hopeaksi kotikisoissa

Eveliina Piippo käytti mitalimahdollisuutensa 23-vuotiaiden arvokisaladuilla. Kuva: Janina Pitkänen/JWSC

Eveliina Piippo käytti mitalimahdollisuutensa 23-vuotiaiden arvokisaladuilla. Kuva: Janina Pitkänen/JWSC

Keskiviikkona ensimmäisen nuorten sarjan arvokisamitalinsa hiihtänyt Eveliina Piippo toivoo, että hänellä olisi aikuisten sarjassa samanlaiset mahdollisuudet menestyä kuin nuorten MM-tasolla. Lahden laduilta heltisi alle 23-vuotiaiden MM-hopea vapaan hiihtotavan kympiltä.

Aikuisten maajoukkueeseen nousseen Piipon kauden iso maali on hiihtää kuukauden päästä Seefeldissä aikuisten MM-kisoissa. Salpausselällä nuorten kisoja seurannut maajoukkueen päävalmentaja Matti Haavisto pitää Piipon näyttöjä jo vahvoina.

– Evellä on ollut vahva kausi, selkeä tasonnosto, Haavisto luonnehti.

Urheilijana kasvun vuotta elänyt Piippo sanoi marraskuussa STT:n haastattelussa, että hänellä on ollut tekemistä ammattiurheilijan arkeen oppimisessa. Opit alkavat juurtua, mutta Piippo osaa suhtautua hiihtouraansa pienellä hymynkareella.

– Matkaa on vielä (aikuisten) kärkeen, ja ilmeisesti vuosiakin, vaikka välillä tuntuu, että ikäkriisihän tässä jo on, 20-vuotias Piippo jutteli mitalihaastattelussa.

Piippo15122018ModEveliina Piippo on ollut mukana jo useammassa maailmancupin osakilpailussa tällä kaudella. Kuva: Modica/NordicFocus

MM-kisa vaihtuu maailmancupiksi

Piippo kilpailisi mieluusti jatkossakin nuorten arvokisoissa, jos ne vain sopivat kalenteriin. Aikuisten kisat menevät kuitenkin Piipon arvoasteikossa nyt jo edelle. Lahdessa hän jättää perjantaisen 15 kilometrin yhteislähdön kilpailematta ja matkustaa torstaina Ruotsin Ulricehamniin maailmancupiin.

Hyvän mittarin aikuisten tasostaan hän sai jo Lahdessa, sillä hänen edelleen ehtinyt Venäjän Marija Istomina oli vuodenvaihteessa Tour de Ski -kiertueella kymmenes.

– Tiedän, ettei kunto mihinkään katoa, hyviä hiihtoja odottava Piippo sanoi.

PiippoMMJaninaPitkänenMM-mitali oli Piipon uran ensimmäinen. Kuva: Janina Pitkänen/JWSC

Turha jossitella sekunteja

Piippo käänsi alle 20-vuotiaiden MM-hiihtojen nelos- ja viitossijat mitaliksi heti siirryttyään 23-vuotiaisiin. Lähellä oli, ettei mitali olisi ollut kultainen, sillä viimeisenä lähtenyt Istomina kukisti Piipon kahdella sekunnilla. Niukka tappio harmitti, mutta Piippo ei erehtynyt jossittelemaan.

– Tottakai sitä voi miettiä, että laskuihin voisi työntää enemmän vauhtia. Mutta en osaa sanoa yhtään kohtaa, josta sen kaksi sekuntia olisi voinut ottaa, Piippo sanoi.

Harmitusta väritti toisaalta helpotus. Piippoa oli mainostettu kotikisojen mitaliehdokkaana, ja hän kesti tilanteen.

– Verryttelyssä jo tunsi, että tästä tulee hyvä, kun vain hiihtää järkevästi, Piippo kertoi.

Piippo sai kisaan kovan tason taustajoukot, sillä olympiavoittaja Sami Jauhojärvi testasi hänelle sukset ja hopeakisassa oli alla Aino-Kaisa Saarisen vanha suksipari.

– Aikun sukset ovat olleet nyt minun pakassani tämän kauden, ja hiihdin niillä Beitostölenin viestinkin joulukuussa. Nyt se pari sai henkistä suhdetta minuunkin, Piippo tuumasi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

swix asut boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri