swix asut banneri

Magnar Dalen: Jos et kestä leiriharjoittelua, on parempi pysyä kotona

Team Ragde Eiendom dominoi La Diagonelassa. Kuva: Visma Ski Classics

Team Ragde Eiendom dominoi La Diagonelassa. Kuva: Visma Ski Classics

Hiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Magnar Dalen luotsaa tällä hetkellä norjalaista Ski Classics -sarjaan panostavaa Team Ragde Eiendom -hiihtotallia. Dalen avaa Kestävyysurheilu.fin haastattelussa tallin toimintaa.

Talli vaihtoi täksi kaudeksi nimeään pääsponsorin vaihtumisen myötä pankkijätti Team Santanderistä norjalaisen sijoitusyhtiön mukaisesti Team Ragde Eiendomiksi. Tallin omistavat pitkän matkan hiihdon legendat Jørgen ja Anders Aukland. Uransa lopettanut Jørgen Aukland vastaa muun muassa taloudesta, sponsori- ja mediasuhteista. Dalenin vastuulla on urheilullinen puoli harjoitusleireineen, kisamatkoineen ja huoltoineen.

Dalen ei halua tai voi paljastaa tallin budjettia.

– Talli on Jörgenin ja Andersin yksityinen bisnes ja tiedän vain oman budjettini leirien ja kisamatkojen pyörittämiseen.
Dalen kertoo kuitenkin, että kaikille tallin kahdeksalle hiihtäjälle maksetaan palkkaa pakollisten kulujen lisäksi. Lisäksi urheilijoilla on joitakin mahdollisuuksia tarjota näkyvyyttä omille sponsoreilleen.

– Tallin leiritys on hyvin samanlaista kuin maajoukkueilla. Alkukesästä meillä on kerran kuussa 5-7 päivän harjoitusleiri. Kauden lähestyessä on pidempiä kahden viikon leirejä. Käytämme paljon korkean paikan harjoittelua, paljastaa Dalen.
Suomen medioissa on spekuloitu maajoukkueleirien harjoittelua. Kuinka paljon leireillä tulee olla yksilöllisiä vapauksia. Dalen vahvistaa, että hänen filosofiansa pohjautuu vahvasti tiiviiseen yhteisharjoitteluun.

– Harjoittelemme leireillä pyöräilytallien tapaan. Harjoitusohjelma on kaikille sama ja tämä toteutuu 95 prosenttisesti. Jos ei kestä leiriharjoittelua, on parempi pysyä kotona, ilmoittaa Dalen.

Dalen pehmentää kuitenkin lausuntoaan ja korostaa, että sairastelun jälkeen ja ylikuormitustilan partaalla on tietenkin syytä ottaa muutama päivä kevyemmin.

santander bankettiTeam santader voitti viime vuonna Ski Classics -sarjan joukkuelikilpailun. Kuva: Visma Ski Classics

Dalen sai Suomen päävalmentaja aikanaan lehdistöltä kritiikkiä siitä, että mies piti keskellä kiivainta kilpailukautta lomapäiviä päästäkseen Marcialongaan. Tämän hetken työsi taitaa olla lähellä unelmaasi?

– Kyllä, olen erittäin tyytyväinen tämän hetken elämäntilanteeseeni ja työnkuvaani. Pidän todella pitkän matkan hiihdosta. Paineet eivät ole niin kovat ja pienemmän porukan kanssa on helppo toimia. Kilpailut starttaavat aikaisin aamusta. Jännitys tiivistyy kisan loppuun ja puolen päivän jälkeen pääsemme jo valmistautumaan kotimatkaan, kuvailee Dalen.

Pitkän matkan hiihto on kehittynyt voimakkaasti Ski Classics -sarjan myötä. -useampi talli mahdollistaa ammattimaisen harjoittelun ja maksaa jopa palkkaa. Lisäksi palkintorahat ovat lähestyneet hiihdon maailmancupia. Dalen ei ole kuitenkaan täysin tyytyväinen tämän kauden uudistuksiin.

– Vapaan hiihtotavan tapahtumien tuonti Ski Classics -sarjaan on kehitys, jota en toivoisi näkeväni. Se tekee asiat monimutkaiseksi urheilullisesti, tuo kuluja ja rasittaa huoltoa. Mieluummin näkisin entistä rajumpia rataprofiileja, jotka pakottavat perinteiseen pitovoiteluun. Reidstaløpet on tästä hyvä esimerkki, sanoo Dalen.

Team Ragde Eiendom
Hiihtäjät: Kari Vikhagen Gjeitnes, Sofie Elebro, Tord Asle Gjerdalen, Andreas Nygaard, Anders Aukland, Oskar Kardin, Øyvind Moen Fjeld, Joar Andreas Thele
Kotisivut: https://auklandmetoden.no/
Facebook: https://web.facebook.com/teamragdeeiendom/

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri