KU Motion Krista 550x90px

Vasaloppet lähestyy – Näin kaikki alkoi

ernstalmMaailman arvostetuimpaan pitkän matkan hiihtoon Vasaloppettin on aikaa reilu viikko ja tänä vuonna tapahtumaa seurataan ympäri hiihtomaailmaa tarkemmin kuin koskaan. Lue miten Vasaloppet sai alkunsa.

ernstalmEnsimmäisen Vasaloppetin vuonna 1922 voitti Ernst Alm. Kuvassa Alm vuonna 1925. Kuva: Vasaloppet.Maailman arvostetuimpaan pitkän matkan hiihtoon Vasaloppettin on aikaa reilu viikko ja tänä vuonna tapahtumaa seurataan ympäri hiihtomaailmaa tarkemmin kuin koskaan. Onhan mukana myös Petter Northug. Hevoskuuri tarjoaa kattavan paketin tietopaketin Vasaloppetista. Ensimmäisenä katsotaan, miten tämä legendaarinen kilpailu sai alkunsa.

Vasaloppetin taustalla kansallishistoriaa

Vuonna 1520 nuori Kustaa Vaasa pakeni Tanskan kuninkaan Khristian II joukkoja. Tuohon aikaan Ruotsi, Norja ja Tanska muodostivat valtioliiton, joka tunnettaan nimellä Kalmarin Unioni. Valtioliitto herätti Ruotsissa vastustusta. Ruotsalaisia pelotellakseen Kristian mestautti osan Ruotsin ylimmästä rälssistä kruunajaisten jälkeen pidettyjen valtiopäivien yhteydessä. Yksi mestatuista oliKustaa Vaasan isä.

Kustaa Vaasa pakeni Taalainmaan läpi peläten kuninkaan joukkoja. Morassa Kustaa Vaasa yritti innostaa miehiä vastarintaan, mutta halua ei löytynyt ja hän jatkoi pakomatkaansa kohti Norjaa.

Moralaiset muuttivat kuitenkin mieltään, kuultuaan kuningas Kristianin aikeista nostaa veroja. Kaksi veljestä Morasta tavoitti suksin edenneen Kustaa Vaasan Sälenissä ja kertoivat haluavansa hänet johtamaan kapinajoukkoja. Kesäkuun kuudentena vuonna 1523 Kustaa Vaasa kruunattiin Ruotsin kuninkaaksi. Kristian oli syösty vallasta ja Kalmarin Unioni purettu. Tämän jälkeen Ruotsi on ollut itsenäinen valtio läpi vuosisatojen.

Edellä kuvattu tarina on kerrottu Peder Svartsin teoksessa "Gustav Vasas öden och äventyr i Dalarna". Kirja on kirjoitettu 1660-luvulla, ajan kansallisromanttisessa hengessä, mutta tapahtumat on osoitettu todeksi myös nykyisen historiankirjoituksen valossa.

Ensimmäinen Vasaloppet

Idea Vasaloppetista esitettiin ensi kerran julkisesti 10. helmikuuta vuonna 1922 Västmanlands Läns Tidningen nimisessä lehdessä. Seuraavana päivänä juttua siteerattiin valtakunnallisesti ilmestyvässä Dagens Nyheterissä ja edelleen Mora Tidningenissä. Maaliskuun viides päivä IFK Moran johtokunta kokoontui ja päätti järjestää kilpailun. Vain parin päivän päästä kilpailukutsu julkaistiin maan päälehdissä ja useissa paikallisissa lehdissä. Ensimmäinen ilmoittautuminen tuli 10. maaliskuuta ja itse tapahtuma hiihdettiin 19. maaliskuuta.

Vasaloppet oli menestys jo ensimmäisenä vuonna, kun hiihtoon ilmoittautui 136 hiihtäjää. Lähtöpaikalle ilmaantui 119 hiihtäjää ja heistä vain kaksi joutui keskeyttämään. Tämä tarkoitti, että Vasaloppet oli kerta heitolla isompi tapahtuma kuin maan mestaruushiihdot tai mikään mukaan hiihtokilpailu. Ensimmäisenä vuonna maalikaupunki Moraan tuli noin 10 000 – 15 000 ihmistä kannustamaan.

Ensimmäisen Vasaloppetin voitti IFK Norsjön 22-vuotias Ernst Alm ajalla 7.32.49. Alm on yhä edelleen historian nuorin Vasaloppet-voittaja.

-Petri Ikävalko

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri