motion banneri

Kaksi Niskasta nousi palkintopallille: "Olen enemmän kuin onnellinen nyt"

Kerttu Niskanen otti sunnuntaina uransa toisen maailmancupin osakilpailuvoiton. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Kerttu Niskanen otti sunnuntaina uransa toisen maailmancupin osakilpailuvoiton. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Sukunimi Niskanen oli sunnuntain sana maastohiihdon maailmancupin kisoissa Italian Cognessa.

Kerttu Niskanen juhli toista kertaa urallaan maailmancupin henkilökohtaisen kisan voittoa oltuaan ykkönen naisten kymmenellä kilometrillä. Muutamaa tuntia myöhemmin Iivo Niskanen sijoittui toiseksi miesten 15 kilometrillä.

– Positiivinen maku jäi, ja Kertun voitto oli kruununa. Sanoin ennen lähtöä Kertulle, että tämä on sinun ratasi ja käytä vahvuuksiasi. Täällä oli loivaa vuorohiihtonousua, jossa Kerttu on hyvä. Hiihto oli hyvännäköistä, päävalmentaja Matti Haavisto analysoi naisten kilpailua.

Muista suomalaisista Anne Kyllönen oli kymmenes, Vilma Nissinen 23:s ja Emmi Lämsä 47:s. Miehissä ei ollut Iivo Niskasen lisäksi muita suomalaishiihtäjiä.

Perinteisellä hiihdetyt kilpailut olivat samalla kenraali MM-hiihtoihin, jotka alkavat keskiviikkona Itävallan Seefeldissä. Monet maailman kärkihiihtäjistä eivät olleet Cognessa mukana.

Niskanen170219vt096ThibautKuva: Thibaut/NordicFocus

Niskanen hävisi Bolshunoville selvästi

Miesten kisan ykköseksi hiihti Venäjän Aleksandr Bolshunov, joka kukisti Iivo Niskasen selvästi. Kaksikon välinen ero oli maalissa 43,7 sekuntia.

Perinteisen 15 kilometriä on yksi Niskasen paraatimatkoista, joten roima tappio Bolshunoville ei saanut suomalaistähteä hyppimään riemusta.

– Hiihto tuntui ihan hyvältä. Ero Bolshunoviin on iso, eikä ollut mitään mahdollisuutta pärjätä hänelle, Niskanen myönsi.

Niskanen ei halunnut jossitella, toimivatko hänen suksensa yhtä hyvin kuin Bolshunovilla.

– Paha sanoa. Aika lailla yksin siinä hiihtelin.

Naisissa Sveitsin Nadine Fähndrich hävisi Kerttu Niskaselle kolme sekuntia ja oli toinen. Venäjän Natalia Neprjajeva oli kolmas ja maannainen Julia Belorukova neljäs. Niskaselle voitto on myös henkisesti tärkeä, sillä kuluva kausi on ollut hänelle vaikea.

– Olen enemmän kuin onnellinen nyt. Vielä muutama viikko sitten olin aika epäuskoisena, kerkeänkö tälle talvelle enää minkäänlaiseen kuntoon. Päivä päivältä on mennyt parempaan suuntaan. Oli mukava paikka hiihtää, Kerttu Niskanen sanoi Hiihtoliiton äänitiedotteessa.

Niskasen edellinen maailmancupin kisan voitto oli tammikuulta 2014, joten ykkössijan uusimisessa vierähti viisi vuotta.

– Tämä tekee hyvää itseluottamukselle, joka on ollut todella kateissa. Hyvillä mielin tässä ajellaan kohti Seefeldiä, Kerttu Niskanen sanoi.

Päävalmentaja Haavisto oli samoilla linjoilla.

– Voitto tuli oikeaan aikaan ja on henkisesti tärkeä juttu. Vaikka täältä oli huippuja poissa, esimerkiksi Venäjän parhaat olivat paikalla, Haavisto sanoi.

Niskanen170219vt1ThibautKuva: Thibaut/NordicFocus

Iivo Niskanen ei tiedä MM-starttiaan

Iivo Niskasen mukaan valmistautuminen MM-kisoihin on sujunut ilman isoja ongelmia.

– Kaikki suunniteltu on tehty. Ei ole vielä päätetty, mikä on eka starttini Seefeldissä. Tässä on edessä pitkä matkustus Seefeldiin. Mietitään siellä sitten tarkempaa ohjelmaa. Ihmeitä ei voi enää tehdä.

Haavisto ei ollut suuremmin huolissaan Niskasen selvästä häviöstä Bolshunoville.

– Iivo lähtee taistelemaan maailmanmestaruudesta. Bolshunov voitti tänään, mutta kovaa molemmat hiihtivät, Haavisto kuittasi.

Miehissä Venäjän Aleksandr Bessmertnih oli kolmas ja Kazakstanin Aleksei Poltoranin neljäs.

STT–TAPIO KESKITALO

Tulokset

Motion Nora boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri