motion banneri

Nähdäänkö Suomessa ensi talvena useampikin Ski Classics -tapahtuma?

Ski Classics -sarja päätyy tänäkin vuonna Ylläs-Leviin. Kuva: Magnus Östh

Ski Classics -sarja päätyy tänäkin vuonna Ylläs-Leviin. Kuva: Magnus Östh

Kestävyysurheilu.fi haastatteli Marcialongassa Visma Ski Classics -sarjan isää ja yrittäjää ruotsalaista David Nilssonia.

Kuluva talvi on sarjalle jo yhdeksäs. Sarja on kehittynyt niin urheilullisesti, näkyvyyden osalta kuin taloudellisestikin. Palkintorahoja sarja jakaa tänä vuonna 235 000 euroa. Tällä hetkellä sarjaa nähdään joko osittain tai kokonaan 80 maassa! Luku on vakuuttava, mutta ei yllättävä, jos tietää, että ennen Visma Ski Classics -sarjaa David Nilsson teki uraa urheilun TV-oikeuksia myymällä.

Nilsson itse sanoo, että tavoitteena on ottaa edelleen kehitysaskelia jokaisella osa-alueella.

– Kuluneet yhdeksän vuotta ovat olleet hienoa matka ja olemme menneet eteenpäin. Meillä on kuitenkin parannettavaa kaikessa, mutta samalla olen ylpeä kuinka hienoa ja kovaa työtä kollegani ovat tehneet kaiken aikaa, sanoo Nilsson

david nilsson osthDavid Nilsson viime talven päätösbanketissa. Kuva: Magnus ÖsthTyhjästä yhdeksässä vuodessa luodulle sarjalla on vaikea löytää vertailukohteita, mutta David Nilsson on itse ottanut ”bench markeja” muista lajeista, joilla saattaa olla takanaan jo sadan vuoden historia.

– Vertaaminen esimerkiksi NFL:ään tai Ranskan ympäriajoon on epäreilua. Heillä on valtavasti isommat budjetit, mutta emme voi muutakaan. Tällä hetkellä tärkein kehittämiskohde on sarjasta kiinnostuneiden ihmisten osallistaminen ja yhteisön luominen. Tämän osalta näemme jotain uutta ensi vuonna, kertoo Nilsson.

Yksi kehityskohde saattaa rankingjärjestelmä, johon otetaan mukaan myös ammattilaistallien ulkopuoliset hiihtäjät.

Nilsson sanoo, että tällä hetkellä Ski Classics -sarjan kisojen määrä 12 on ammattilaisten kannalta jo ylärajoilla, mutta tekee samalla paljastuksen. Suunnitteilla on alemman kategorian Ski Classics -kisoja ympäri Eurooppaa.

– En voi paljastaa tässä vaiheessa vielä paljoakaan, mutta kulissien takana teemme työtä kevyemmän Ski Classics -version luomiseksi ensi talvelle.

Jos hiihtotapahtuma haluaa mukaan kevyemmän tason sarjaan, ovat kriteerit matalammat kuin nykyisillä kisoilla, mutta tapahtumien välillä voisi olla liikkuvuutta.

– Matalamman tason tapahtumasta voisi tulla osa ammattilaissarjaa ja jokin nykyinen tapahtuma voisi pudota alempaan kategoriaan.

Nilsson vakuuttaa, että alemman tason sarja ei jäisi Ski Classics- sarjan osalta vasemmalla kädellä hoidetuksi.

– Jos teemme jotain, teemme sen kunnolla!

Mikä on sinun pitkän tähtäimen suunnitelmasi? Onko tavoitteenasi kenties luoda Ironmanin kaltainen brändi ja myydä se myöhemmin kiinalaisille pääomasijoittajille?

– Me emme halua myydä tätä, sillä tämä on hauskaa! Mutta talviversio Ironmanistä on hyvä visio. Meillä on paljon yhtäläisyyksiä, toki erojakin, mutta jotain siihen suuntaan, näkee Nilsson ja jatkaa:
– Ihmiset ottavat Ironman-tatuointeja. Jos pääsemme samalla tasolle ja ihmiset ottavat Ski Classisc -tatuointeja, se on hyvä tavoite!

Ylläs-Levi on tänä vuonna kolmatta kertaa Ski Classic -sarjan päätösosakilpailu. Vuosi on yhteistyösopimuksen viimeinen. Jatkosta on olemassa optio.

– Me olemme tyytyväisiä Ylläs-Leviin! Samalla voin sanoa, että Suomessa on muitakin tapahtumia, jotka ovat kiinnostuneita tulemaan mukaan. Ehkä jo ensi vuodelle, päättää Nilsson.

-Petri Ikävalko

Motion Nora boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri