motion banneri

Iivo Niskanen haluaa testata vapaan osaamistaan ja MM-latuja

Iivo Niskanen hiihtää viikonlopun molemmat matkat. Kuva: NordicFocus

Iivo Niskanen hiihtää viikonlopun molemmat matkat. Kuva: NordicFocus

Olympiavoittaja urakoi viikonloppuna yhdistelmäkisan ja pariviestin.

Panostus vapaaseen hiihtotapaan ja Seefeldin kisalatuihin tutustuminen painoivat Iivo Niskasen vaakakupissa, kun hän päätti aloittaa Seefeldin MM-kisaurakkansa jo lauantaina yhdistelmäkilpailusta. Niskasta eivät pelota 30 kilpailukilometrin rasitukset päivää ennen sunnuntain pariviestiä, jossa hän tavoittelee mitalia Ristomatti Hakolan parina.

– Minulla on monta vuotta harjoittelua takana. Minulla on aika vähän kilpailuja alla, joten tässä on hyvä sauma nostattaa virettä kahden kisan kautta kohti päämatkaa. Sunnuntaikin on silti mielenkiintoinen, ja hyvä kisamatka Ristomatille ja minulle, Niskanen sanoi perjantaina joukkueen mediatilaisuudessa.

Päätös viestii selvästi, että olympiavoittaja Niskasen kunto ja vire ovat kohdallaan kauden arvotapahtumassa. Hänen pääkilpailunsa on ensi viikon keskiviikkona hiihdettävä 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla, jolla hän puolustaa mestaruutta.

Miksi säästellä?

Niskanen on tunnettu perinteisen hiihtotavan eksperttinä, mutta hänen vapaa hiihtotapansa on ollut harjoittelun kehityskohteena jo muutaman vuoden. Niskanen uskoo, että hän on entistä parempi vapaalla. Yhdistelmäkilpailu on testi sen työn onnistumisesta, jota Niskanen on tehnyt valmentajansa Olli Ohtosen kanssa.

– Nyt ei ole syytä säästellä. Miksi hiihtäisin pelkkää perinteistä, kun en ole kesällä tehnyt yhtään tehoharjoitusta perinteisellä, Niskanen kysyi.

Hän ei halunnut tehdä MM-kisojen matkavalikoimastaan tarpeettoman isoa numeroa. Mahdollista on, että hän hiihtää lauantaista lähtien loput miesten kisat, viisi starttia.

– Yritän kehittyä mahdollisimman hyväksi ja tehdä mahdollisimman hyvää tulosta. Motivointitekijänä tämä vapaan projekti on ollut iso mittari, Niskanen kertasi.

Hänen mielestään yhdistelmäkilpailussa vaihto perinteiseltä hiihtotavalta vapaalle on vähemmän vaikeaa kuin se, että aloittaisi kilpailun suoraan vapaalla.

– Jos olen hyvässä kunnossa ja perinteinen (hiihtotapa) on kohdillaan, niin toivon mukaan pystyn olemaan vähän tuoreempana kuin osa muista hiihtäjistä perinteisen osuuden jälkeen.

Miehet hiihtävät yhdistelmäkilpailussa ensin 15 kilometriä perinteisellä hiihtotavalla ja jatkavat suksien vaihdon jälkeen saman kilometrimäärän vapaalla hiihtotavalla.

STT–KAIJA YLINIEMI

Motion Nora boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri