swix hf banneri

"Mitä tällä nelossijalla tekee?"

Iivo Niskanen lasketteli loppusuoralle, kun kärkikolmikko kiri maailmanmestaruudesta edellä. Kuva: Modica/NordicFocus

Iivo Niskanen lasketteli loppusuoralle, kun kärkikolmikko kiri maailmanmestaruudesta edellä. Kuva: Modica/NordicFocus

Alkumatkan kaatuminen toi krampin takareiteen ja pilasi Iivo Niskasen mitalisaumat.

Rankka harmitus paistoi Iivo Niskasen kasvoilta ja kuului kommenteista, kun hänen avausmatkansa Seefeldin MM-kisoissa tuotti nelossijan. Niskanen koki menettäneensä mitalimahdollisuutensa alkumatkan kaatumiseen.

Hän kompastui juomaa ojentaneeseen huoltajaan juottopaikalla noin neljän kilometrin hiihdon jälkeen.

– Itselle jäi sellainen fiilis, että vasen suksi jäi juottajan kengän alle tai jalkojen väliin. Kisa meni oikeastaan siinä, Niskanen totesi.

Suomalaisleirissä oli ensin näkemys, että huoltaja olisi ollut oman joukkueen ihminen. Televisiokuvan hidastuksista välittyy kuitenkin kuva, että huoltaja oli norjalainen. Niskasen piikkiin kaatuminen menee kuitenkin sikäli, että tv-kuvan perusteella hänen vasen suksensa oli latu-uran ulkopuolella.

– Tiesimme jo eilen, että kun 74 hiihtäjää tulee kapealle paikalle, juottaminen tulee olemaan siinä haastavaa, Suomen päävalmentaja Matti Haavisto kertoi.
Perjantain joukkueenjohtajien kokouksessa juottaminen oli päätetty sallia vain toisella puolella latua. Lauantaina ruuhkaa helpotti, että juomaa sai sittenkin jakaa molemmilla puolilla latua.

Haaviston mukaan juottajien lisäksi samassa ryhmässä oli huoltajia varasauvojen kanssa.

Takareisi kramppasi kaatumisen jälkeen

Niskanen menetti kaatumisessa asemiaan kärkiryhmässä, ja sauva katkesi. Niskanen kiri uudelleen kärkiryhmään, mikä verotti voimia loppumatkasta.

– Hiihdät itsesi ahtaalle ja otat välikirin. Se verotti kaiken perinteisen hiihtotavan loppuosasta, Niskanen sanoi.

Hänen vasempaan takareiteensä tuli kaatumisen seurauksena suojakramppi, mikä ei ollut lauennut vielä silloinkaan, kun Niskanen kiersi yhdistelmäkisan jälkeen median haastattelukarsinaa.

Haaviston mukaan kramppia saattoi edesauttaa se, että Niskanen jäi kaaduttuaan ilman juomaa. Vaikka silloin takana oli vain nelisen kilometriä hiihtoa, suksitesteineen ja verryttelyineen hiihtäjä oli ollut liikkeellä jo toista tuntia. Lämpimässä säässä nestehukan vaara oli ilmeinen.

RotheSjurSkiathlonNFSjur Röthe. Kuva: NordicFocus

Yksi uran parhaista päivistä hukkaan

Niskanen ei saanut lohtua siitä, että nelossija oli hänen ylivoimaisesti parhaansa kahden hiihtotavan yhdistelmäkisassa. Viime talven olympiakisoissa Etelä-Koreassa hän oli 19:s, ja aiemmilla yrityksillä 25. sijalla tai sitä huonommin.

– Tänään olisi ollut yksi uran parhaista päivistä, mutta mitä tällä nelossijalla tekee?

Mitaleita Niskasella on jo kaksista olympialaisista ja Lahden 2017 MM-hiihdoista. Niistä kaikki ovat tulleet perinteisellä hiihtotavalla.

Seefeldissä Niskanen koki saaneensa vapaan hiihtotavan osaamisensa jo sille tasolle, että kahden hiihtotavan yhdistelmäkin voisi tuottaa mitalin palkinnoksi.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n MM-kisoissa palkintojenjakoon joutuu kuusi parasta, joten Niskaselle tuli vielä iltaohjelmaa ennen sunnuntain pariviestiä, jossa hän kilpailee Ristomatti Hakolan parina.

– Meillä ei ole hotellilta sinne onneksi kovin pitkä matka, joten käyn iltalenkin samalla, Niskanen sanoi.

Norjalaishiihtäjät jatkoivat Seefeldin MM-kisojen maastohiihdon hallintaansa, kun Sjur Röthe ylsi yhdistelmäkilpailun mestariksi 0,1 sekunnin erolla Venäjän Aleksandr Bolshunoviin. Norjan Martin Johnsrud Sundby oli kolmas, eikä ole vieläkään onnistunut ottamaan henkilökohtaista kultamitalia hiihdon arvokisoissa.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

Juttua päivitetty klo 18.04

swix liguid boxi

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Premiumsport.fi

ulvang banneri