KU Rollerski 550x90px

Sprinttivalmentaja Mikko Virtanen: "Kovemmat maastot harjoituksiin ja kisoihin"

Katri Lylynperä on yksi harvoista sprinttiin panostavista suomalaisista naishiihtäjistä. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Katri Lylynperä on yksi harvoista sprinttiin panostavista suomalaisista naishiihtäjistä. Kuva: Thibaut/NordicFocus

Maajoukkuevalmentaja perää hiihdon oloihin panostamista.

Harjoitusmaastojen koventaminen ja tasokkaammat kisamaastot ovat tarpeen, jotta suomalaiset nuoret kehittyvät jatkossa kansainväliselle tasolle maastohiihdossa. Näin uskoo sprintistä vastaava maajoukkuevalmentaja Mikko Virtanen.

– Meidän pitää saada kaikki olot kansainväliselle tasolle. Vuokatti on (harjoituskeskuksena) vahva, mutta sen pitää vahvistua, Virtanen sanoi.

Virtasen mielestä nuoret hiihtäjät on saatava harjoittelemaan ja kisaamaan huippuoloihin, joten hiihdon edunvalvonnalle riittää töitä lajin sisällä ja ulospäin.

– Meidän pitää saada enemmän ensilumenlatuja Etelä-Suomeen ja raskaampia rullaratoja. Myös kotimaan arvokilpailut pitää saada raskaampiin maastoihin, Virtanen totesi.

Hänen mielestään esimerkiksi Vantaan Hakunilan Suomen cup oli tammikuussa hieno tapahtuma, mutta ladut eivät olleet riittävän tasokkaat.

– Tuolla näyttää olevan vähän enemmän nousuja, Virtanen viittasi selkänsä taakse Seefeldin ylämäkiin.

Virtanen listasi riittävän koviksi kisaladuiksi esimerkiksi Rukan, Vuokatin, Rovaniemen, Puijon, Ylitornion, Pellon ja Joensuun Pärnävaaran maastot.

Retivykh210219ThibautNFKuva: NordicFocus

Sprintissä kovat tasoerot

MM-sprintissä torstaina hiihtänyt Suomen mestari Katri Lylynperä kaipasi aiemmin talvella suomalaisilta isompaa harjoituspanostusta sprinttiin. Maajoukkuevalmentaja Virtasen mielestä erillistä sprinttiryhmää on vaikea perustaa, jos urheilijoiden tasoero on valtava.

– Pannaanko me Pärmäkoski ja SM-kisojen 25:s sinne samaan ryhmään. Miten he voivat treenata yhdessä? Jompaa kumpaa se ei kehitä, Virtanen sanoi.

Miehissä maajoukkueen erillinen sprinttiryhmä kuivui kasaan, kun monet sprintterit lopettivat uransa viime keväänä, ja esimerkiksi Ristomatti Hakola tähyää selvemmin yleishiihtäjäksi.

Virtanen toivoo, että suomalaiset nousisivat jo parikymppisinä ikäluokkansa kansainväliseen keulaan. Suomalaisten menestys nuorten arvokisoissa on ollut tätä talvea ja Lahden MM-kotikisoja lukuun ottamatta vähäistä.

– Kyllä meillä potentiaalia nuorissa on, mutta ei hukattavaksi asti, Virtanen totesi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri