swix asut banneri

Urheilija ja valmentaja uskovat Pärmäkosken olevan yhtä kovassa vireessä kuin olympialaduilla

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Virheetön hiihto jäi ilman palkintoa.

Kauden paras kunto, mutta ei sittenkään mitalivauhtia. Mikä Krista Pärmäkosken hiihtämisessä on muuttunut sitten viime kauden, jolloin hän sai kaulaansa kolme olympiamitalia?

Urheilijan ja hänen valmentajansa Matti Haaviston mukaan ei mikään. Kaksikko arvioi, että Pärmäkosken kunto ja vire ovat nousseet alkukauden kisoihin verrattuna, ja tiistain kilpailu perinteisen hiihtotavan kympillä sujui hiihtäjän mukaan sujuvin nuotein.

– En usko, että Kristan vauhti on viime talvesta hidastunut. Muutos on se, että naisissa on 7–10 hiihtäjää, jotka voivat olla kärkitaistelusta, Haavisto totesi.

– Krista pääsee sykeseurannan perusteella ihan samalle tasolle kuin viime vuonna, Haavisto sanoi.

Tuloksia ei voi muuttaa

Mitali karkasi Pärmäkoskelta Seefeldin MM-hiihtojen bravuurimatkalla 1,4 sekunnin erolla. Kun suomalainen kiersi mediarinkiä, kukituksessa tuulettivat Seefeldin kisojen toisen mestaruutensa hiihtänyt norjalainen Therese Johaug, Ruotsin Frida Karlsson ja Norjan Ingvild Flugstad Östberg.

– Olisihan sitä kiva olla kolmen joukossa, mutta kisa on hiihdetty, eikä tuloksia voi muuttaa, Pärmäkoski sanoi eikä keksinyt ladun kohtaa, jossa olisi voinut nipistää runsaan sekunnin ajastaan.

– En tekisi mitään toisin. Ei voi jossitella.

Johaug260219ThibautNFKympin maailmanmestari Therese Johaug. Kuva: NordicFocus

Kärkikaartista vaihtui yksi nimi

Tammikuun alussa kesken Tour de Ski -kiertueen Haavisto arvioi, että Pärmäkosken vireestä puuttui vielä kymmenen prosenttia verrattuna viime talven olympialaisten tasoon. Nyt se ero on valmentajan mukaan kurottu.

– Tämä oli parasta hiihtoa, ja välineet pelasivat. Krista pystyi jättämään kaiken ladulle, mutta muut olivat parempia, Haavisto sanoi.

Ennen Seefeldiä hiihdetyissä maailmancupin kisoissa Venäjän hiihtäjät olivat tuttujen norjalaisten ohella Pärmäkosken kiusana kamppailussa kärkisijoista, ja Ruotsilta kärkikaartiin nousi etenkin Ebba Andersson. Kaikkien aikojen menestyksekkäin hiihtäjä Marit Björgen lopetti uransa, mutta kilpailukiellosta vapautunut Johaug tuli tilalle.

Tiistaina monet alkukauden vastustajat jäivät Pärmäkosken taakse, mutta Ruotsin juniorihuippu Karlsson kiilasi uutena suomalaisten ykkösnimen edelle.

– Frida hiihti todella hyvin. Hän tuli toisella ringillä minun perässäni, ei aivan peesissä, mutta kuulin, kun hänellekin huudettiin kannustusta. Yritin hiihtää häntä karkuun, kun päätin, että en vedä hänelle metriäkään, Pärmäkoski kertasi.

Tammikuussa Lahdessa alle 23-vuotiaiden MM-kultaa hiihtäneen Karlssonin hopea oli Pärmäkoskelle pieni yllätys, mutta ei jymypaukku.

– Monesti ne, jotka ovat pärjänneet nuorten kisoissa, pärjäävät myös aikuisten kisoissa. Kyllähän Iivokin oli aika lähellä mitalia Sotshissa, Pärmäkoski vertasi vuoteen 2014, jolloin Iivo Niskanen jalostui nuorten MM-voittajasta olympiahiihtäjäksi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri