KU Rollerski 550x90px

Therese Johaug - oman urheilijan polun kulkija

johaug181011Laiho introViime talven Oslon MM-kotikisat olivat ainutlaatuinen kokemus Therese Johaugille ja kaikki huipentui maailmanmestaruuden voittamiseen 30 km:n yhteislähtökilpailussa yli 100 000 paikalle saapuneen norjalaiskatsojan kannustaessa.

johaug181011LaihoTherese Johaug on kulkenut omaa polkuaan maailman huipulle. Kuva: Laiho/NordicFocusViime talven Oslon MM-kotikisat olivat ainutlaatuinen kokemus Therese Johaugille ja kaikki huipentui maailmanmestaruuden voittamiseen 30 km:n yhteislähtökilpailussa yli 100 000 paikalle saapuneen norjalaiskatsojan kannustaessa. Seuraavassa haastattelussa teemme selkoa siitä, kuinka tuohon maailmanmestaruuteen päästiin ja millaisen urheilijan polun Therese Johaug on tähän mennessä kulkenut.

Jo useamman vuoden maailman huipulla hiihtänyt Therese Johaug on 23-vuotias pienestä Keski-Norjassa Ruotsin rajan lähellä sijaitsevasta Dalsbygdan kylästä kotoisin oleva huippuhiihtäjä, joka herätti huomiota vasta 18-vuotiaana Sapporon MM-kisoissa vuonna 2007 voitettuaan pronssia Virpi Kuitusen voittamassa 30 km:n kilpailussa. Uran toistaiseksi suurin kohokohta on kuitenkin ehdottomasti viime talven maailmanmestaruus Holmenkollenin 30 kilometrin vapaan tyylin yhteislähtökilpailussa valtaisan kotiyleisön edessä.

Maailmanmestaruus antoi lisää motivaatiota

Therese Johaug kertoo, että maailmanmestaruuden voittamisella kotikisoissa on todella suuri merkitys koko uran kannalta.

– Kyllähän sillä on todella suuri vaikutus, kun 30 kilometrin kilpailussa yli 100 000 norjalaista kannustaa maailmanmestaruuteen. Se antoi todella uskomattoman inspiraation ja motivaation koko uralle ja satsata edelleen entistä innokkaammin. Nämä hyvät muistot on hyvä ottaa mukaan tuleviin kausiin, muistelee Therese Johaug viime talven huippuhetkeään Sportmagasinetin haastattelussa.

Johaug050311 laihoTherese Johaugin uran toistaiseksi ehdoton kohokohta on Oslon kotikisoissa voitettu 30 km:n maailmanmestaruus. Kuva: Laiho/NordicFocus– Ja kyllähän siinä muukin elämä vähän muuttui. Maastohiihto on niin iso laji Norjassa, kisojahan ja minua seurasi lisäksi tuhannet ja tuhannet kotikatsojat paikalle päälle Kollenille tulleiden katsojien lisäksi. Kyllähän sen menestyksen tuoneen vaikutuksen on huomannut, mutta minulla on hyvä tiimi ympärillä ja sillä on ollut vain positiivista vaikutusta.

Hyvä joukkue vie eteenpäin

Johaugin mukaan harjoittelussa mennään tällä kaudella hyvin pitkälle samoilla linjoilla kuin menestystä tuoneella viime kaudella. Lisäksi hyvä Norjan naisten joukkue vie eteenpäin.

– Olen harjoitellut tänä vuonna hyvin pitkälle samalla tavalla kuin viime vuonna, sillä se antoi hyviä tuloksia. Olen jatkanut samalla tavalla kunnon rakentamista kuin viime vuonna. Tekniikkaan ja helppojen pätkien hiihtämiseen olen koittanut hiukan panostaa enemmän yhdessä valmentajani Egilin (Kristiansen, Norjan naisten valmentaja) ja olen näissä mennytkin eteenpäin.

Norjan naisten joukkue on tällä hetkellä ylivoimaisesti maailman kovin.

– On selvää, että hyvä joukkue antaa myös lisää motivaatiota. Tällä hetkellä meitä on monta kovaa norjalaista naishiihtäjää, jotka hiihtävät kovaa ja meidän on kaikkien skarpattava päästäksemme kärkisijoille. Harjoittelemme paljon yhdessä ja meillä jokaisella on omat heikot ja hyvät puolensa ja näin opimme toisiltamme koko ajan. Lisäksi meillä on oikein hyvä joukkuehenki ja teemme myös paljon asioita yhdessä harjoittelun ulkopuolella. Kyllä nämä kaikki on norjalaisen menestyksen salaisuutena. Lisäksi tiedämme, että se miten harjoittelemme, on varmasti tarpeeksi korkealla tasolla joka harjoituksessa, luettelee Johaug Norjan naishiihdon menestyksen taustatekijöitä.

Therese Johaug muistuttaa kuitenkin, että hiihtäjänä hän on vielä varsin nuori ja vaihteluita voi edelleen tulla tulosten suhteen.

– Olen edelleen vasta 23-vuotias ja aika nuori ja tulokset voivat vielä mennä ylös ja alas. Olen koittanut stabilisoida harjoitteluani, jottei niin suuria vaihteluita ei tulisi, sekä valita kilpailut mitkä hiihdän ja keskittyä niihin sataprosenttisesti. On kuitenkin selvää, että nyt kun on päässyt näin korkealle tasolle, niin yksityiskohdat ja pienet detaljit ratkaisevat. Epäilen, että mitään älyttömän suuria harppauksia eteenpäin en enää voi ottaa.

Therese Johaugin urheilijan polku – 16-vuotiaana panostus hiihtoon

Suomessa on nyt otettu esille Huippu-urheilun muutosryhmän toimesta urheilijan polku – käsite. Tehdäänpä seuraavaksi selkoa siitä, millaisen urheilijan polun Therese Johaug on kulkenut. Maatalon tyttönä kaukana asutuskeskuksista Johaugilla on ollut varsin erilaiset lähtökohdat moneen muuhun kilpakumppaniin verrattuna.

– En todellakaan ollut mikään lapsitähti, vaan hiihtourani alussa olin kaukana muita perässä. Tykkäsin kuitenkin hiihdosta ja harjoittelusta alusta saakka. Onkin tosi tärkeää, että tykkää siitä, mitä tekee eikä valmentaja ole heti sanomassa, ettei sinusta ole mihinkään ja sinun kannattaisi lopettaa. Ei todellakaan tarvitse olla heti hyvä nuorena, pärjätäkseen sitten myöhemmin aikuisena, Johaug muistelee uransa, ei niin menestyksekästä alkutaivaltaan.

– Itselläni oli koko ajan tärkeää, että oli kivaa tehdä sitä, mitä tein. Pelasin myös jalkapalloa 16–17-vuotiaaksi saakka ja harrastin innokkaasti muita urheilulajeja. Monipuolisuus onkin tosi tärkeää nuoruusvuosina. Jos harjoittelee heti ihan tosissaan 10–12-vuotiaasta lähtien, niin sitä ehtii kyllästyä koko touhuun kun on 20 vuotta ja silloinhan hiihtäjän ura vasta alkaa, korostaa Johaug monipuolisen liikuntaharrastamisen tärkeyttä nuoruusvuosina.

Johaugilla menestys alkoi ohjata hiihdon pariin.

– 16-vuotiaana päätin panostaa hiihtoon. Tajusin silloin, että se harjoittelu mitä tein, alkoi antaa hyviä tuloksia hiihdossa, vaikka tein muitakin juttuja. Lisäksi viihdyin tosi hyvin hiihtopiireissä.

Sapporon menestys ratkaisevaa

Therese Johaug nostaa Sapporon pronssimitalinsa tärkeimmäksi yksittäiseksi tekijäksi sille, että huippuhiihtäjän ura alkoi näyttää hänen kohdallaan mahdolliselta.

– Tajusin Sapporon kisojen ja pronssimitalin jälkeen että oi, minullahan voi itse asiassa olla hiihtoura edessäni. Olin jo siihen mennessäkin satsannut hiihtoon, mutten ollut vielä hirveästi ajatellut hiihtouraani pidemmälle. Silloin tajusin sen, että tästähän voisi tulla jotakin.

Johaug281211Hemmersbach-2Therese Johaug on iloinen maatalon tyttö kotoisin pienestä Dalsbygdan kylästä. Kuva: Hemmersbach/NordicFocusTällä hetkellä Johaug on äärimmäisen kiitollinen siitä, millaiseen tilanteeseen hän on päässyt tällä hetkellä.

– Viihdyn tosi hyvin hiihdon parissa ja meillä on hauskaa yhdessä muiden tyttöjen kanssa. Olen päässyt tilanteeseen, että voin panostaa hiihtoon täysillä. Minusta on tärkeää, että kukin tarkastelee omaa hiihtouraansa omista lähtökohdistaan käsin. Se mikä on parasta minulle, ei välttämättä ole parasta sinulle. Onkin tärkeää löytää se oma tiensä ja polkunsa, jota seuraa.

Sotshin olympialaiset suurin tavoite lähivuosina

Therese Johaug näkee vielä monta hiihtovuotta edessään, mutta muistuttaa että, hiihtoura on vain osa elämää.

– Olen edelleen vasta 23-vuotias ja nuori ja minulla on vielä monta hiihtovuotta edessäni. Mutta samanaikaisesti hiihto ei kuitenkaan ole koko elämäni, vaan se on nyt tämä pieni ajanjakso elämääni, mikä on parhaillaan käynnissä. Juuri nyt on hyvä tilanne arkipäivänkin suhteen, mutta joka kauden jälkeen arvioidaan tilanne ja katsotaan missä mennään ja miten ura jatkuu.

Tällä hetkellä Johaug on päätoiminen hiihtäjä. 2010 kauden jälkeen hän koki, että opiskelu samanaikaisesti hiihdon rinnalla oli liian väsyttävää ja kuluttavaa, niinpä hän haluaa nyt keskittyä täysillä hiihtouraansa ja hoitaa opinnot sitten myöhemmin.

Lähivuosien tärkeimmäksi tavoitteekseen Johaug nostaa luonnollisesti Sotshin 2014 olympialaiset.

– Luonnollisesti Sotshin 2014 olympialaiset on suurin tavoitteeni lähivuosina. Olin mukana myös Vancouverin kisoissa 2010 (olympiakultaa viestissä), mutta nyt olen monta kokemusta rikkaampi ja kokeneempi, joten Sotshin olympialaiset on hyvä asettaa tavoitteeksi.

Therese Johaug on kulkenut oman urheilijan polkunsa maailman huipulle ja varmaa on, että Therese Johaugista tullaan kuulemaan jatkossakin.

Haastattelu on tehty yhteistyössä Sportmagasinetin ja Magnus Eklövin haastattelun pohjalta ja jonka suomeksi on kääntänyt Tero Viljanen.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri