CHXL 550x90px webbanneri

Karel Tammjärv veridopingista: riskiä kiinnijäämisestä ei pitänyt olla, käyttöä ei voi todentaa mitenkään

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Ura hiihtäjänä on ohi.

Hiihtäjä Karel Tammjärv on yksi viidestä hiihtäjästä, joita Itävallan poliisi ja syyttäjänlaitos epäilee veridopingin käytöstä. Virolainen vapautettiin torstaina poliisin huostasta ja perjantaina hiihtäjä on jakanut auliisti kokemuksiaan veridopingista. Hän kertoi asioista jo lehdistötilaisuudessa perjantaina aamulla ja täsmensi asioita Viron yleisradioyhtiön haastattelussa samana päivänä.

Tammjärv muun muassa kertoi aloittaneensa veridopingin käytön kesällä 2016 valmentaja Mati Alaverin suositteleman lääkärin avulla. Hän kuitenkin täsmentää olevansa aikuinen ihminen, joka teki päätöksen täysin itse. Kesällä 2016 talteen otettu veri pistettiin mieheen takaisin ennen Lahden MM-hiihtoja. Menestys oli kuitenkin vaisu.

- Lahjatonta urheilijaa kielletyt menetelmät eivät pistä hiihtämään kovaa, Tammjärv tiivisti.

Ei riskiä kiinnijäämisestä

Lahden kisat menivät mönkään sairastelujen vuoksi ja Tammjärven mukaan kielletyistä menetelmistä huolimatta harjoittelunkin on sujuttava ennen tuloksen tekoa.

Tammjärv kertoi, että veridopingin käyttö oli alussa pelottavaa kiinnijäämisriskin vuoksi. Lopulta pelko poistui ja asiaan turtui.

- Saksalaislääkäristä huokui se, jonka hän myös monta kertaa sanoi: riskiä kiinnijäämisestä ei ole.

Tammjärven lääkäri oli sanonut, ettei veridopingin käyttöä voi todentaa mitenkään, ellei joku juuri satu astumaan samaan huoneeseen verensiirron aikana.

Tapauksen jälkeen tämä saattaa pitää paikkansa enää vain dopingtestauksen osalta. Itävallan ja Saksan poliiseilla oli omat keinonsa narauttaa urheilijat ja nyt viisi hiihtäjää maksaa dopingin käytöstä kallista hintaa.

Halusi lopettaa dopingin

Virolaishiihtäjä kertoi, että menetelmän lopettaminen kävi mielessä monta kertaa: muiden huijaaminen ei ollut mukavaa.

- On paljon ihmisiä, joita huijaan, eivätkä vanhempani ole kasvattaneet minua tällaiseksi, hän kuvaili tuntojaan käyttäessään veridopingia.

- Mutta sen piti sitten kuitenkin loppua rysäyksellä, hän jatkoi.

- Olen helpottunut, että tämä loppui.

Tammjärv kertoi, että verenluovutus tapahtui Saksassa. Keväisin ja kesäisin varastoja täydennettiin kehon ulkopuolella ja verta pistettiin takaisin kymmeniä kertoja kilpailukauden aikana. Nämä verensiirrot tapahtuivat milloin missäkin.

- Hotellihuoneissa ja muutaman kerran auton istuimilla, Tammjärv luettelee.

Juoksulenkin jälkeen kiinni

Aleksei Poltoranin joi kiinni otettaessaan teetä hotellihuoneessaan. Tammjärv kävi veritankkauksessa, jonka jälkeen lähti juoksulenkille. Palatessaan lenkiltä Itävallan poliisi oli häntä vastassa hotellilla. Tammjärv ei ensin tiennyt, mistä on kyse, mutta aavisti asian.

- Meille sanottiin, että saimme kiinni henkilön, joka kävi täällä aamulla. Sen jälkeen suoritettiin etsintä (hotellihuoneessa) ja meidät vietiin poliisiasemalle.

Virolaisen vapauttaminen viivästyi osin myös siksi, ettei vironkielistä tulkkia ollut heti saatavilla. Lopulta tunnustuksen jälkeen mies vapautettiin.
Tammjärv matkustaa takaisin kotimaahansa, jossa asian käsittely jatkuu. Hänellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu. Mutta hiihtoura on kuulemma päättynyt.

- Nyt on jotain uutta, jotain muuta, hän kertoi tulevaisuudestaan.

Niille virolaisille, jotka ovat pitäneet peukkuja ladun varrella Tammjärvelle kaikki vuodet, ei nykyinen ex-urheilija halua sanoa mitään.

- Häpeä on liian suuri. En pysty mitenkään laittamaan tätä sanoiksi ja lauseiksi. Minusta ei ole puhujaksi. Ne ihmiset, joiden kanssa minun pitää puhua, heidän kanssa pitää puhua kahdenkesken ja yksi kerrallaan. On ikävää, että menin tällaisen päätöksen tekemään, mutta tyhmästä päästä kärsii koko kroppa, Tammjärv päätti.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri