motion banneri

"Tällaiset hommat pitää pystyä kääntämään mitaliksi" - Valmennusjohto kaipaa viestiin kestävää ja kirikykyistä yleishiihtäjää

Richard Jouve ja Perttu Hyvärinen viestin loppusuoralla. Kuva: Modica/NordicFocus

Richard Jouve ja Perttu Hyvärinen viestin loppusuoralla. Kuva: Modica/NordicFocus

Suomi pääsi mitalivauhdin kanssa samoille sekunneille ja lähemmäs mitalia kuin pitkään aikaan miesten 4x10 kilometrin hiihtoviestissä. Suomalaisten edellinen mitali on kymmenen vuoden takaa Liberecin MM-kisoista, joista heltisi pronssia.

Tuosta joukkueesta Seefeldissä oli mukana enää Matti Heikkinen. Itävallan vesisateessa Heikkinen oli se, joka ripotteli kisan jälkeen tuhkaa päälleen.

– Täytyy sanoa, että jurppii. Nämä ovat titteliotteluita, eikä nelossija hirveästi lämmitä. Minun oli pitänyt tulla Norjan ja Venäjän mukana vaihtoon. Se olisi ollut meidän ainoa oljenkortemme, Heikkinen sanoi.

Heikkinen hiihti kolmososuuden kovassa seurassa Norjan Sjur Röthen ja Venäjän Aleksandr Bolshunovin peesissä, kunnes putosi viimeisellä kierroksella kyydistä.

Lähellä mutta ulottumattomissa

Suomi hävisi pronssimaa Ranskalle 1,8 sekunnilla. Vuosi sitten olympialaisissa ero pronssiin oli minuutti, Lahden MM-kotikisoissa 11 sekuntia. Vaikka suomalaiset taistelivat hyvin, Seefeldissä palkinto kirposi ulottumattomiin.

Pronssi ratkesi ranskalaissprintteri Richard Jouven kiihdytettyä muutama kymmenen metriä ennen maalia Perttu Hyvärisen edelle.

– Olemme pelissä mukana, mutta pitää päästä kääntämään tällaiset hommat mitaliksi. Tänä päivänä minusta ei ollut vielä siihen, ankkuri Hyvärinen sanoi.

Perinteisen hiihtotavan osuuksilla avaaja Ristomatti Hakola piti Ranskan ja toisen päävastustajan Ruotsin miesvartioinnissa, ja kakkososuudella Iivo Niskanen toi joukkueen vaihtoon kärjessä tasoissa Norjan kanssa.

– Lähellä oltiin, mutta ei voi mitään. Jouvella on maailmanluokan kiri, ja hänen pudottamisensa matkan varrella oli Pertulle tekemätön paikka helpolla ladulla, Niskanen kertasi.

– Tämä viesti meni käsikirjoituksen mukaan. Ranskan kolmas osuus oli tosi kova, sillä he nousivat takaisin taisteluun, Niskanen sanoi. Kehut ansaitsi yhdistelmäkisan vitonen Clement Parisse, joka oli osuutensa nopein.

RelayLeg301032019ModicaNFMatti Heikkinen harmitteli, ettei tullut Norjan ja Venäjän kanssa vaihtoon. Kuva: Modica/NordicFocus

Ranska tuottaa uusia huippuja

Ranska esti suomalaisten mitalijuhlat, ja trikolorin värit saattavat olla pitkään Suomen kiusana. Ranskalaiset olivat vahvoja tammikuussa nuorten MM-hiihdoissa Lahdessa ja juhlivat muun muassa Jules Lapierren ja Jules Chappaz'n mestaruuksilla.

– Sieltä näyttää olevan tulossa nuoria miehiä koko ajan. Meiltä puuttuu ehkä sellainen yleishiihtäjätyyppi, joka on riittävän kestävä hiihtämään pitkää matkaa ja jolta löytyy kiriominaisuuksia. Sellaista tyyppiä meillä ei ole vapaan hiihtotavan puolelle, maajoukkuevalmentaja Teemu Pasanen sanoi.

Hän nimesi tulevaisuuden lupaukseksi 19-vuotiaan Miska Poikkimäen, joka hiihti Lahdessa viidenneksi 30 kilometrillä. Hän kaipaa jatkossa lisää kovia kisoja. Myös Joni Mäki, 24, ja Hakola, 27, kehittyvät hyvää vauhtia sprintteristä yleishiihtäjiksi.

STT–KAIJA YLINIEMI

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri