motion banneri

"Kun saldo on nolla, ei voi olla tyytyväinen"

Pärmäkoski jäi Seefeldin kisoissa ilman mitalia. Kuva: Modica/NordicFocus

Pärmäkoski jäi Seefeldin kisoissa ilman mitalia. Kuva: Modica/NordicFocus

Krista Pärmäkoski totutti penkkiurheilijat viime talvena siihen, että hän hymyilee kisojen jälkeen palkintojenjaossa.

Etelä-Korean olympialaisista tuli kolme mitalia, mutta Seefeldin MM-laduilla tahti oli toinen. Pärmäkoski jäi ilman arvokisojen mitalia ensi kertaa sitten vuoden 2011 Oslon MM-hiihtojen. Hänelle on kertynyt jo hyvä kokoelma: kuusi MM-mitalia ja neljä olympiamitalia.

– Ei tässä voi muuta kuin katsoa, että siellä ovat muut palkintopallilla, ja itse olen antamassa teille vastauksia, Pärmäkoski sanoi suomalaistoimittajille maalialueella.

Pärmäkoski ei ruvennut synkistelemään lauantain 30 kilometrin kilpailunkaan jälkeen, vaikka 11. sija oli paljon vähemmän kuin mitä hän odotti. Samaa voi sanoa koko MM-kisoista, joihin Pärmäkoski lähti tavoittelemaan jatkoa mitaliketjuun.

Pärmäkoskea juniorista asti valmentanut Matti Haavisto oli suojattiaan suorasanaisempi.

– En todellakaan ole näihin kisoihin tyytyväinen. Lähdimme hakemaan mitalia ja jopa kultamitalia. Kun saldo on nolla, ei voi olla tyytyväinen, päävalmentaja Haavisto sanoi.

Välineurheilu voi turhauttaa

Pienestä se mitali oli Pärmäkosken osalta kiinni. Tiistaina hiihdetyllä kympillä hän hävisi pronssin 1,4 sekunnilla.

Lauantaina hän arvioi menettäneensä asemiaan 18,25 kilometrin kohdalle osuneen suksien vaihdon jälkeen. Kisan kakkospari oli odotettua huonompi, ja Pärmäkosken suunta oli alaspäin. Hän hävisi lopulta voittaja Therese Johaugille lähes kolme minuuttia.

– Välineurheilu on tällaista välillä. Kyllähän se vähän turhauttaa, mutta on minulla näissä kisoissa ollut välillä hyväkin suksi. Täällä on poikkeukselliset olot, jotka ovat tuoneet haasteita huoltomiehille, Pärmäkoski sanoi.

Kovia vastustajia aiempaa enemmän

Pärmäkosken MM-kisat olivat hyvin samansuuntaiset kuin hänen aiempi kautensa maailmancupissa. Ennen arvokisoja Pärmäkoski ylsi kolmen parhaan joukkoon vain Davosin kympillä joulukuussa ja Tour de Ski -kiertueen kokonaiskilpailussa.

Haaviston mukaan isoin ero aiempiin kausiin on kilpailun kovenemisessa. Hän ei usko, että Pärmäkosken kunto olisi ratkaisevasti huonompi kuin viime kaudella, sillä harjoituskauden testeissä Pärmäkoski teki ennätyksiään.

– Siellä on Fridaa, Ebbaa ja venäläisiä, Haavisto viittasi itänaapurin hiihtäjien ohella Ruotsin Ebba Anderssoniin ja Frida Karlssoniin.

Haaviston mukaan 28-vuotiaan urheilijan harjoittelu vaatii vuosittain uusia ärsykkeitä, jotta urheilija kehittyy ja mieli pysyy tiukan harjoituskauden aikana virkeänä. Täksi kaudeksi Pärmäkoski lisäsi muun muassa nopeusharjoittelua ja sauvoitta luisteluun panostamista.

– Kun ikää tulee, nopeus helposti häviää, ja sen eteen täytyy tehdä paljon enemmän töitä, Haavisto sanoi.

Ensi kaudeksi kaksikko joutuu taas miettimään uusia metkuja, ettei kärki karkaa.

STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri