motion banneri

Vain mitalit lasketaan: Suomen hiihtäjät jäämässä kauas viime kisojen menestyksestä

Seefeldin mitalisaalis jäi suomalaisittain laihaksi. Kuva: Modica/NordicFocus

Seefeldin mitalisaalis jäi suomalaisittain laihaksi. Kuva: Modica/NordicFocus

Jos sunnuntainen viidenkympin kisa ei tuo muutosta tilastoihin, Seefeldin MM-hiihdot tuottivat suomalaisille vain yhden mitalin.

MM-Lahden viiteen mitaliin ja viime talven olympialaisten neljään hiihtomitaliin verrattuna pudotus on niin raju, että se muistuttaa romahdusta.

Ainoan mitalin on hiihtänyt Iivo Niskanen. Suomen naishiihdossa mitalitonta arvokisaa ei ole koettu sitten vuoden 2003, jolloin Val di Fiemmen viestihopea meni palautukseen Kaisa Variksen dopingkäryn takia. Seefeldissä mitalivauhdista jäi myös päävalmentaja Matti Haaviston oma suojatti Krista Pärmäkoski.

– On selvä asia, että kilpailu on koventunut, Haavisto sanoi.

Päävalmentaja ei halunnut selitellä naishiihdon tilaa, mutta vastoinkäymisiä joukkueella riitti. Aino-Kaisa Saarisen lopettaminen teki ison loven viestijoukkueeseen, Anne Kyllönen kävi syksyllä selkäleikkauksessa ja Kerttu Niskanen sairastui Seefeldissä päästyään juuri hyvään nosteeseen vastoinkäymisten jälkeen.

Koko joukkueen saldo voisi näyttää paremmalta, jos pari sekuntitaistelua olisi kääntynyt parhain päin. Pärmäkoski jäi kympillä mitalista 1,4 sekuntia ja miesten viestijoukkue 1,8 sekuntia pronssista.

– Pienellä parannuksella mitalitili voisi näyttää toisenlaiselta, mutta mitalit lasketaan, Haavisto totesi.

Epäonnea oli myös miesten yhdistelmäkisassa, jossa Niskanen kaatui, ja Ristomatti Hakolan pyllymäkeen kariutuneessa pariviestissä.

Hakola210219ThibautNFHakolan kaatuminen vei mitalimahdollisuudet parisprintissä. Kuva: Modica/NordicFocus

Pelkkä kestävyys ei kanna

Haavisto tuli päävalmentajaksi viime keväänä Reijo Jylhän tilalle. Yksittäisten arvokisojen lisäksi Haaviston pitää kantaa huolta tulevaisuudesta. Hän toivoo nuorilta suomalaishiihtäjiltä monipuolisuutta juniorivuosiin, sillä pelkkää kestävyyttä harjoittelemalla ei pärjää nykyhiihdossa.

Haaviston mukaan monet nuoret hiihtäjät voisivat kesäisin harrastaa aivan muuta: hypätä pituutta, työntää kuulaa tai pelata jalkapalloa. Monipuolisuus puskisi eteenpäin myös hiihdossa.

STT–KAIJA YLINIEMI

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri