motion banneri

Kausi on ohi, mutta Mari Eder ei ole valmis lopettamaan uraansa – "Minusta tulisi hirmuisen katkera"

Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kuva: Manzoni/NordicFocus

Ampumahiihtäjä ei toipunut ajoissa arvokilpailukuntoon.

Kuluva kausi on ollut ampumahiihtäjä Mari Ederille (o.s. Laukkanen) erittäin vaikea. Eder päätti lauantaina, että jättää väliin MM-kilpailut.

– Eilinen IBU-cup oli Otepäässä testikilpailu minulle ja valmistava kilpailu MM-kilpailuja varten. Suoritustaso ei ollut lähelläkään sitä, mitä olisin halunnut, Eder kommentoi STT:lle puhelimitse.

– En saanut omaa parasta kuntoa esiin enkä tässä kunnossa pystyisi auttamaan muitakaan MM-kilpailuissa.

Ampumahiihdon MM-kilpailut alkavat ensi viikolla Ruotsin Östersundissa, mutta Suomen ampumahiihtoliitto tiedotti sunnuntaina Ederin jäävän vapaaehtoisesti sivuun kilpailuista. Päätös on myös päätös hänen kaudelleen, jossa on riittänyt ongelmia.

– Tämä kausi päättyy tähän. MM-kilpailut olivat päätavoite, ja sen jälkeen on yksi maailmancupin kilpailuviikonloppu jäljellä, Eder sanoi.

Ederin tulostaso ei ollut toivotunlainen kauden aikana, ja terveysmurheet ovat kiusanneet häntä. Tammikuussa Eder kävi perusterveyteen liittyvässä toimenpiteessä, josta hän odotti toipuvansa arvokilpailuihin mennessä.

– Sain kuukausi toimenpiteen jälkeen terveen paperit, mutta ei minulla ollut tarkkaa kuvaa siitä, miten elimistö reagoi jälleen koventuvaan kuormitukseen. Ei mennyt niin kuin haaveilin. En arvannut miten elimistö reagoi, Eder viittasi muun muassa palautumiseen.

– Kaksi viikkoa sitten tulin kipeäksi ja sitten jätin väliin EM-kilpailut, Eder mainitsi Valko-Venäjällä järjestetyt ampumahiihdon avoimet EM-kilpailut, joissa hänen piti hankkia kilpailutuntumaa.

Kahden lajin taitaja

Eder voitti vuonna 2017 kaksi ampumahiihdon maailmancupin kilpailua ja sijoittui vuonna 2014 kerran kolmanneksi. Hän on kilpaillut myös maastohiihtäjänä ja osallistui muun muassa sprinttiin Sotshin olympialaisissa ja Lahden MM-hiihdoissa. Viime vuonna hän kilpaili Pyeongchangin olympialaisissa parisprintissä.
Helmikuussa hän jätti väliin Salpausselän kisat ja unelmat Seefeldin MM-hiihdoista murentuivat.

– En olisi uskonut, että tällaista tulee tästä kaudesta, Eder harmitteli.

Eder, 31, ei ole vielä tarkemmin miettinyt uransa jatkoa, mutta ei näillä näkymin halua lopettaa tällaiseen kauteen.

– Tietysti kun ikää on yli 30, niin miettii mihin suuntaan on kehittymässä. Jos asiat olisivat joskus menneet niin kuin olisin halunnut, niin Seefeld ja Östersund olisivat voineet olla uran päätös. Jos nyt lopettaisin, niin minusta tulisi hirmuisen katkera. Tästä kerää vaan raivoa tulevaan. En ole edes surullinen vaan vihainen, Eder paalutti.

STT–PETTERI IKONEN

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri