motion banneri

Suomen maastohiihdon kärki on karkeasti kapea

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Maastohiihdossa jäljitetään keinoja kiiruhtaa nuoret maailmancupin tasolle.

Iivo Niskanen epäonnistui kerran suksivalinnassa. Krista Pärmäkoski ei saanut toivomaansa superkompensaatiota Tour de Skistä, eikä suksihuolto venynyt Seefeldin hankalissa oloissa edelliskisojen täysosumaan.

MM-joukkueen ja suomalaisen maastohiihdon tulos näivettyi Seefeldissä yhteen mitaliin. Tulos todisti maastohiihdon kärjen liian hoikaksi. Suomi joutui pelaamaan kisat kahdella ässällä.

– Kärki on kapea, maajoukkuevalmentaja Teemu Pasanen tunnusti, kun Suomen miehet olivat päässeet kisojen päätöslajista maaliin.

Vuoden 2011 maailmanmestari Matti Heikkinen alleviivasi Pasasen puheet, kun hän ilmoitti toimittajille lopettamispäätöksensä 50 kilometrin hiihdon päätteeksi.

– Meidän täytyy saada nuoret nopeammin kansainväliselle tasolle. Siitä on puhuttu, mutta meidän täytyy nyt selvittää huolellisesti, miten 18–20-vuotiaat saadaan maailmancupiin ja arvokisoihin. Tarvitsemme huipulle useampia miehiä.

Koko filosofia joutaa mankeliin

MM-kisoissa lasketaan oikeasti mitaleita eikä pistesijoja. Pasanen ei kuitenkaan halunnut kolhaista päävalmentaja Matti Haavistoa, kun hän arvioi maastohiihdon kokonaispanosta.

– Pikkasen parempaa odotimme, mutta olimme sentään joka päivä mitalitaistelussa, Pasanen muistutti ja luetteli suomalaisten sijoitukset mitalien tuntumassa.

– Emme ole kaukana, mutta hyvät sijoitukset eivät kääntyneet mitaleiksi.

Hiihdossa ällistellään myös lajin muuttuvia vaatimuksia. Hermolihasjärjestelmää tarkkaillaan pian yhtä hartaasti kuin maksimaalista hapenottokykyä.

– Kestävyys on edelleen menestyksen edellytys, mutta nykyhiihdossa pitää kyetä myös kovaan vauhtiin, Pasanen vahvisti.

STT–PASI REIN

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri