motion banneri

Virolaishiihtäjä Algo Kärp myönsi veridopingin, muttei kestänyt henkisesti käyttöä

Algo Kärp vuoden 2018 maailmancupissa Lahdessa. Kuva: NordicFocus

Algo Kärp vuoden 2018 maailmancupissa Lahdessa. Kuva: NordicFocus

Kolmas virolaishiihtäjä on myöntänyt veridopingin käytön. Algo Kärp kertoo omasta käytöstään virolaisessa Õhtulehdessä.

Kärp myönsi, että valmentaja Mati Alaver suositteli hänelle saksalaislääkäri Mark Schmidtiä, joka on viimeisimmän Itävallan poliisin dopingratsian kiinni ottama lääkäri. Kärp aloitti veridopingin käytön kesällä 2016 eli samaan aikaan kuin Tammjärv, mutta lopetti sen pari vuotta myöhemmin.

Voi olla, että Kärpin veridoping olisi jäänyt ikuisesti salaisuudeksi, mutta nyt hän päättää kertoa kaiken. Kärp totesi myös, ettei valmentaja Mati Alaver ole yrittänyt estää häntä mitenkään asian julkitulon kanssa.

Kärp oli parhaimmillaan maailmancupissa 20 parhaan joukossa, mutta se ei tuntunut riittävän miehelle. Koko suku ja perhe oli Kärpin takana panostamassa hiihtouraan, mutta tulokset eivät parantuneet.

- Tunsin painetta ja silloin ratkaisu tuntui oikealta. Tunsin myös Karelin tavoin, että urheilijat, nimiä kertomatta, joita vastaan oli hiihtänyt tasaisesti vuosien ajan, alkoivat yhtäkkiä hiihtää ikään kuin toisessa sarjassa. Sitten sitä alkaa itsekin miettiä, että tuskimpa he ovat alkaneet treenata paremmin tai löytäneet uuden harjoitusmetodin. Kaikki sellaiset ajatukset houkuttelivat lähtemään tähän mukaan, Kärp toteaa.

Kärp kertoi muuttuneensa ihmisenä sen jälkeen, kun kiellettyjen menetelmien käyttö alkoi. Hän sätti itseään jopa liian pehmeäksi ihmiseksi, kun ei kestänyt asian kanssa elämistä. Hän muuttui omaa perhettään kohtaan kylmemmäksi ja ärtyisämmäksi.

- Vaimoni sanoi jopa, että minun pitäisi kääntyä psykologin puoleen.

Kärp teki yhteistyötä urheilupsykologin kanssa, muttei kertonut veridopingista. Kesällä 2018 yhteistyö jatkui psykologin kanssa, mutta hänellekään Kärp ei kertonut mitään kielletyistä menetelmistä. Lopulta Kärp alkoi käyttää masennuslääkkeitä.

Kärp jatkoi veren luovuttamista, mutta ei tehnyt sitä enää kovin mielellään. Lopulta elokuussa hän päätti, että veret jäävät laittamatta takaisin kehoon. Hän päätti yrittää Seefeldin MM-kisoihin puhtaana urheilijana, mutta joko verenluovutuksesta tai muusta syystä johtuen hänen veriarvonsa laskivat ja mies sairasteli.

- Olisi ollut todella helppoa huijata. Olisin vain ottanut lääkäriin yhteyttä ja laittanut oman veripussini sisään. Veriarvot olisivat olleet hetkessä kunnossa. Olisin voinut harjoitella hyvin, lähteä kilpailukauteen ja todennäköisesti päästä Seefeldiin.

Kärp kilpaili vielä syksyllä Oloksen Tykkikisoissa yhden startin verran ja Livignossa hiihtomaratonin joulukuun alussa. Ura on sen jälkeen päättynyt.

-Juho-Veikko Hytönen

Lue myös mitä Algo Kärp tiesi muiden käytöstä ja mitkä olivat hänen parhaat tuloksensa.

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri