KU Rollerski 550x90px

Kärp luovutti viisi pussia verta Berliinissä, mutta pärjäsi vain kerran veridopingilla – ”Ironisinta tässä on se, että olen tehnyt parhaimmat tulokseni puhtaana”

Algo Kärp (vas.) ja Max Hauke Pyeongchangin olympialaisten viestissä. Kuva: NordicFocus

Algo Kärp (vas.) ja Max Hauke Pyeongchangin olympialaisten viestissä. Kuva: NordicFocus

Virolaishiihtäjät Karel Tammjärv ja Algo Kärp ovat viime päivinä puhuneet harvinaiset avoimesti veridopingin käytöstä.

Kärp kertoo virolaislehti Õhtulehtin pitkässä haastattelussa keskustelleensa Tammjärvin kanssa veridopingista ja matkustaneensa miehen kanssa kahdesti yhdessä luovuttamaan verta.

Kärp kertoi antaneensa yhteensä viisi lähes puolen litran pussia verta. Luovutus tapahtui kolmella eri kerralla Berliinissä. Lehti vihjailee, että Kärp ja Tammjärv tuskin olivat ensimmäiset veridopingia käyttävät hiihtäjät ja tästä Kärp on yhtä mieltä. Mutta enempiä nimiä hän ei tiedä.

- Voin sanoa rehellisesti, etten tiedä yhtään enempää nimiä. Andreasista (Veerpalu) aavistin, mutta en tiennyt. Emme puhuneet sellaisesta. En halunnutkaan tietää, se ei kuulunut minulle.

Hän myös kertoo, ettei Viron nykyinen hiihdon päävalmentaja Anti Saarepuu tiennyt hänen käytöstään mitään. Andrus Veerpalu liittyy Kärpin mukaan sen verran tapaukseen, että hänen on Andreasin isä. Muuta hän ei tiedä.

Harjoituskaveri Aleksei Poltoraninin käytöstä hän ei tiennyt.

- Joskus mietin sitä (Poltoraninin veridopingin käyttöä). Mutta vielä enemmän mietin osaa niistä urheilijoista, jotka ovat koko ajan edellä. Mitä he tekevät? Mitä he tietävät? Kuinka se on mahdollista?

Poltoranin on Kärpin mukaan tehnyt kovia tuloksia jo aiemmin ja hänen perinteisen hiihtotekniikkansa on erittäin vahvaa. Siksi kazakstanilaisen käyttö ei ollut niin selvää.

Kärp kertoo käyttäneensä veridopingia Lahden MM-kisoissa ja olympialaisissa sekä viime vuoden Planican maailmancupin osakilpailuissa, mutta viimeisenä mainittu kisa meni penkin alle sairastumisen takia.

- Ironisinta tässä on se, että olen tehnyt parhaimmat tulokseni puhtaana. En ollut riittävän hyvässä kunnossa niinä hetkinä, kun sitä käytin.

Onnistunein tulos tankatulla verellä on Pyeongchangin olympialaisten viidenkympin 17:s sija.

- Siinä suhteessa mitä olin tehnyt (käyttänyt veridopingia) minun olisi pitänyt olla 10 parhaan joukossa. Olen puhtaana hiihtänyt maailmancupissa, jossa taso on vielä kovempi, sijalle 16. Silloin mietin, että oliko tämä todella tarpeellista...

Vainoharhaa

Kärp oli jo hetkeksi unohtanut veridopingin, kun urakin oli jo ohi. Hän kuitenkin päätti tulla asian kanssa esiin siinä vaiheessa, kun Seefeldin dopingratsia paljastui. Hän ei osannut ajatella, että Tammjärville kävisi niin kuin kävisi.

- Pyysin, ettei Karel kertoisi nimeäni lehdistötilaisuudessa, jotta voisin itse tulla asian kanssa julkisuuteen.

KarpTammjarv081213LaihoNFKarel Tammjärv lähettää Algo Kärpin matkaan Lillehammerin maailmancup-viestissä vuonna 2013. Kuva: Laiho/NordicFocus

Kärp sanoo, että voi olla mahdollista, että hänen veripussinsa on jo hävitetty, joten sinänsä omaa sanaa lukuun ottamatta todisteita veridopingista ei ole.

Olotila Seefeldin kisojen viimeisen viikon ja tämän jälkeen on ollut vainoharhainen. Kärp on pelännyt, että hänet otetaan kiinni kotonaan Otepäästä.

- Aina kun lähdin kotoa ja tulin takaisin piti katsoa, onko talon edessä poliisi auto. Ei ollut mukavaa.

Kärp sanoo, ettei hän käyttänyt muita kiellettyjä menetelmiä tai aineita kuin omaa verta.

- Ei steroideja, eikä muuta sellaista, Kärp sanoo uskoneensa siihen, ettei oma veri aiheuta pahoja sivuvaikutuksia.

Muttei hänen olonsa olisi parantunut edes silloin, vaikka veridopingilla olisi saatu aikaan vieläkin kovempia tuloksia.

- Ei tämä ollut sen arvoista.

Jutussa Õhtuleht listaa Algo Kärpin parhaat tulokset puhtaana ja ei-puhtaana.

Paras puhtaana tehty tulos on Falunin MM-kisojen 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan 21. sija vuonna 2015. Olympialaisissa paras puhdas tulos on 50 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun 41. sija Vancouverissa vuonna 2010.

Veridopingin avulla tuloksina ovat muun muassa Lahden MM-kisojen 15 kilometrin 26. sija, viestin 13. sija sekä Pyeongchangin olympialaisissa 50 kilometrin 17. sija ja viestin 12. sija.

Holmenkollenin 50 kilometrillä vuonna 2014 Kärp oli 16:s, ilmeisesti puhtaana.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri