motion banneri

Mäkäräinen starttaa MM-huumaan: "Olen yksi niistä, jotka tekevät muiden elämästä hankalampaa"

Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kuva: Manzoni/NordicFocus

Östersundista toivotaan koko porukan parasta.

Aurinkoinen ja kirpakan talvinen Östersund tervehti niin Kaisa Mäkäräistä kuin muutakin Suomen ampumahiihtomaajoukkuetta treeneihin pari päivää ennen kauden huipennuksen eli MM-kisojen starttaamista. Ruotsalaiskaupunki isännöi MM-huumaa 11 vuoden tauon jälkeen, ja touhu alkaa torstaina kisattavalla sekaviestillä ja perjantaina sitten henkilökohtaisella avauskoitoksella eli naisten pikakilpailulla.

Aurinkoinen oli mielikin Suomen pitkäaikaisella ykköstähdellä Mäkäräisellä, vaikka ne niin tutut paineet ovatkin jälleen kerran yksin harteilla. Taakkaan monesti helpotusta tuonut Mari Eder (o.s. Laukkanen) puuttuu nyt viereltä.

– Tosi harmi, mutta ymmärrän hyvin hänen ratkaisunsa, Mäkäräinen pohti vuodesta 2007 eli Mäkäräisen uran toisesta MM:stä alkaen aina mukana olleen Ederin viikonloppuista päätöstä jäädä Östersundista nyt sivuun.

– Kun hän nyt kokee, ettei pysty olemaan sillä tasolla (missä on pystynyt olemaan), se on rankkaa.
Vielä rankempaa on Mäkäräisellä, jolla tuo taso on maailmanmestaruudessa, kuudessa MM-mitalissa, kolmessa maailmancupin kokonaisvoitossa ja 26 cupin osakilpailuvoitossa. Mutta silti puheet ovat kuin uran alkuvaiheissa, kuin 11 talvea sitten Östersundissa, jolloin Mäkäräinen totesi, ettei "mitali ole mahdottomuus".

– Jos saisi omat hyvät suoritukset, olisi tyytyväinen sitten maalissa. Muiden tekemiseen ei voi vaikuttaa, siellä on parikymmentä tyttöä, jotka pystyvät joka kisassa olemaan podiumilla. Skaala on iso.

– MM-kisoissa on joka vuosi nähty ainakin jonkinmoisia yllätyksiä. Kilpailu on äärettömän kovaa. Mutta siihen pitää suhtautua niin, että minä olen yksi niistä kilpailijoista, jotka tekevät muiden elämästä hankalampaa.

"Idiootit ympärilläni"

Mäkäräinen muistaa korostaa työtä, joka ei muutu, tuli menestystä tai ei. Kansan tai julkisuuden odotukset eivät hänen arkeaan muuta. Ja tuota kaikkea voi paeta MM-kisoissakin vaikkapa käsitöitä tekemällä ("ei tarvitse puhelimen näyttöä aina tuijottaa") tai äänikirjoja kuuntelemalla.

– Minulla on nyt menossa sellainen kuin (Thomas Eriksonin) "Idiootit ympärilläni", Mäkäräinen kertoo ja saa ympärillään kuuntelevan mediaporukan ja itsensäkin nauramaan.

– Ja sitten Eva Wahlströmin "Rajoilla" ja Michelle Obaman "Minun tarinani". Nuo ovat minulla kaikki nyt vielä kesken. Elämäkerrat ovat kivoja, ja sellaiset elämänhallintaoppaat.

Tavoitteisiin

Mäkäräisen lisäksi MM-Östersundissa ovat Venla Lehtonen, Suvi Minkkinen, Laura Toivanen ja miehissä Tuomas Grönman, Olli Hiidensalo, Jaakko Ranta ja Tero Seppälä. Kaikki tähtäävät tietenkin "kauden parhaaseensa".

– Toivotaan niitä sijoja, jotka olivat tavoitteina jo kauden alussa, EM-kisoissa tammikuussa sopivaa nousua jo tavoittanut Seppälä toivoo Ruotsin laduilta.

– Takaisin omalle tasolle, Venla Lehtonen vahvistaa.

STT–JANNE LEHIKOINEN

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri