motion banneri

Mäkäräinen kompastui ulos mitalitaistosta – sunnuntaille jäi kuitenkin toiveita

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

"Hiljainen" Kuzmina vihdoin maailmanmestaruuteen.

Suomalaisittain dramaattinen kaatumispäivä sai jatkoa lahden toisella puolen perjantain alkuillasta. Ruotsin Östersundissa kisattavien MM-ampumahiihtojen naisten pikakisassa suomalaistoiveet kaatuivat ennen toista ampumapaikkaa, kun Kaisa Mäkäräinen kompuroi ylämäessä nenälleen kuin sote-uudistus suomalaispolitiikan mäissä. Mäkäräisen loppusijoitus oli 12:s.

– Ei mennyt sauva suksien väliin, ainakaan omasta mielestäni. Oli vain niin paljon lunta, että jokin tökkäsi johonkin, Mäkäräinen mietti kompastumistaan.

Hiihtohurjimus pääsi toki nopeasti ylös.

– Vähän meni ajatukset sekaisin, oli lunta lasien sisässä ja mietin, menikö tähtäimiin lunta. Tuli turhan paljonkin funtsittua. Muutama sekunti meni, muutama sijoituskin, mutta ei se nyt olisi hirveästi muuttanut tilannetta.

Päävalmentaja Jonne Kähkönen oli tapahtuman nopean kuvanauhavilkaisun jälkeen hieman eri linjoilla tähtensä kanssa.

– Näytti vähän siltä, että sauva lipsahti suksen sisäpuolelle ja siitä sitten meni mahalleen. Ja siinä menee sekunteja, veikkaan että viisi vähintään pelkästään siihen kaatumiseen. Ja kun se oli juuri ennen pystyammuntaa, oli varmasti haaste.

Puhtaan makuuammunnan jälkeen tuo pystyammunta tuotti kaksi sakkoa. Avauslaukaukseen pystyssä meni tuhottomasti aikaa, ja ohihan se meni.

– Se on monesti alitajunnassa. Haluaa ikään kuin varmistaa, että ammunta lähtee oikeille raiteille. Korvata sillä (menetettyjä sekunteja), ja oma rutiini jää sitten helposti tekemättä, Kähkönen analysoi kaatumisen mahdollista vaikutusta sitä varsin pian seuranneeseen pystyammuntaan.

Voisiko siis sanoa, että MM-mitali kaatui kaatumiseen? Tai ainakin tuohon yhteen "ylimääräiseen" ohikutiin?

– Helposti ajatus siihen kääntyy. Oli hyvä ammunta ja näytti suksellakin meno niin hyvältä, että mitalitaistelussa olisi vähintään ollut kiivaasti mukana. Jopa voittotaistelussa, Kähkönen kuittasi.

Sunnuntaina saumaa

Mäkäräinen jäi lopulta voittajasta, Slovakian Anastasija Kuzminasta 34 sekuntia. MM-hopeanainen Norjan Ingrid Landmark Tandrevold oli 24,3 sekuntia edellä ja pronssimitalisti, Saksan Laura Dahlmeier 21,4. Sunnuntaiseen takaa-ajoon jäi siis vielä sopivasti toivoa.

– Se nähdään sunnuntaina. Yleensä aina, kun on noin paljon jengiä, niin on myös enemmän niitä, jotka sitten myös osuvat tauluihin, reilun puolen minuutin sisään mahtuvan kärkitusinan viimeinen eli Mäkäräinen arvioi takaa-ajoa.

– Vähän hapan maku tästä kisasta, harmittaa Kaisan puolesta. Mutta onneksi ajallisesti ei niin kauhean kaukana olla takaa-ajossa. Uskon ja luotan, sillä hyvät otteet ovat jatkuneet viime ajat, päävalmentaja Kähkönen puolestaan tiivisti.

Kuzmina080319TumaNFMaailmanmestari Anastasija Kuzmina taustajoukkoineen. Kuva: NordicFocus

Mestari kuiski iloa

Kolmen olympiakullan naiselle Kuzminalle voitto oli uran ensimmäinen maailmanmestaruus. Lehdistötilaisuudessa 34-vuotias mestari oli hyvin hiljaa, sillä kurkunpäätulehdus on vaivannut.

– Sairastelu ehkä auttoi. Säästi voimia, enkä ajatellut kisaa mitenkään. Päätin kuitenkin kisapäivän aamuna yrittää, ja onnistuin. Ja nyt tunne on maaginen, uskomaton, Kuzmina kuiski tulkkinsa kautta.

Tandrevoldille MM-mitali oli ensimmäinen. Ja iloa piisasi myös Dahlmeierilla, seitsenkertaisella maailmanmestarilla.

– Tämä tuntuu vähän kuin kullalta, torstaisen sekaviestikisan pikkuflunssan takia väliin jättänyt Dahlmeier kuvaili.

STT–JANNE LEHIKOINEN

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri