KU Rollerski 550x90px

Edes Iivo Niskasen pipo ei lähtenyt lentoon ja juottopaikallakin tuli köniin

Iivo Niskasen suksi ei toiminut Holmenkollenilla. Kuva: Modica/NordicFocus

Iivo Niskasen suksi ei toiminut Holmenkollenilla. Kuva: Modica/NordicFocus

Hiihtokuningas lipsui epäonnistuneen suksienvaihdon jälkeen sijalle 32.

Iivo Niskasen piponheitto ja suksienvalinta menivät pieleen, ja juottopaikallakin tuli köniin Holmenkollenin 50 kilometrin kisassa lauantaina. Suomen hiihtokuningas lähti kuningasmatkalle jahtaamaan ansioluettelostaan puuttuvaa voittoa, mutta lipsui epäonnistuneen suksienvaihdon seurauksena sijalla 32.

Niskanen hävisi yli neljä minuuttia kisan voittaneelle Venäjän Aleksandr Bolshunoville.

Maalisuoralla Niskanen riisui lakkinsa ja yritti heittää sen yleisölle, mutta heitto oli yhtä vajaa kuin Niskasen hiihtovauhti ja pysähtyi mainosseinään. Niskanen oli kuitenkin päättänyt tehdä edes yhden asian hyvin ja pysähtyi, poimi hatun ja heilautti sen toisella yrityksellä katsomoon.

Maalissa paljastui, että Niskasen suupielikin oli verillä juottopaikalla sattuneen törmäyksen jäljiltä.

– Verta tuli aika paljon suuhun, Niskanen kertoi Yleisradion haastattelussa.

Palasi vanhaan suksipariin

Niskanen taivalsi pääjoukossa koko alkumatkan, mutta vaihtoi toisen kerran suksia neljän kierroksen jälkeen ja putosi 33,3 kilometrin väliajoissa reilun 22 sekunnin päähän kärjestä. Siitä hän lipsui enää alaspäin, kun suksi ei pitänyt.

Toisessa vaihdossaan Niskanen palasi samaan suksipariin, jolla hän oli aloittanut kisan. Huoltopäällikkö Aki Hukka kertoi huollon toivoneen, että Niskanen jatkaisi kisan loppuun toisella suksiparillaan. Niskanen kuitenkin halusi vaihtaa takaisin ensimmäiseen pariin, johon hän oli määrännyt hermokerroksen lisäliukkautta.

– Se oli urheilijan toive, Hukka sanoi.

Kaukana Niskasen edellä venäläishiihtäjät jakoivat kirikamppailussa neljä ensimmäistä sijaa. Bolshunovin jälkeen maalin tulivat seuraavina Maksim Vilegzhanin, Andrei Larkov ja Ilja Semikov.

Niskanen uskoi, että ilman suksisähläilyä hän olisi päässyt kamppailemaan voitosta lopun kiritaistelussa.

– Olisi ollut kirihommia lopussa. Ei voi mitään. Ensi vuonna uudestaan, Niskanen sanoi.

Markus Vuorela pyristeli runsaat 30 kilometriä pääjoukon hännillä, mutta putosi kyydistä samoihin aikoihin kuin Niskanenkin. Maalissa Vuorela oli 35:s lähes viisi minuuttia Bolshunovia verkkaisempana.

STT–RAIKO HÄYRINEN

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri