motion banneri

Cologna ja von Siebenthal peittosivat tasatyönnön erikoishiihtäjät Engadin Ski Marathonilla

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

Sveitsin Dario Cologna ja Nathalie von Siebethal voittivat kotimaassaan järjestetyn Engadin Ski Marathonin sunnuntaina. Korkea ilmanala ei näyttänyt hidastavan hiihtäjiä, sillä 42 kilometrin kilpailussa miesten voittaja käytti aikaa vain 1.22.23.

Kaikkien aikojen ensimmäisestä vapaan hiihtotavan Visma Ski Classics -osakilpailusta muodostui tasatyöntöön erikoistuneiden pitkän matkan hiihtäjien ja lyhyempiin matkoihin erikoistuneiden maailmancup-hiihtäjien kamppailu.

Vapaa hiihtotapa suosi Dario Colognan, Maurice Manificat’n ja Nathalie von Siebethalin kaltaisia hiihtäjiä, mutta toisaalta melko tasainen profiili ja 42 kilometrin matka oli tutumpi Morten Eide Pedersenille, Tord Asle Gerdalenille ja Britta Johansson Norgrenille. Kilpailu osoitti lopulta sen, että Engadin Ski Marathonilla tasatyönnöllä leipätyökseen etenevät miehet ja naiset ovat heikoilla.

Cologna osasi lopun mutkat

Miesten kilpailussa Maurice Manificat piti kärjessä vauhtia ja onnistui pilkkomaan lähes sadan hiihtäjän kärkiryhmän pienemmäksi. Tämän jälkeen kärjessä kävivät myös Clement Parisse ja Anders Glöersen. Dario Cologna pysyi mukana yhdeksän miehen kärkiryhmässä.

Viimeisillä kilometrillä kova vauhti kiihtyi entisestään ja perinteisistä Ski Classics -miehistä parhaiten sijoittunut Petter Eliassen oli vaikeuksissa. Hän tippui kärkiryhmästä ollen lopulta kahdeksas.

Kapealla alamäkivoittoisella viimeisellä kilometrillä Cologna tiesi mutkien ajolinjat parhaiten ja saapui loppusuoralle kärjessä. Takaa ei enää tultu ohi ja näin nelinkertainen olympiavoittaja juhli ykköstilaa kotimaansa suurimmalla maratonilla. Jean-Marc Gaillard oli toinen ja Andreas Glöersen kolmas.
Seuraavat sijat menivät Clement Parisselle, Cedric Steinerille ja Maurice Manificat’lle.

Monet vahvat tasatyöntäjät olivat luistelutyylillä kaukana kärjestä. Vasaloppetin viikko sitten voittanut Tore Björset Berdahl oli 34:s ja Tord Asle Gjerdalen vasta sijalla 117.

von Siebenhtalin vauhti piti

Naisten puolella Nathalie von Siebenthal piti vauhtia kärjessä ja harvalla oli asiaa naisen peesiin. Lopulta kenelläkään ei ollut mahdollisuuksia sveitsiläisen tahtiin ja von Siebenthal karkasi. Myöhemmin hän kuitenkin peesaamiensa miesten kyydistä ja seuraavassa ryhmässä hiihtänyt Astrid Öyre Slind sai von Siebenthalin kiinni.

Loppumatkasta norjalaisen vauhti kuitenkin hyytyi ja von Siebenthal voitti naisten maratonin lähes minuutin erolla Öyre Slindiin.

Britta Johansson Norgren oli naisten kolmas voittamalla kirissä Anouk Faivre Piconin vajaa pari minuuttia voittajan takana.

Parhaista suomalaistuloksista vastasivat Rebecca Immonen ja Kari Varis.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri