CHXL 550x90px webbanneri

Mäkäräisen MM-alakulolle jatkoa - "En tiedä mistä johtuu"

Kaisa Mäkäräisen kisa kaatui ensimmäisen pystypaikan kolmeen sakkoon. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kaisa Mäkäräisen kisa kaatui ensimmäisen pystypaikan kolmeen sakkoon. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Normaalimatka "kosahti" toiseen ampumapaikkaan – tuloksena 45:s sija.

Sijalla 45, Kaisa Mäkäräinen, Suomi. Östersundin ampumahiihtostadionin tulostaulu kertoi tylyä faktaa tiistai-illan pimetessä, kotikatsomon juhliessa Hanna Öbergin Ruotsille tuomaa normaalimatkan maailmanmestaruutta.

Sijoitus on Mäkäräiselle, 36, MM-uran huonoin sitten talven 2008, jolloin Östersundin edellisissä MM-koitoksissa hän oli sprintin 55:s. Tuolloin kohtaloksi koituivat pystyammunnan kolme sakkoa, ja samoin kävi nyt reilut 11 vuotta myöhemmin. Toisen ampumapaikan eli ensimmäisen pystyammunnan kolme sakkominuuttiasinkosivat Mäkäräisen ynnä muut -sijoille jo kisan puolivälissä.

– Kosahti siihen, muutenhan se oli ihan tasapainoinen kisa. Tässä on näitä osa-alueita joita pitäisi pystyä suorittamaan, ja yksi paikka meni nyt pieleen. Ja se oli siinä kärkisijojen osalta, vaikka tietysti nyt olisi vaadittu aika kova ammunta podiumille pääsyyn, Mäkäräinen sanoi.

Kolmen minuutin hudeista kaksi tuli kahdella ensimmäisellä laukauksella. Tuuli puuskitteli juurikin pahalla hetkellä jälleen, ja kuten herkässä lajissa aina, selityksiä paljon maksaneisiin ohilaukauksiin löytyy melkeinpä mistä vain niitä hakeekin. Yhden toi Mäkäräinenkin esille, ja se oli harmillinen erhe.

– Oli varmaan vähän virhe mennä (paikka) 22:een (eli pystypaikkojen keskivaiheille). Mutta edellispäivän kohdistuksessa tuo keskikohta ei tuntunut niin pahalle, eivätkä ne nytkään näyttäneet nuo viirit sen kummemmin pyörivän siinä. Enkä halunnut mitään äkkijarrutusta tehdä tullessani ampumapaikalle. Mutta toinen pysty (loppupäässä eli paikalla 28) oli paljon helpompi ampua, Mäkäräinen pyöritteli.

"En tiedä mistä johtuu"

Mäkäräisen MM-Östersund on tuonut henkilökohtaiset sijat 12, 17 ja 45 sekä sekaviestin 10. sijan. Jäljellä ovat vielä pariviesti, viesti (joista toiseen Mäkäräinen lähtenee) sekä päätöspäivän yhteislähtö. Pelastettavaa tietysti on vielä, mutta penkin alle on jo menty. Mäkäräisellä ei kuitenkaan pääkopassa "käy tunnemyrskyä" pettymysten seuratessa toistaan.

– Ei tällä hetkellä käy mitään, näitä on nähty.

– En tiedä mistä johtuu, mutta ei nämä ole sen kummoisemmilta kisoilta tuntuneet kuin maailmancupitkaan. Ei voi ainakaan niin sanoa, että "johtuu MM-kisoista", ei sen piikkiin laittaa. Laji on samanlainen koko ajan, eikä sitä tuossa kisatessa mieti sen erityisemmin että mitkä ne kisat on. Fokus on taulujen kaatamisessa, ja samalla tavalla ne pitää kaataa joka paikassa.

Vuoristorataa – ja ratkaiseva kaatuminen?

Mäkäräisen arvokisavaikeuksista on puhuttu pitkään: kuinka maailmancupissa tulosta tahkoava urheilija ei mitalikisoissa pääse samalle tasolle. Päävalmentaja Jonne Kähkönen ei ota asiaan kantaa, mutta sen hän tietää, että tämä kausi on ollut vaikea.

– On ollut aika vuoristorataa. Huippuosaamista ja -onnistumisia, ja sitten taas huonoja kisoja välissä. Se askarruttaa, koska osaamista Kaisalla on.

Kähkösellä on myös mielenkiintoinen ajatus siitä, että Mäkäräisen MM:ää on sotkenut kaatuminen perjantaina kisatussa sprintissä.

– Se harmittoman oloinen kaatuminen ylämäessä saattaa olla aika iso osa tätä palapeliä kuitenkin. Siinä oli hyvä kisa käynnissä (ennen kaatumista).

– Se saattaa olla niin takaraivossa, ettei urheilija sitä edes huomaa.

STT–JANNE LEHIKOINEN

Tulokset

 

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri