KU Rollerski 550x90px

Ruotsin hiihdon päävalmentaja: Frida Kalrssonista ei pidä heti odottaa kestomenestyjää

Frida Karlsson ja Seefeldin MM-mitalit. Kuva: NordicFocus

Frida Karlsson ja Seefeldin MM-mitalit. Kuva: NordicFocus

Hiihtäjäsensaatiota kuvataan mitään pelkäämättömäksi ja huumorintajuiseksi hiihtäjäksi, jolla on kova voitontahto.

 

Seefeldin MM-kisojen jälkeen hiihtoa seuraavat penkkiurheilijat ovat saaneet tottua uuteen nimeen tuloslistan kärkipäässä: Frida Karlsson.

Kauden aluksi hän ei päässyt hiihtämään edes maailmancupiin, sillä valmennusjohto halusi säästää häntä nuorten arvokisoihin. Ykköstiloja tuli kotimaassa sekä Skandinavia Cupissa.  Tammikuussa ruotsalaistähti tuli nuorten MM-kisoista Lahdesta kotiin kahden kullan ja yhden pronssin kanssa. Sen jälkeen mitalisade jatkui Seefeldin MM-kisoissa kolmen mitalin arvoisesti.

Falunin maailmancup jää Karlssonilta väliin flunssan vuoksi ja kotiyleisön harmiksi. Moni olisi halunnut nähdä 19-vuotiaan junioritähden nykyvauhdin. Ensi kaudella Karlssonilta odotetaan varmasti kovia suorituksia, mutta Ruotsin päävalmentaja Rikard Grip toppuuttelee niitä. Päävalmentajan mukaan Karlssonista ei kannata odottaa heti kestomenestyjä.

- Hän on tehnyt erinomaisia suorituksia ja hänellä on suuri potentiaali, emme voi kuitenkaan odottaa, että kaikki menisi jatkossakin aina yhtä hyvin. On oltava nöyrä. Hänen on päästävä kotiin ja rauhoituttava, saatava arkipäivät pyörimään uudenlaisessa tilanteessa ja tehtävä tarvittavat työt, Grip totesi uutistoimisto NTB:lle Seefeldin MM-kisojen päätteeksi.

Gripin mukaan juuri arkipäivässä tehdään se työ, joka myöhemmin palkitaan.

- Muut 355 päivää luovat pohjan sellaisille hienoille päiville kuten Seefeldissä, Grip sanoi.

Karlsson23022019ModicaNFKuva: NordicFocus

Vuosi aikaa kehittyä

Gripin mielestä ensi kaudella Karlssonille on annettava aikaa ja mahdollisuuksia kehittyä.

- Emme voi odottaa hänen tekevän huipputuloksia koko kauden ajan. Hän tarvitsee vielä vuoden harjoittelua vakiinnuttaakseen paikkansa kärjessä.

Päävalmentaja myöntää, että nuoressa naisessa on potentiaalia. Grip on toiminut pestissään yhdeksän vuoden ajan, muttei ole koskaan nähnyt vastaavaa lahjakkuutta.

- Hänen nykyisiä tuloksiaan voi verrata jopa Therese Johaugiin, joka otti MM-mitalin juniorina Sapporossa vuonna 2007. Se on maagista, Grip ylisti.

KarlssonJohaug260219ThibautNFKuva: Thibaut/NordicFocus

Talven menestys on tehnyt Karlssonista Ruotsissa erittäin tunnetun ja nuoren ruotsalaisen ympärillä voi pyöriä melkoinen julkisuusmylläkkä. Gripin mukaan tässäkin suhteessa pitää olla varovainen.

- Pitää säilyttää hyvä keskusteluyhteys hänen lähipiiriinsä ja tehdä se sama myös maajoukkueen sisällä. Jos teemme fiksuja ratkaisuja, hommat hoituvat hyvin. Hänellä on mahdollisuudet tulla suureksi esikuvaksi monelle, Grip jatkaa.

Haastaa jopa Johaugin

Päävalmentajan mukaan Karlssonilta löytyy lahjakkuuden vuoksi myös valtava voitonjano. Nuorta ruotsalaista on kuvailtu myös mitään pelkäämättömäksi ja huumorintajuiseksi. Ainakin ennakkoluuloton hiihtotaktiikka on tullut jo tutuksi Seefeldissä.

Tulevat vuodet eivät välttämättä ole naisten hiihdossa kuluvan kauden kaltaista Therese Johaugin dominointia.

- Uskon, että Theresen on vielä skarpattava tulevaisuudessa, mutta Fridan kaltaiset hiihtäjät antavat Theresellekin motivaatiota, Grip arvailee.

Falunin maailmancup, tosin ilman Frida Karlssonia, käynnistyy lauantaina vapaan hiihtotavan sprinteillä.

-Juho-Veikko Hytönen

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri