motion banneri

Suomen ampumahiihto laahaa: "Viittaan erityisesti valmennusjärjestelmään"

Kuva: Manzoni/NordicFocus

Kuva: Manzoni/NordicFocus

Suomen ampumahiihtäjät jäivät synkeästi sivurooliin sunnuntaina Östersundissa päättyneissä MM-kisoissa. Venymistä ei nähty, ja takapakkia otti se ainoakin veturi: Kaisa Mäkäräisen MM-saldo jäi puhtaasti tulossijoilla mitattuna huonoimmaksi sitten Östersundin edellisten MM-koitosten 11 vuotta sitten.

Mäkäräisen, 36, uran jatkumisesta tai päättymisestä ei tiedetä, eikä sitä välttämättä tiedä vielä hän itsekään. Päätöstä päästään varmaankin taas jännittämään loppukeväästä Mäkäräisen viestittäessä asiasta jokin kaunis päivä. Mutta oli päätös millainen vain, sen varjossa työn on jatkuttava tulevaisuudenkin eteen.

– Tässä vajaan vuoden aikana on selkeästi tullut esiin se, mitä meidän on tehtävä pysyäksemme kilpailussa mukana. Viittaan erityisesti valmennusjärjestelmään, siihen miten sitä pitää kehittää, jotta urheilijamme ovat oikeasti kilpailukykyisiä kun lähtöviivalle menevät, maajoukkueen päävalmentajaksi viime vuonna pitkän tauon jälkeen palannut Jonne Kähkönen tiivisti MM-päätöspettymyksen jälkeen.

– Minun filosofiani pohjautuu siihen, että pääsen oikeasti valmentamaan ja tekemään töitä urheilijoiden kanssa. Ja vääjäämätön fakta on, että noita päiviä on mielestäni liian vähän silloin harjoituskaudella, kun kilpailukykyä rakennetaan.

SeppalaMakarainen070319TumaNFTero Seppälä ja Kaisa Mäkäräinen. Kuva: Tumashov/NordicFocus

Suurennuslasin alle myös huolto ja valmennus

Kähkönen tietää sen ikuisen resurssipulan, mutta tervehtii tyytyväisyydellä Vuokatissa hyvin toimivaa valmennusta. Se on hänen mukaansa jo alkanut näkyä parantuneena menestyksenä juniorisarjoissa. Aikuisemmille puolestaan olisi hyvä saada suomalaisen ampumahiihdon mekka Kontiolahti vielä tehokkaampaan käyttöön.

– Siellä asuu moni urheilija. Kotoa on helppo lähteä harjoituksiin, ja silloin sitä pystyy tekemään useita kertoja päivässä. Sellaista isompaa keskusta Vuokatin tyyliin en oikein näe realistisena, mutta parannetaan kuitenkin jo näitä olemassa olevia rakenteita, Kähkönen kuvaa.

Östersundin vaikeissa olosuhteissa osansa pettymyksestä sai myös Suomen huoltoporukka.

– Siinäkin pitää katsoa missä tehdään asioita oikein ja missä väärin. Parannettavaa on joka tapauksessa, se on selvä. Tämä on myös isompi järjestelmä, johon haluan vaikuttaa. Miettiä eri toimintatapoja ja rakentaa sellainen, mikä oikeasti toimii meille.

– Ja sama juttu valmennuksenkin kanssa. Omaa tekemistäkin on katsottava kriittisesti.

STT–JANNE LEHIKOINEN

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Premiumsport.fi

ulvang banneri