KU Motion Krista 550x90px

Bravissimo! MM-ampumahiihdolle yllättynyt italialaispäätös

Dorothea Wierer tuuletti uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Dorothea Wierer tuuletti uransa ensimmäistä maailmanmestaruutta. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Yhdeksän kisapäivän ja tusinan kisan jälkeen päättyneet Östersundin MM-ampumahiihdot laitettiin pakettiin sunnuntaina vihreä-valko-punaisesti. Päätöspäivän yhteislähdöissä juhli ensin naisten kisassa Dorothea Wierer, ja Italian täysosuman täydensi pari tuntia myöhemmin Dominik Windisch miesten voitolla.

Wierer on tullut suomalaisillekin tutuksi Kaisa Mäkäräisen kovana kilpakumppanina. Nyt tuli sitten paitsi uran ensimmäinen arvokisavoitto, myös ensimmäinen maailmanmestaruus Italian naisampumahiihtäjille.

Wiererin mestaruus ei ollut yllätys, vaikka Östersundissa aiemmat matkat eivät häneltä sujuneetkaan aivan kärkitahtiin. Mestari kuitenkin itse yllättyi.

– Uskomatonta! Tämä voitto on ihan täysin odottamaton. Pyrin vain saamaan nämä kisat päätökseen tällä matkalla, Wierer sanaili.

Tiukille voitto meni, sillä Wierer ampui viimeisellä ampumapaikalla kaksi sakkoa selvitettyään kolme ensimmäistä ampumapaikkaansa puhtaasti. Venäjän Jekaterina Jurlova-Percht jäi lopulta vain 4,9 sekunnin päähän. Saksan Denise Herrmann otti pronssin.

– Olin todella hermona viimeisessä ammunnassa. Ja sen jälkeinen viimeinen hiihtokierros oli hyvin rankka, mutta onneksi selvitin sen, Wierer myhäili.

Windisch170319cm32ManzDominik Windisch nousi maailmanmestariksi Östersundin lumipyryssä. Kuva: Manzoni/NordicFocus

Miesten mestari Windisch puolestaan teki ihmenousun aina mestaruuteen asti. Päätösammuntaan kärjessä tulleet Norjan Johannes Thingnes Bö ja Venäjän Jevgeni Garanitshev romahtivat pyryssä ja tuulessa: Bö ampui ohi kaikki viisi kutiaan ja Garanitshev neljä.

Sijalla 13 ammuntaan tullut Windisch sen sijaan ampui puhtaasti ja ehti maailmanmestaruuteen ennen Ranskan Antonin Guigonnatia ja Itävallan Julian Eberhardia.

– Ei ollut helppoa, taisi olla sitä mitä nimenikin sanoo, Windisch nauratti yleisöään kuvaillessaan erityisen tuulista päätösammuntaa.

– Olin onnekas. Ja kun valmentaja sanoi viimeisellä hiihtokierroksella että "olet kärjessä", huusin hänelle vain että "mitä ihmettä?". Lopussa pelkäsin, että muut tulevat ohi, mutta onneksi eivät tulleet.

Norja vei kisoista neljän mestaruuden Bön johdolla viisi kultaa ja yhteensä yhdeksän mitalia. Saksa ja Italia ottivat kaksi kultaa kumpikin, ja kisajärjestäjillekin herui yksi mitali jokaista väriä. Ruotsin ohella yhtä MM-kultaa juhlittiin kisojen aikana myös Ukrainassa ja Slovakiassa.

(STT)

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri