KU Motion Krista 550x90px

Kansainvälisen hiihtouransa lopettanut Heikkinen varasti huomion maailmancupin päätöskisassa

Kuva: NordicFocus

Kuva: NordicFocus

"Mukava, että on pysynyt jollain tavalla kehityksessä mukana"

Ristomatti Hakola sijoittui parhaana suomalaisena maastohiihdon miesten maailmancupin päätöskilpailussa 13:nneksi. Hän hävisi Kanadan Quebecissä 13,3 kilometrin vapaan tavan kisan voittaneelle Norjan Johannes Hösflot Kläbolle minuutin ja 55 sekuntia.

Kläbon jälkeen toiseksi sijoittui kilpauransa tähän kauteen lopettava Kanadan Alex Harvey ja kolmanneksi Venäjän Aleksandr Bolshunov. Kläbo voitti myös maailmancupin kokonaiskisan.

Suomalaisista kokonaiskilpailussa paras oli 20:nneksi sijoittunut Iivo Niskanen, joka ei ollut Quebecissä mukana.

Joni Mäki oli takaa-ajon 36:s ja Lauri Vuorinen 46:s. Uransa viimeisen kansanvälisen kilpailun hiihtänyt Matti Heikkinen oli 48:s ja varasti huomion.

Perinteisen tavan 15 kilometrin maailmanmestariksi Oslossa 2011 sauvonut ja kolme muuta MM-mitalia urallaan saavuttanut Heikkinen sai maalissa sankarin vastaanoton. Koko Suomen Quebecin-joukkue juhli Heikkistä, jolle vaihtui vinhaan päähän vihreä hiihtopipo ja vihreä vyölaukku.

– Raveissa nuorta hevosta kutsutaan vihreäksi, kun sillä on paljon uutta opittavaa. Eiköhän minullakin ole, 35-vuotias Heikkinen kertoi Ylelle viitaten siviilielämän haasteisiin.

"Nyt ei itketä"

Maaliskuun alussa päättyneissä Seefeldin MM-kilpailuissa Heikkiselle tuli itku silmään, kun hän julkisti lopettamisensa. Quebecin auringossa ilme oli jo valoisampi.

– Nyt ei itketä, että sikäli on mukavampaa, Heikkinen hymyili.

Hän aloitti maailmancup-uransa Ruotsin Kiirunassa marraskuussa 2002. Suomen maastohiihto oli tuolloin MM-Lahden vuoden 2001 dopingvyyhden jälkeen heikoilla. Heikkinen valoi vuosien mittaan tekemisillään ja saavutuksillaan uskoa.

– Laji on kehittynyt paljon siitä, kun aloin kiertää kisoja miesten yleisessä sarjassa. Mukava, että on pysynyt jollain tavalla kehityksessä mukana, hän sanoi.

Suomen vaisu menestys MM-Seefeldissä on herättänyt hiihtopiireissä kysymyksiä. Iivo Niskasen yhden MM-pronssin jälkeen jotain on tehtävä.

– En ole (Suomen hiihdosta) huolissani, kunhan muutoksia tehdään, Heikkinen muotoili.

Hänen kilpauransa jatkuu vielä kotimaassa ensi viikonloppuna SM-kisoissa Äänekoskella ja sen jälkeen Ylitorniolla.

– Täytyy pitää paketti kasassa siihen asti, Heikkinen sanoi.

Täsmäkiri Kläbon ase

Quebecissä Kläbo lähti takaa-ajoon kärjessä yli 50 sekuntia ennen Bolshunovia ja Harveya, jotka hiihtivät karkulaisen kiinni suunnilleen kisan puolimatkaan mennessä. Kläbo ratkaisi maailmancupin kokonaisvoiton täsmäkirillään.

Voitto oli Kläbolle maailmancupissa uran 27:s.

STT–REIMA RAUTIAINEN

Tulokset

langrenn.com Sweden United-States-of-America Germany France italy

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri